wielkimi krokami zbliża się moment wymiany klocków (pierwszy w moim i mojego auta życiu :-)) i tu moje pytanie jakiej firmy hamulce do Julki polecacie najbardziej :-)
Printable View
wielkimi krokami zbliża się moment wymiany klocków (pierwszy w moim i mojego auta życiu :-)) i tu moje pytanie jakiej firmy hamulce do Julki polecacie najbardziej :-)
Załóz fabryczne w ASO i nie będziesz mieć problemów
Napiszcie ile Wam ASO krzyknęło za przód a ile za tył - mnie 1000 zł za komplet, więc chyba trochę grubo.
Pytanie czy oprócz samych klocków ( takich jak np http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-a...019012361.html na Allegro) trzeba miec jeszcze jakieś blaszki dociskające tudzież inne akcesoria do operacji wymiany ?
Ja kupowałem oryginalne klocki na allegro - 410 zł przód, 289 zł tył (powiększone zaciski - nie wiem, czy klocki są inne niż standardowe). Założenie - nie pamiętam ile.
Czy ktoś w Mito miał problem ze stukami z kokpitu? Na nierównościach słychać plastikowe stukanie, bardzo szybkie o dużej częstotliwości z okolic centralnych nawiewów.
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
Tez tak myślałem. Idzie wvjakis sposób nieinwazyjnie to sprawdzić?
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
Przepaliły mi się 3 ledy w tylnej lampie w MiTo. Możecie podpowiedzieć czy rozebranie lampy i wymiana tych led-ów jest problematyczne ?
Jak już będziesz miał LED na ręce to wystarczy wymienić(chyba) ale i tak jest problem koloru, czy dobierzesz dobry czerwony i o odpowiedniej jasności, może być widoczna różnica.
A to nie problem bo wymieniam jedną lampę z tyłu więc wezmę z niej kilka Led-ów i podmienię z tymi spalonymi w drugiej lampie.
Czy komuś z Was przepalił się kierunkowskaz boczny?
Zauważyłem dziś,że prawy boczny kierunek w mojej Julce nie świeci,czy to nie za wcześnie jak na 2 lata eksploatacji?
Dodam,że komputer nic nie sygnalizuje.
Po 2 latach z tego co pamieta. Wymienialem przednie zarowy i jedna lewa lampke od tylnej rejestracji
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
U mnie nic z tych rzeczy.
Ale może najpierw warto sprawdzić czy wtyczka się nie poluzowała.
A nie sygnalizuje pewnie dlatego, że to ledy, więc i tak opór zbyt mały
łatwo isędo niej dostać od komorty silnika
Pewnie nie, choć i w ASO może się zdarzyć tarcza z biciem lub lenistwo mechanika, który nie oczyści piasty.Cytat:
Załóz fabryczne w ASO i nie będziesz mieć problemów
Kolejna Twoja odpowiedź promująca ASO z każdą pierdołą. A ja przypominam Ci po raz kolejny - to forum tematyczne/techniczne.
Nie przystoi moderatorowi odsyłanie z wszystkim do ASO.
Jeśli jesteś tu tylko, by pilnować porządku, to rady "jedź do ASO" traktuję jako nabijanie licznika.
Oryginalne tarcze pluus klocki w ASO do MiTo MA TB 135KM, to wydatek ok 1200pln. Ja kupiłem komplet za blisko 500pln TRW.
Z wymianą różnica blisko 1000pln!
Stać Cię - ok. Mnie też byłoby, ale mając trochę zdolności manualnych, uważam, że można lepiej spożytkować tysiąc złotych.
Swoje przypomnienia zmożesz sobie darować. Hamulce to nie są pierdoły - jak to nazwałeś - od nich zależy bezpieczeństwo. Koleżanka nie będzie tego robić sama, więc patrząc na to praktycznie kupno dedykowanych fabrycznych klocków jest rozwiązaniem o wiele lepszym niż poszukiwanie zamienników - jeśli się nie zna na tym do końca. Czy to zrobi ASO czy nie to już inna sprawa - jeśli to nowe auto i jest na gwarancji to ASO jest jak najbardziej wskazane
Nie ma to jak kreatywna matematyka: 1200-500=700pln! Cena w przypadku klocków i tarcz hamulcowych idzie w parze z jakoscią
U mnie padł wczoraj i też prawy - po 2 latach i 11 miesiącach (57,5 tys. km). Działa tylko jedna żarówka i pojawiła się sygnalizacja na wyświetlaczu. Też mi się wydaje, że trochę szybko...
EDIT: Okazało się jednak coś innego - pokazuje się komunikat "check reversing lights". I teraz pytanie - ile świateł cofania ma Giulietta? Jedno czy dwa?
Jak zdjąć wymienny panel na desce rozdzielczej?
Autotraper pod Łodzią ok 500 złote wziął za wymianę klocków na tył włącznie z robocizną, przód wg nich wychodzi podobnie.
Jeżeli kupisz sobie oryginalne klocki na Allegro (ok 200 zł za kpl na jedną oś)i dasz do lokalnego fachowca (60 zł) możesz te koszty podzielić przed dwa.
Szanowne Koleżeństwo,
Mam żonę :) Żona ma Gulkę 1.4 120 kucy :) Muszę jej wymienić olej i filterek.
Wyczytałem, że oleju wchodzi 3,1 l... Troszkę mało - ale czy to prawda ??
Drugie pytanie - zwykły castrol 5W40 syntetyk benzynowy wystarczy, czy musi być coś specjalnego ??
Jaki filtr - gdyby ktoś mógł mnie pokierować... będę niezmiernie wdzięczny :)
Olej Selenia, filtr oryginalny :). Jeśli chcesz taniej, spróbuj u użytkownika tanifiat na allegro.
Z całym szacunkiem dla twojego starzu, ale proszę o odpowiedź na pytanie...
Rozumiem, że castrol nie wchodzi w grę, bo ?? ...bo musi być selenia ? Jeżeli tak, to jaki 5w30 czy 40?
Filtr... znasz model, czy twoja wiedza ogranicza się do ASO ??
3,1 litra, czy więcej...
Odpowiadamy na pytania, czy nabijamy posty ??
1. Jak chcesz eksperymentować, normy masz podane w instrukcji obsługi (papierowa lub http://instrukcje.fiat.pl) - wystarczy znaleźć olej je spełniający.
2. Numer filtra - http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?FORCED=TRUE#
3. Ilość oleju potrzebna do wymiany - jest w instrukcji.
Kolego przeczytaj instrukcję obsługi swojego samochodu - jeśli olej będzie spełniał normy tam podane to będzie się nadawał. Ilość tam podana jest również prawdziwa.A co do filtra to praktycznie każdy, do normalnego użytkowania
Zanim coś napiszemy używamy opcji "SZUKAJ" - odpowiedzi na te pytania padły już w tym wątku
Zanim coś napiszemy używamy opcji "SZUKAJ" - odpowiedzi na te pytania padły już w tym wątku[/QUOTE]
pozwolę nie zgodzić sie z moderatorem bo gdyż udzielanie odpowiedzi na pytania które już miały miejsce i na które udzielono już odpowiedzi ma głęboki sens edukacyjny, mianowicie gruntuje wiedzę użytkowników, może spowodować również wzrost czytelnictwa w naszym naorodowo-katolickim kraiku, bo choćby nawet trzeba wziąć do ręki tę instrukcje czy też odczytać posty na forum, a jak wiadomo wzrost poziomu czytelnictwa zmienia masy lub zbliża je do przy którym już można schować piąchy do kieszeni i przejść do siły argumentów zamiast odwrotnie, co bardzo ważne w naszej łojczyźne
poza tym wymiana poglądów, mielenie ich bez końca powoduje że forum żyje, bo inaczej po co forum skoro wszystko już gdzieś kiedyś ktoś napisał, wystarczy tylko odszukać? posiadacze tych pięknych włoskich aut jako nieliczni są obdarzeni ponad przeciętnym poczuciem piękna, nie ulegają teutońskiej propagandzie motoryzacyjnej, i z radością dzielą się spostrzeżeniami z innymi/nowymi szczęśliwymi posiadaczami, często o nie mniejszej wiedzy motoryzacyjnej, ale ja "wyczuwam" w ich pytaniach chęć podzielenia się szczęściem raczej niż szukaniem włąściwej odpowiedzi, bo takie można za pięniądze dostać w a es o e, więc nich trwa dyskusja, niech forum żyje, niech żyje italia....i polonia.....amen
Ten wzrost poziomu czytelnictwa - szczególnie wśród świeżych użytkowników proponuję zacząć od tej strony:
http://www.forum.alfaholicy.org/misc.php?do=vsarules
ze szczególnym uwzględnieniem pk-tu 4
Z całym szacunkiem i nie do kolegi moderatora kieruję te słowa, ale fajnie, że przytoczyłeś ten pkt...
Zauważyć jednak należy również punkt poniżej przytoczonego...
Odnośnie opcji "Szukaj" - wiem, znam i nie jestem w stanie jej przejść - konia z rzędem temu, co to przejdzie.
Instrukcję przeczytałem - fakt - wybiórczo, znalazłem, że potrzeba 3.1 l oleju - troszkę mało, więc zapytałem, czy oby na pewno dobrze odczytuję treść prosto pisaną... I nie otrzymałem odpowiedzie, ale kilka postów nie do końca związanych z postem...
Co do innstrukcji i oleju - dziękuję za podanie marki oleju, ale i w tym wypadku odpowiedzi na pytanie brak. Instrukcja instrujcją - jest pisana tendencyjnie, czemu się nie dziwię. Dziwi mnie jednak fakt, że dorośli ludzie ślepo wykonują zalecenia instrukcji. Forum jednak jest po to, aby wymieniać się doświadczeniami, omawiać swoje doświadczenia - w tym wypadku eksploatacyjne...
Jeżeli nie, to patrz pkt 5 przytoczonego regulaminu...
Skoro już wszystko jest takie jasne i wszystkie pytania są już zadane, a odpowiedzi jasne, to może mod pokusiłby się o stworzenie FAQ dotyczącego eksploatacji - nie będzie pytań, roboty mniej...
Każdy tutaj piszący akceptuje postanowienia regulaminu, więc powinien się do nich stosować.... Generalnie to forum techniczne i powinny być tutaj dyskutowane i zgłaszane rzeczywiste problemy, a nie zapytania o nr strony w instrukcji obsługi.... W każdym dziale tego forum, dotyczącym innej marki, temat użytkownika, który pyta o coś co jest dokładnie opisane w instrukcji jest kasowany, a sam user, nazywając oględnie, nie cieszy się szacunkiem....
Dodano po 10 minutes:
Nie wiem skąd takie przekonanie o instrukcji, kto niby ja pisze tendencyjnie - producent samochodu licząc że szybko się rozpadnie? Przestrzeganie instrukcji obsługi (w niej są zawarte zalecenia producenta silnika, i on ma w tej kwestii decydujący głos) to kwestia kultury technicznej. Owszem jest tam podana marka oleju ale podane są również normy jakie powinien spełniać olej - jak już pisałem każdy który je spełnia będzie się nadawał. Jeśli chcesz kolego prowadzić eksperymenty olejowe na swoim silniku to nikt ci tego nie broni - tylko później możesz zakładać wątki i omawiać przykre doświadczenia eksploatacyjne związane z awarią silnika....
Maćku... Każdy producent stosuje marketing w instrukcjach... KIA w PL zaleca LOTOS - czy również w innych krajach - odpowiedz sobie na pytanie proszę, skąd Włoch miałby wziąć olej LOTOSA.... :) Stąd moje stwiedzenie o tendencyjności - może tylko źle dobrałem słowo...
Wiem, że każdy z nas nie siedzi na jednym forum samochodowym, bo różnie sie toczą nasze koleje samochodowe. Osobiście jestem zdecydowanie fanem innej marki, ale nie o tym. Chętnie jednak opowiem, jak zmieniłbym kilka rzeczy, co wcale nie będzie proste, jednak to już bardziej przy "pianie" :)
Przeptaszam za OT i już zamykam jadaczkę, jak będę miał konkrety, to udostępnie je w temacie :)
Masz "szczęście", że nie masz modułu MultiAir, który jest BARDZO wrażliwy na olej i zalanie silnika innym kończy się często przykrą niespodzianką (kilka historii opisanych na forum alfaowner.com). Ponieważ samochód żony to wersja bez MA, możesz pokusić się o użycie innych olejów spełniających normę. Ja zostaję przy Selenii.
Czy olej mogę wymienić sam bez utraty gwarancji? Oczywiście wcześniej niż pokazuje instrukcja, a potem o wskazanym czasie. :confused:
Podjąłem "meską decyzję" po kilku rozmowach z różnymi stronami, w tym z ojcem chrzestnym syna mego:
Gulietta 1.4 88kW/120 KM
olej Castrol EDGE 5W-40 4 litry - (wchodzi 3,1 litra) -> koszt 105 zł - UWAGA musi być wersja z czerwonym korkiem !!
CZARNY korek to wersja do TDI
świece NGK IKR9J8 (kiedyś IKR9F8) - (4 szt.) -> koszt 172 zł
Wkład filtra oleju filtron OE670 - (1 szt) -> koszt 24 zł
Jak się rozypie silnik, to Was poinformuję.
No, jak Julka da radę na Castrolu, to da na wszystkim :D. Czekamy na relację :).
Jedna zmiana:
Zdecydowałem się jednak na olej MOTUL'a x-clean C3 8100 5W40