Masz 147 1.6TS 105KM? Chętnie posłucham ile toto pali LPG na autostradzie, np. przy 130km/h. Tak realnie czyli klima, stała prędkość, mało wyprzedzania, bo 2 pasy :)
Printable View
Masz 147 1.6TS 105KM? Chętnie posłucham ile toto pali LPG na autostradzie, np. przy 130km/h. Tak realnie czyli klima, stała prędkość, mało wyprzedzania, bo 2 pasy :)
Nie rozumiem słowa "toto". 2 pasy istotne. W trasie jest różnica o 0,5l między 2 pasami i jednym. Ile połknie LPG? Pożyjemy, zobaczymy.
No nie obrażaj się na "toto" ;)
147 bardzo ładne autko, tylko silnik masz dosyć mały, ale pewnie też daje radę, w końcu gabaryt nie duży. Wiem, że 2 pasy robią różnicę, dlatego to napisałem. Z czystej ciekawości chciałbym usłyszeć ile 1.6TS w małej budzie spali na takiej trasie. A podałem 130km/h bo znam spalanie u siebie przy tych warunkach :P
Nie obrażam się. 105kucyków w małej budzie daje radę. Od przyspieszania mam Yamahę. Na trasie S8 do Wrocławia spalił ok 7 l benzyny wlokąc się z prędkością do 110km (ceramizer poniżej 1500km) wracając ustawiłem tempomat na 120 i spalił poniżej 8l. Wg mnie dość duża różnica. Spalanie gazu będę testował od jutra.
Cześć.
Mam ALFE 159 SW 1.8 MPI
Klimatyzacji nie wyłączam.
Spalanie LPG
mieście - 12L
Autostrada (do 140km/h) - 10,5L
Mieszana (do 110km/h) - 9,5L
Wyniki uśrednione po przejechaniu ok 15000km
159 1.8 SW
BRC S24
Moje trasy to głównie cykl mieszany, spalanie na poziomie 10-11,5, w zależności jak bardzo się spieszę ;)
Jazda w większości po trasie (prędkości 80-120) - 8.5-9l. Miasto bez korków podobnie 9l.
AR 147 1.6 105KM
Cykl mieszany (pomiar ok 62000km) średnie spalanie wychodzi 9,76l/100km
W tym:
Trasa (ok 750km prędkość do 100km/h spokojna jazda, auto załadowane max) średnio wyszło 8,5l
Trasa (autostrada) 70% mieszane 30% (ok 1780km prędkość w trasie średnio 130km/h autostrada auto załadowane) średnio wyszło 10,1l/100km
164 TS
Miasto 9 - 10 L / 100 km,
Trasa 9-10 L / 100 km(prędkość 120-160 km/h)
Plus jak jest mega zimno ok. 1 L Pb95 / 100 km
LPG Sekwencja od. 2,5 roku.
156 JTS
Po ostatnim wystrojeniu na nowo (wymieniałem sondę, cewkę i świece, wyczyściłem wtryski benzynowe z nagaru i innych syfów), spalanie gazu poszło zauważalnie w dół: 8 l/100 km. Jeżdżę ostatnio spokojnie, nie butuję, zmiana biegów przy obrotach 3-4 tys. Czyli jak kapelusznik. Benzyny pochłania 1-2 l. Drogi to głównie miasto, ale mało korków, minimalnie ekspresówki. Na LPG przejechane 13 tys. Wtryski jak dotąd nie padły...
Dokładnie nie wiem, robił to mechanik, na moją prośbę, bo wóz zaczął kuleć na benzynie (oczywiście było podejrzenie, że wtryski się zapiekły, tylko przebieg na LPG trochę jakby za mały...). Powodem okazała się padnięta cewka, jak również błędy sterownika gazu, który wprowadzał w błąd komputer silnika i ten dążył do zmniejszenia dawki paliwa (PB). Sprawiało to, że na LPG wszystko działało pięknie, a na PB - jakby miał tylko 3 gary. Wykluczając po kolei różne "usterki" przy okazji odbyło się owo czyszczenie listwy wtryskowej. Wiem tylko tyle, że moczyła się ze dwie doby w benzynie, a potem to już tajemnica mechanika, który opowiedział mi, że całość była niemal zatkana olejowym syfem i należy się liczyć, że za jakiś czas być może znów się pozatyka. Pytanie brzmi co było przyczyną? Owo złe podawanie paliwa? To, że JTS lubi wypić co nieco oleju? Zasilanie LPG? Pewnie wszystko razem po trochu... W każdym razie po tych wszystkich czarach magik od gazu wystroił sprzęt na nowo i teraz śmiga na obu paliwach jak złoto. Bonusem jest to nieco mniejsze spalanie LPG. Spalania na samej benzynie jeszcze nie miałem okazji potestować.
Skąd jest ten mechanik? Dasz namiary na niego? Może się kiedyś przydać bo nie zamierzam się z Alfą jeszcze długo rozstawać. A dobrych specjalistów którzy umieją zdiagnozować i usunąć usterkę jest mało.Większość to wymieniacze płynów i zużytych części eksploatacyjnych.
Wysłane z mojego Lenovo A850 przy użyciu Tapatalka
Robię wszystko w Auto Klinice w Łodzi na Legionów. Ale wiesz, to bardziej mój upór, żeby pewne rzeczy zrobić, spróbować zanim się wymieni, bo zawsze z chłopakami w warsztacie dyskutuję o potencjalnych przyczynach, zanim wezmą się za naprawę. Ja się na mechanice nie znam, ale lubię dokopać się do przyczyny problemu. Gaziarz zawzięcie mnie przekonywał, że to NIEMOŻLIWE, by wtryski benzynowe padły, nie po takim przebiegu, że JTS nie jest aż tak na LPG wrażliwy - i że coś innego musi być przyczyną. Kazał szukać. Ostatecznie miał rację, bo przyczyną było owo rozregulowanie kompów, nałożyła się na to awaria cewki, a wtryski zostały wyczyszczone przy okazji rozebrania i oględzin czy coś z nimi nie tak. Natomiast ani się nie zapiekły, ani w żaden inny sposób nie padły. To zabrudzenie nagarem zostało wykryte na takiej zasadzie, że kazałem wymontować, obejrzeć i jeśli się da, to jakoś wyczyścić, udrożnić. No i zrobili jak kazałem. Przed kolejnym przeglądem gazu znów do nich zajrzę, zobaczymy jak będą wyglądać. Może trzeba takie czyszczenie wykonać co jakiś czas, powiedzmy co 10 tys. km... Czas pokaże.
Dzięki za szybką odpowiedź. Jakbyś jeszcze napisał jakie miales koszty zwłaszcza robocizny to było by super. Życzę udanej eksploatacji.
Moja 156 1.6 16V TS 99r mniej więcej 13l na mieście, na trasie jeszcze nie sprawdziłem
To chyba trochę za dużo. Ja mam ciężka nogę i w mieście 17, średnio pali 13-15 jak domieszam trochę pozamiejskiej jazdy.
W trasie przy 110-120kmh pali 10. Poza 15 w trasie jeszcze nie wyszedłem :) ale wtedy było 170-200 km/h cały czas.
To faktycznie były by grosze. Mnie za wymianę listwy skasował gościu 150 zł. I wydawało mi się to tanio
Znajomemu 1.8 GT pali 10 L
156 2.0TS 99' Stag 300
Miasto 13-15l
Poza miastem 10-12 (choć zdarzało się i 8)
Autostrada 12 i więcej
Wcześniej na starym przepływomierzu, lekko uszkodzonym samochód zamulał trochę ale palił ponad litr mniej, jednak przy tych cenach gazu stwierdzam że litr, dwa, nie robią dużej różnicy :D
Średnia z ponad 40000km (odkąd mam auto) 12,95l/100km
Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
Ja dopiero zamontowałem w swoim ale ma palić między 10-13 ale max do jakichś 14 w mieście i to przy dużym obciążeniu. Jak tak patrzę póki co to wydaje mi się że będzie gitara ale zobaczymy jak mi tam w tym Energy porobili ^.^
A mi moje dwie alfy na LPG palą tyle ile im wleje.Ile bym:P nie wlał to i tak wychlają
u mnie pali około 15l/100km ale mam nie właściwy parownik( taki na 200 KM). mam nadzieje ze po zmianie na odpowiedni spalanie spadnie
Nie spadnie. To silnik zużywa paliwo, a nie parownik.
moja 147 1.6 łyka średnio ok 10l (instalacja BRC)
Miasto 16-20, trasa 11-13.
Moja 1.6 vialle lpi 10-11.
Pozdrawiam Darek.
147 1.6 120KM instalacja STAG pali 9,5-10L. Jeżdżę dość dynamicznie i więcej nie zauwazyłem.
Moje spalanie gazu i benzyny łącznie w 2.0 TS w sekwencji to 12.9 l/100 z ostatnich 4 tys km zrobionych w zimie po mieście i to na raczej krótkich dystansach - ok. 10 km rano i tyle samo wieczorem po pracy :) Pierwsze 3 tys. km zrobione z uszkodzonym termostatem...Na trasie spalanie spada do 10, a udawało mi sie zejśc nawet do 8 l.
Dodam jeszcze że udział benzyny ( tylko do rozruchów) w tym średnim spalaniu to ok. 20 %
Polecam apke Fuelio :)
2.0 w mieście około 15 l/100, autostrada - około 18 l/100 komputer pokazywał mniej jednak według jego obliczeń powinienem przejechać ponad 100km ;)
166 2.0 v6 Turbo
W mieście w zależności od pory dnia, natężenia ruchu i sandałów na nogach komputer pokazuje od 9,5-20,5. Ile się dolicza do tej wartości nie wiem ale słyszałem, że ok 2-3l średnio.
W trasie pokazuje 10-12 przy prędkościach 120-150 km/h.
Spalanie miedzy 10-12 w warunkach mieszanych codziennie do pracy 10km glowna droga i 17 po miasteczkach,wioskach.Instalacja STAG
W mojej 156 z 1.6 TS w cyklu mieszanym (więcej miasta) ok 10 -11 l LPG ;)
AR166 3.2 V6 od 14,5L do 18L LPG w zależności od humoru i warunków, niżej póki co nie zszedłem ;)
10-11l 1.6 znajomemu