147 1.9 jtd 16V waży ok 1300
GT chyba ok 1350
i daje rade
a 6 raczej nie służy już do rozpędzania ...
Printable View
147 1.9 jtd 16V waży ok 1300
GT chyba ok 1350
i daje rade
a 6 raczej nie służy już do rozpędzania ...
Jak mialem 156 20v to 6 sluzyla mi do rozpedzania. Moje subiektywne odczucia sa takie ze 147 jest sporo lzejsza od 156 sw ale i mniej stabilna przy wiekszej predkosci.
6 bieg w 16v/20v jest mega spiacy - ale tak ma byc
Bo 6 jest nadbiegiem jak dla mnie, nie wyobrażam sobie butować ze 100km/h przy wyprzedzaniu na 6...
Bieg 6 fajnie przyspiesza przedział 140,160 w górę idzie sprawnie, ale nie czuć takiej mocarności jak na niższych biegach :D
Jak dla mnie 6 jest fajna do toczenia się przy optymalnych obrotach w prędkościach 120-140km/h
Jak mam przyśpieszyć czy wyprzedzić to jakoś nie leży mi butowanie na 6stce.
Wole 4 i 5 pociągnąć wyżej bo przynajmniej czuć pod nogą że jest czym uderzyć.
A 6 za długo się zastanawia
Rafał alfa 147 1,9 JTD 1290kg, alfa 156 SW 2,4 JTD-m 1435kg wiec chyba nie jestem w błędzie. Jakim cudem kombi z pięciocylindrowym dieslem miało by być lżejsze od kompakta z 4 cylindorwym dieslem? Pisze o swoich odczuciach - takie modele posiadałem/posiadam.
Mam świadomość, że nie męczy sie auta na 6 biegu deptajac w podłoge od 100km/h , pisalem o jezdzie autostradowej bo gdzie indziej moglbym rozpedzić sie do 2 paczek? 470 niutonów w 156 spokojnie dawało rade, oczywiscie nie był to taki odjazd jak na 4 ale nie było potrzeby zmieniać biegu na niższy zeby bezstresowo "wyprzedzić" na autostradzie A4
A czy przeczytałeś uważnie mój post?
Był on odpowiedzią na Twój gdzie nie podając silnika, ani wersji nadwozia pisałeś, że Alfa 156 jest cięższa od 147. Skąd miałem wiedzieć, że porównujesz 147 1.9 do 156 SW 2,4?
W moim poście wyraźnie napisałem, że Alfa 147 jest cięższa od Alfy 156 z tą samą jednostką napędową.
Pozdrawiam.
- Rafał
Rafal, nie ma sie co denerwowac. Twoj post przeczytalem uwaznie. Ja natomiast od poczatku pisalem o SWOICH subiektywnych odczuciach przy uzytkowaniu swoich samochodow a ich wersje silnikowe ( zarowno 156 jak i 147) sa opisane obok mojego avatara.
Przewinął się tu już jakiś wykres fabrycznej 2.0 V6 TB? Albo niefabrycznej :D Szukałem pobieżnie ale chyba bieda.
Mattom info wygooglowane ze strony v10.pl . Nigdy nie wazylem swoich aut.
no moja 156 ma tyle w dowodzie - na ważeniu wyszło groszami +/- to samo.
Więc sie zastanaiwam czy to możliwe - czy jest to też kwestia np wyposażenia
Nie wiem, moja 156 SW była bogato wyposażona, skórzana tapicerka, elektryczny szyberdach, oczywiscie klima a takze navi fabryczna i dodatkowe wytłumienie drzwi i klapy bagaznika. Napewno wazyla wiecej niż seria - stad może moje odczucia, że 147 jest sporo lżejsza
akurat moja 147 co prawda z TSem waży nie całe 200kg mniej jak 156.
A wyposażona jeszcze mocniej niż 156 ( bo ma dodatkowo BOSE, zmieniarke itd, stelaże foteli składanych)
Jeśli dobrze pamiętam to w dowodzie jest 1250kg
Czyli zakładając że byłby tam JTD 16v - masa powinna być zbliżona o wage kierowcy
to teraz pytanie skąd te kilogramy w 147 > ? :)
ale OT sie zrobil
No u mnie duża strata mocy. Przepływomierz zaniża ale pewnie coś jeszcze jest nie tak czego nie czuć. Najlepsze jest to że w dowodzie auto ma 1460 kg a wyszło 1610kgZałącznik 86084
Podana waga jest bez kierowców z mała ilością paliwa. Program wgrany na moją odpowiedzialność. Nie jeżdżę jak szaleniec więc nie męczę motoru. Nigdy nie było problemu z silnikiem tylko z przepływomierzem który ma zaniżone wartości, stary też zaniżał. A czy wtryski są w 100% tego nie wiem będę to pomału sprawdzał jak i to czy układ dolotowy jest szczelny itp.
- - - Updated - - -
Druga sprawa to, to że auto ma już prawie 400 tyś. a pogoda w trakcie hamowania auta(hamownia mobilna) była kiepska do tego 3 osoby w aucie, koła zimowe itp. To tez ma bardzo duży w pływ na wyniki.
To i ja poproszę o ocenę, komentarz i ewentualną poradę
.Załącznik 86479
Waga z dwoma pasażerami to 1760 o ile pamiętam. Auto chodziło jak marzenie przed wgraniem, druga sprawa że był robiony cały wydech i to pewnie też miało wpływ na znikające konie. Olej nawet został zalany na 5w40 w tamtym roku i zero wycieków i zero kopcenia. Silnik w ogóle nie wciąga oleju.Przez długi czas olej ciągle był koloru złota. Uważam więc że silnik był w super stanie jak i elementy o które dbam bardzo mocno. Czyszczenie wtrysków w tamtym roku nowa regenerowana turbina itp. Dbam o auto bardziej niż o żonę :) Ostatnio zmieniłem nawet siedziska jak i tunel aby wszystko ładnie pasowało. Co do wydechu usunięte kat jak i tłumik środkowy, zastąpiony rurą o tej samej średnicy. Wydech przelotowy. Wydech chodzi pięknie a na 5 biegu chodzi jak w sportowym benzyniaku. Jedyny problem jaki mam to ciągle przepływka, zaniża mi o jakieś 300 jednostek. Przepływka nowa boscha. Kolektor będę czyścił może za miesiąc jak pogoda będzie lepsza, a pamiętam że jak sprawdzałem egr czy jest zaślepiony(zamiana aut renault na alfe) to było pełno nagaru. Co mogłem to wyciągnąłem. Teraz chce to zrobić prawidłowo czyli wyciągnąć cały kolektor ssący.
- - - Updated - - -
Mam do was małe pytanie czym tak naprawdę różni się filtr powietrza z silnika 136 km od 150 km? Patrzałem na wielkość obu filtrów i są takie same. Chodzi o gęstość?
W 1.9 (w 2.4 pewnie też) aby zdemontować kolektor trzeba wymontować pomę, a aby wymontować pompe trzeba rozrząd rozebrać wiec to nie ejst tak raz dwa :)
No to żeś mnie zdołował, 5 mc temu wymieniałem rozrząd. A te firmy co się polecają że czyszczą kolektory itp coś to daje czy to ściema i beż demontażu się nie obejdzie?
u mnie na warsztacie przyjechał gość i czyścił to jakąś chemią ( pompka i takie tam założone na klapę gaszącą w trakcie chodzenia auta).
Pacjent to było Vito. Skasował 240 funtów i faktycznie wyczyściło kolektor ale nie wiem czy to zbieg okoliczności że kilka dni później głowica poszła w górę na wymianę uszczelniaczy zaworowych. Na moje oko to ta chemia była za agresywna i zniszczyła uszczelniacze.... Lepiej poświęcić dzionek i wykręcić kolektor i umyć go samego wedle mnie
Kiedyś myślałem nad tym "LIQUI MOLY Czyści kolektory dolotowe w Dieselu" ale nie znalazłem nikogo kto by się mógł wypowiedzieć o tym środku. Ogólnie środki liqui są bardzo dobre z tego co chłopaki mówili ale ryzykować raczej nie będę. Jedynie mam w planach użyć jeszcze tylko militeca-1 do skrzyni i może wspomagania.
W lato ja założe fmic zhamuje ją na podpiętym i odpiętym i zobaczmy :) Akurat końcówka to kwestia że pedał się zahaczył o dywanik na pierwszym hamowaniu :P
na odpiętym ? czyli zrobisz hamowanie bez żadnego ic ?
a jo przeczytoł :
założa fmic i se zrobia na odpiętym i podpiętym - czyli podpiętym i odpiętym fmic'u :lol:
Boxie :)
Leci na szyje tzn :) I czego to kwestia
Załącznik 90073
Wykres, jest owocem IV tury grupowego chipowania u Cinka. Wielkie dzięki dla tunera za ogrom czasu, jaki poświęcił, mojej Alfie. Gorąco polecam wszystkim przyjazd do Gliwic ! Wrażenia niezastąpione ;)
Pozdrawiam
hejka ja z hamowałem mojego Kameleona i wynik nie jest przepiękny :(
Uuu no troszkę nie fajnie to wygląda, ciekawe ile by mi wyszło:(. Czy strata mocy rzędu 50 KM między silnikiem a kołami jest normą w 2.5 v6 ??
nie wiem pytaj innych. ja wiem ze muszę ustawić rozrząd i pojechać jeszcze raz.