aha...
Jeśli chodzi o ta-technix , długo jeździłeś na nim ? Jakim autem ?
Printable View
Mam rozumieć , że chodzi Ci o ten zestaw : http://racingstreet.pl/sportowe-zawi...0-p-70842.html
Zbliżona jakość w porównaniu do Eibacha ?
Tak, to właśnie taki zestaw.
A może ktoś jeszcze ma jakieś zdanie na temat zestawu ta-technix ? Z całym szacunkiem siewcu , ale opinie w stylu : " ta gównix nie radzę, nie da sie na tym jeździć..." jakoś do mnie nie trafiają....
na tym zawieszeniu trzeba pojeździć, żeby zrozumieć. zero amortyzacji, zero trwałości, zero serwisu. zakładasz na chwilę, a pół roku gnije i śmietnik...
W jakim aucie to miałeś?
Mialem okazje przejechac sie ta, mtsem, vogtlandem i KW w 3 variancie.. Osoby ktore uwazaja mts i ta za zawieszenie sa chore albo maja klapki na oczach..
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
no wiesz omen, większość ludzi tam widzi cenę - no niestety, co by nie zrobił, to żadne sensowne zawieszenie nie pobije ceną śmietników :) to już tanio wolałbym ap fahrwerke jeśli jest do alfy, bo to budżetowa linia kw - ale przynajmniej części dostępne...
KW3 do 147 to kosz pewnie 6-7 tys. Wiec chyba nie można porównywać z takimi za 1600 czy 900 zł.
Jako użytkownik MTSa na którym wszyscy którzy go nie mieli psy wieszaki, że padnie po miesiącu lub trzech, że wkleję, że wahacze będą przez nie padały i jeszcze inne nie stworzone rzeczy. Mam go ponad 4 lata, zestaw przejechał 60 tys km i nic nie padło. Kręgosłup mam zdrowy, plomby wszystkie się trzymają.
Jeździłem również autem z gwintem TA-Technix (ma je od 4 lat) wciąż działa, nie padło, nie leje.
Ale i tak sporo znajdzie się takich co nigdy go nie mieli i powiedzą, że to zawieszenie nie ma prawa działać tak długo.
bo nie ma, i pokazuje to praktyka - wszystkim się to sypie na potęgę, do tego robiąc z auta taczkę.
Wesoły jak ma koniecznie być tanio i nisko to skróć sprężyny i załóż na to co masz. Druciarstwo ale efekt końcowy będzie niewiele gorszy niż zakup TA.... i ile tańszy. Żart na poziomie TA:P. A jeżeli koniecznie upierasz się na gwincie segmentu "bieda tjuning" to bierz MTS. Będzie trochu lepiej a najlepiej by było jakbyś się przejechał jakimś autem z tym tworem. Przynajmniej w moich okolicach 90% VAGów zrobionych na german style toczy się na techniksach, MTS albo TjuningArtach. Może i w swojej okolicy masz podobnie. Jeżeli będziesz miał taką możliwość proponuję Ci zrobić mały test. Na pewno znasz w okolicy zakręt z jakąś poprzeczną nierównością czy choćby z zapadniętą studzienką. Przejedz żwawo ten zakręt na serii czy tym co masz obecnie a następnie zrób to samo na techniksie. Proponuje to wszystkim wielbiącym te chińskie wytwory.
To ja w druga stronę - na serii czy na niższym zawiasie nie polecam najeżdżania na zapadnięte studzienki.
Właśnie nie ma być najtaniej , ale w granicach rozsądnych . Nie założę sprężyn na to co mam BO CHCE ZMIENIĆ ZAWIESZENIE . Zestawy po kilka tysięcy nie wchodzą w grę . Jednak z drugiej strony , jeśli mam zapłacić trwałością i zerowym komfortem tylko dlatego że będę mógł sobie go skręcić niżej to ja dziękuje i kupię np. eibacha pro . I takie obniżenie będzie mi musiało wystarczyć . Sam już nie wiem . Mam mętlik w głowie .
Vogtland jest dla Ciebie odpowiedzią.
Jak felunek będzie 17" to spężyny -30mm fajnie posadzą autko przy 18" i sprężynach -30mm możesz mieć pewien niedosyt.
Czyli trzeba zamówić B14;)
Dobrze by było :rolleyes: Ale tak realnie myślę nad dwoma zestawami : http://shop.alfisti.net/Tuning-Styli...rsa::5414.html
albo
http://vogtland-polska.pl/?40,alfa-r...47-typ-937-gta
http://shop.alfisti.net/Tuning-Styli...PSS::3241.html mnie właśnie to chodzi po glowie
Oglądałem tak z ciekawości . Jednak budżet mam mniejszy , a i tak go przekroczę . To jest w końcu bezpieczeństwo i frajda z troszkę szybszej jazdy , dlatego nie warto zbytnio oszczędzać .
jak chcesz gwint to to jest spoko opcja - http://www.ap-sportsuspensions.com/a...rzinkt-59.html budżetowa linia kw, różni się tylko niektórymi materiałami, a tak to niemalże to samo - no i w pełni regenerowalne, nawet najmniejszą śrubkę można kupić.
opcja całkiem sprawdzona, no i działa podobnie do kw v1 - szału nie ma, ale jeździć się da i jest w miarę spoko. no i nie dość, że od kw tańszy, to jedyne czym się różni to to, że niektóre z mniej istotnych elementów są wykonane z ciut gorszych materiałów - ale na zasadzie, że nie jest to np nierdzewka, tylko stal odpowiedniej jakości ocynkowana na przykład. będzie działać tak samo, tylko szybciej zardzewieje - ot cała różnica :) a i tak wszystkie części da się dokupić.
Jeśli jednak nie zdecyduje się na gwint tylko coś normal , to tego eibacha brałbyś pod uwagę ?
http://shop.alfisti.net/Tuning-Styli...rsa::5414.html
tak i nie, bo imo takie obniżenie to już za dużo do dupowoza, a granicą jest 30mm - dlatego bardziej brałbym chyba pod uwagę bilsteina b12. różni się od tego sprężynami chyba tylko - jest eibach pro-kit a nie sportline :) ze sportline chyba nie miałem do czynienia, ale prokit(-30mm) są spoko, w miarę miękkie i wygodne do jazdy codziennej, ale oczywiście twardsze niż z fabryki. imo bardzo fajny kompromis do dupowoza, bo w zakrętach jest lepiej a i da się tym jeździć. musiałbyś pogadać jak to jest z tym niższym eibachem(to co w tym zestawie, sportline), bo jak pisałem - na tym nie jeździłem, a z prokit mam pozytywne wspomnienia.
Właśnie na początku miałem plan tylko na sprawdzonego eibacha -30 plus do tego seryjne amorki . Jednak , to jest za mało , to już wiem w tym momencie...
nie masz kolega bladego pojęcia o ta- technixie;), jak nie próbowałeś to nie pisz głupot bo potem takie ploty powstają, ja osobiście drugi rok tego gwintu nie jestem wstanie zajechać , co prawda teraz sa taczki ale mam prawie skręcony do zera, lato-zima, minusem jest brak regulacji alee za tą cenę to naprawce warto i panowie jak kupujecie gwint no nie liczcie na komfort jazdy, najlepiej jeździć na sprężynach -30 i opowiadać o gwintach, co do mts-a i tuning-art jest to typowy wyrób chiński który jest sprowadzany do polski i dostaje nalepke mts, ta-technix niemiecki jest składany w całości w Niemczech ,części sa produkowane w chinach i żeby nie było tak wesoło to z ap jest podobnie! zrecztą teraz 80% firm wytwarza części w chinach:cool:
No jednak trochę się mija to z prawdą - ja przerobiłem trochę kombinacji u siebie a i wozy klientów przyjeżdzają rózne i wierz lub nie MTS/ Ta.... to deski w porównaniu do KW np. przy okazji nie jednokrotnie farba z tych chińskich gwintów złazi po 1-2 sezonach zimowych. Naprawdę jest różnica i to bez dorabiania sobie ideologi czy brandzlowania się w stylu ty patrz mam KW jestem fajny. Jestem zdania że każdemu wg. potrzeb jak komuś zależy tylko na wyglądzie i pełnej glebie to taki MTS itd spełni pokładane w nim oczekiwania - dobierając do wozu zawias trzeba sobie zadać pytanie na co nam to i tyle. Byle potem nie płakać na forum co z tym zrobić bo się jeździć nie da itd itd itd.
Nie ma nic bardziej oczywistego niż to ze gwint za 1400 i taki za 3, 4 czy 6tys to nie będzie to samo. Jednak skręconego kw tez nie nazwałbym komfortowym.
tylko ja nic o kw nie pisałem to są zawieszenia profi i tyle ,tylko trzeba za nie trochę monet wypłacić , mi ręce opadają jak ktoś porównuje ta-t do mts-a, a wracając do części dostępnych to z tego co patrzyłem to w ta-t wkłady są wymienne, a zresztą poco to jak teraz jest tyle firm które regenerują gwinty...
dodam jeszcze ze ta-technix ma atest tuv, o czym mts może zapomnieć, wiec niektórzy panowie nie wypowiadajcie sie jak nie macie pojęcia bo potem powstają legendy i jeszcze raz ta-technix niemiecki, mts chinol
- - - Updated - - -
to nie wiem, trochę go wymacałem ,ale okey ,nic sie nie martw sa firmy które przerabiają,regenerują, teraz 80% części jest chińskie
Słowo przeciwko słowu....
No ale tego mogłem się spodziewać , każdy broni swojego . I tak fajnie że dyskusja nabrała tempa. Ja chce do końca wakacji już skompletować graty do zawieszenia , także muszę pomału decydować co kupić .
jak nie jesteś pewny to lepiej -30
Kup vogtlanda i bedziesz zadowolony
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ŁukaszV6 skąd masz info, że TA jest składany w DE?? Wg moich informacji w Niemczech jest/był tylko pakowany. A ten TUV to nic nie znaczy bo znajdziesz do nawet na żarówkach "Turbo nitro xenon exclusive blue". TUV nie jest certyfikatem jakości.
Z MTSem tez chyba jakiś papierek z TUVem dostałem. Trzeba również to rozróżnić, że do różnych aut te firmy robią zawieszenia nie w jednakowy sposób. Pisał kiedyś o tym Mapet, który sprzedaje tego od groma.
Zamówiłem B14 pss, będzie po weekendzie
Wysłane z mojego SGP321 przy użyciu Tapatalka