ale jak same 156... przecież ich jest raptem 3 sztuki z tego co kojarzę a miesięcy w roku mamy 12 :D
hehe... tylko takie pytanie gdzie miałbym te foty robić :D w polu trochę lipnie :) :P
Printable View
bocian ma podejście minimalistyczne do tematu :P Mi tam alfa sie nie kojarzy z polem pełnym żyta..... To juz predzej lambo... ale alfa ?
Co do zrobienia dobrej ,ciekawej sesji to nie jest to do końca takie proste. Najtrudniej w tym wszystkim o miejsce i ciekawą lokalizacjie bo jak wygląda alfa każdy wie :D Takie moje zdanie - mowie to ze swoich doświadczen z szukaniem miejscówki.
Tylko czy zdjęcia w kalendarzu nie powinny przedstawiać pory roku, aury panującej w danych miesiącach? :D
Słuszna uwaga - wszystkie zdjęcia w kalendarzu zrobione w jednym miejscu?
Ogólnie trudny temat z tym kalendarzem...
kurde az mnie skręca czy tym razem moje zdjęcie przejdzie do konkursu!!! co za napięcie hehe
Bardzo proszę nie wywierać presji na jury :)
Panie kierowniku pan już zaczyna ten konkurs ;)
nikt mnie nie musi wpuszczać - mam kilka hektarów to jak tylko będę chciał to sobie wjadę
a kto by chciał wjeżdżać ? - np ja jeżeli miałbym ochotę na fotki między kłosami
Czy ktoś uprawniony może mi odpowiedzieć czy moje fotki już doszly? :)
Krucy bombel kiedy jury ogłosi finałowe zdjęcia, bo cało familyjo czeko na mojo alfa&romeo:D
Zmieniliśmy punkt 2 oraz przypominamy, że każda praca może zostać wykorzystana do kalendarza :)
Moglibyście podawać nazwy użytkowników którzy wzięli udział w konkursie na zdjęcie miesiąca? Oczywiście po zakończeniu glosowania.
Myślę ze po głosowaniu nie ma potrzeby znać nawy użytkowników? (znowu
będzie kłótnia) Ważniejsze jest widzieć co zostaje odrzucone jeszcze przed
głosowaniem. Zdrowymi zasadami trzeba zamknąć drogę wątpliwością. Jednoosobowe
jury jest nie do przyjęcia. Do czasu zmiany tego punktu nie głosuję i nie
wysyłam.
UWAGA
Żeby wasza fota trafiła na główne strony kalendarza, musi mieć szerokość przynajmniej 2800px
Tak się zastanawiałem kiedy się ktoś zorientuje, że 1600pix na dłuższym boku to jest dobre ale na kalendarzyk kieszonkowy ;) Tak czy inaczej sam rozmiar nic nie mówi kiedy nie jest nam znany format ani metoda druku bo nie problem podesłać zdjęcie 2800pixi...
P.S Popraw też punkt 6 regulaminu :)
Powiem tak, do konkursu wystarczą zdjęcia o regulaminowych wymiarach.
Natomiast temat kalendarza będzie to osobny temat i sami będziemy decydować co się w nim znajdzie.
Czyli, że konkurs konkursem, a kalendarz na 2012 swoją drogą? Jeśli tak to może w końcu ktoś by ogarnął jakiś nowy regulamin bo jak na razie to nic nie wiadomo po za tym, że jakiś tam konkurs jest...
Gdzie znajdę nowy regulamin konkursu?
Nie rozumiemy się.
Nie chcę być jurorem bo w tej formule nawet Papież mógł by być posądzony o brak obiektywizmu.
Pokazanie zdjęć odrzuconych jest jedynym rozwiązaniem które oczyści atmosferę a jury nie odrzuci dobrego zdjęcia bo kogoś nie lubi.
Na marginesie, zauważyłem, że jest 3 jurorów - podobno spośród użytkowników forum. Nie znalazłem użytkownika Obserwator737 ?
A "zychu" nie ma nawet albumu zdjęć może się zna....ale niech coś pokaże.
Vaselinho, ma portfolio z którego wynika, że ma pojęcie.
Szkoda że nie daliście się namówić na większą jawność. Będę oglądał ale nie przesyłam nie głosuję.
Zapraszam do mojego albumu
Margor - oczekujesz że będziemy prócz konkurus robić jakiś nowy temat żeby pokazać 20 odrzuconych zdjęć? I tylko po to żeby ktoś się zaraz przyczepił "przecież to zdjęcie jest lepsze od tamtego". Zejdź na ziemie. Konkurs jest dla CHĘTNYCH, nie dla niezadowolonych, chyba że chcesz poprowadzić ODRZUCONE ZDJĘCIE MIESIĄCA.
OK poddaję się ...nie będe już o tym pisał. Szkoda ale nie ma zabawy bez zaufania a to straciłem w zeszłym roku.
Czy zabawie szkodzą jasne zasady? Nie wiem czy Jury jest stronnicze czy nie,
wiem, że kilka razy w zeszłym roku zostały odrzucone niezłe zdjęcia i nie
chodzi tu tylko o moje. Co najmniej 3 osoby pokazywały po
konkursie odrzucone fajne fotki, a w konkursie był chłam. (oczywiście
nie wszystkie ...żeby się ktoś nie czepiał, że nie szanuje
kolegów) Zastanawia mnie dlaczego pokazanie zdjęć odrzuconych jest takim
problemem?
---------- Post dodany o godzinie 23:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:02 ----------
ja czegoś tutaj nie rozumie. Kurde albo pasują reguły albo nie. Albo się bawimy albo nie. Jak nie pasują reguły i nie chce się ktoś bawić to na co się udzielać w temacie?
decyzja jury jaka była taka była. Kwestia gustu i technicznej jakości zdjęć a nie czyjejś stronniczości. ;)
Chyba nikt tutaj nikogo nie przekupuje jakie zdjęcia mają trafić pod głosowanie :D
Dziwna odpowiedź? Właśnie dlatego by coś zmienić i żeby pasowało. Gdyby
ludzie zawsze godzili się na to co było to mieli byśmy epokę kamienia łupanego
a nie jeździli Alfkami
ale weź pod uwagę to, że tak na prawdę czy zdjęcie się podoba czy też nie to kwestia gustu oglądającego.
To nie jest tak, że administracja uważa, że konkurs miał idealne reguły i zdjęcia, które wygrały w poszczególnych miesiącach nadają się do kalendarza. Jak wiemy zmienił się nieco regulamin i do kalendarza na przyszły rok zdjęcia będą wybierane z puli wszystkich a nie tylko zwycięskich.
Nie zmienia to jednak faktu, że w ogromnej większości zdjęcia jakie są nadsyłane na konkurs są po prostu kiepskie...(jakościowo/technicznie/kompozycyjnie itd. itp.)
Jeśli zrobimy temat "odrzucone zdjęcia miesiąca" to też tam będą spekulacje, które powinno być odrzucone a które nie... które bardziej zasługuje na miano odrzuconego a które mniej...
Tak na prawdę z każdym konkursem gdzie w jakimś stopniu decyduje gust jury jest podobnie i zawsze są spekulacje czy słusznie czy też niesłusznie
Podobnie jest jak w World Press Photo... przecież ktoś może powiedzieć, że on zrobił by lepsze zdjęcie i że te zdjęcia co tam wygrywają to w ogromnej większości zdjęcia chwili... czyli w zasadzie "być i zrobić" tylko aby wygrać trzeba przede wszystkim tam być później zrobić a następnie je wysłać na konkurs ;)
na pewno tam też wiele odrzuconych zdjęć to perełki... tak po prostu bywa... decyduje nie tylko technika wykonania... decyduje też gust ;) dlatego jak komuś gust saroo się nie podoba to może dołączyć do jury i tam "bronić" zdjęć jakie saroo odrzuca a ktoś uważa za fajne :)
Jak decyduje gust gdy się go ma to wszystko jest OK.
Nie chodzi o gust tylko o poziom. Nie można odrzucać zdjęć na wysokim poziomie bo mi się akurat nie podoba! A dopuszczać byle co bo tam są "fajne fele" które bym chciał. Dam przykład; Można nie słuchać Jazzu i go nie lubić ale nie można jednocześnie uznać, że piosenkarze Disco Polo to najwięksi artyści. Tzn każdy sobie może co sobie chce ale powinien mieć świadomość że nie jest znawcą i nie podejmuje się oceniania innych.
no i beton. a słyszał że gusta nie podlegają dyskusji?
przecież jury nikogo nie oceniało. Wybierało jedynie te lepsze z całego chłamu co wpłynął na maila. Poza tym administracja szukała osób do jury, było się zgłosić a nie teraz wylewać żale.
ja nie uważam aby to co odpadło było jazzem a te co saroo wybrał było "disco polo". To co wybrał było lepsze i tyle. Święte prawo jury - jury ma ZAWSZE rację. Jak jej nie ma to przeczytaj raz jeszcze Jury ma ZAWSZE rację. Nie podoba się to zostań jury :P
[QUOTE=mrutyna;472326]no i beton. a słyszał że gusta nie podlegają dyskusji?
Gusta nie podlegają to oczywiste ale jakbyś czytał dokładnie to właśnie to napisałem. Przeczytaj dokładnie! Ja pisałem o POZOMIE.....Klasioe...Jakości...Wiedzy na konkretny temat itp itd. nie zrozumiałeś porównania
Przeczytaj uważnie .Jak wybór jest kwestią gustu to wszystko OK.
"gdy się go ma". Ok, masz go więc Ty i nikt poza Tobą. A jeśli nawet ma go ktoś poza Tobą to nie jest to jury i tyle z tego wynika.
Więc zgłoś się że chcesz być w jury konkursu i już nie płacz.
sugerujesz że saroo to nieodpowiednia osoba na nieodpowiednim miejscu?? Więc zgłoś się sam. tyle bo zaczyna się OT.
pewno odrzucił Twoje zdjęcie, które uważasz za super ekstra zajebiste i będziesz wylewał teraz żale udowadniając że konkurs jest beee...
Jak dla Ciebie jest beee to nie bierz w nim udziału. Każdy kto decyduje się na udział w konkursie decyduje się na oddanie ocenie jego zdjęcia przez jury, które gust ma... nawet jeśli nie taki sam jak dany uczestnik to jednak ma. Tyle.
Cytat z Mrutyny..."przecież jury nikogo nie oceniało. Wybierało jedynie te lepsze z całego chłamu co wpłynął na maila. Poza tym administracja szukała osób do jury, było się zgłosić a nie teraz wylewać żale.
ja nie uważam aby to co odpadło było jazzem a te co saroo wybrał było "disco polo". To co wybrał było lepsze i tyle. Święte prawo jury - jury ma ZAWSZE rację. Jak jej nie ma to przeczytaj raz jeszcze Jury ma ZAWSZE rację. Nie podoba się to zostań jury :P[/QUOTE]"
Przeczytaj swoje 2 pierwsze zdania. One sobie przeczą! ..."...jury
nikogo nie oceniało. Wybierało jedynie te lepsze ..." Jak nie oceniało to skąd
wiedziało co chłam co dobre?
Oceniał i powinno oceniać. Cała dyskusja bierze się z tąd że ja nie wierzę
że ocenia tylko wybiera...a to kolosalna różnica. OK kończę. 500 słów temu
napisałem ze rezygnuję z dyskusji i się w to nie bawię do czasy kiedy sami nie
zrozumiecie ze regulamin jest kiepski i ze ciągle będzie źle nowi na forum będą
z nadzieją brali udział miesiąc 2 potem zrezygnują i ciągle kilkunastu
znajomków będzie się w to bawiło. Próbowałem pomóc by to forum miało świetny konkurs ale nie chcecie.
po przeglądnięciu Twojego albumu nie uważam aby w jury była niewłaściwa osoba i tyle.
Zrobiłeś kiepskie zdjęcie to odpadło by i kilkanaście razy a nie tylko kilka. Niektórych prawda w oczy kole... więc jak w podstawówce: "dostałem banię - to pani głupia. A jak dostałem kolejną to się uwzięła." A tego mrutynę to saroo lubi bo jego zdjęć w konkursie było kilka... a w ogóle to liczy się tylko kolesiostwo i Ci co głosowali w konkursie, że dane zdjęcie wygrało to pewno autor ma dużą rodzinę...
odrzucają Cię niczym Zbawiciela ponad 2tys lat temu... tacy ludzie... może za 2 tys lat zrozumieją swój błąd
OT