A jak sie ma sprawa z wyzszym indeksem, np. 205/55R16 94W? Roznica 20kg w gore to nie duzo, a chyba lepiej w gore niz dol;]
Printable View
A jak sie ma sprawa z wyzszym indeksem, np. 205/55R16 94W? Roznica 20kg w gore to nie duzo, a chyba lepiej w gore niz dol;]
Mam pytanie czy miał ktoś do czynienia z oponami Pirelli PZero Nero GT to jest podobno udoskonalona Pirelli PZero Nero.
Zastanawiam się nad zakupem opon i nie wiem do końca który model wybrać.
Dzisiaj zmieniłem opony na letnie Kumho KU31 225/50 R17. Zrobiłem ze 100km szalejąc na rondach i zakrętach. Pierwsze wrażenia z jazdy rewelacyjne. Auto trzyma się gleby jak przyklejone. Czekam na deszcz żeby zobaczyć jak się lata na mokrym.
Witam przejeździłem cztery sezony na oponach Goodyear eagle F1 225/50/17 osobiście uważam że jest to najlepsza opona trzymająca się drogi w każdych warunkach, choć przyznam jak większość użytkowników, że opona ściera się nierównomiernie. Godne są też polecenia Bridgestone Potenza RE050A. Czas na wymianę opon i nadal zostaje przy F1!
Kilka dni temu założyłem Bridgestone Potenza RE002 i jak dla mnie rewelacja. Super na suchym, bardzo dobrze na mokrym.
"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com
Przymierzam się do kupna opon letnich do autka o rozmiarze 225/50/R17. Czy ktoś z Was posiada/posiadał Goodyear Efficient Grip Performance? Jak odczucia z jazdy?
Czy odczuwalne jest mniejsze spalanie podczas eksploatacji?
ccie.no2 w zeszłym tygodniu w tym samym rozmiarze kupiłem Dunlop Sport Maxx RT - najlepsze opony na jakich jeździłem. P7 Cinturato , ContiSport 5 , Michelin Energy - te wszystkie opony bije na łep. POLECAM!!!
W zeszłym sezonie jeździłem na Goodyear Efficientgrip, Performance jest to nowość i dopiero teraz będzie można coś o niej powiedzieć. Jestem właśnie w trakcie zakupu tej nowości. Jeżeli chodzi o starszy model to faktycznie są mniejsze opory toczenia i faktycznie ładniej "pali". Tylko nie wiedziałem, że to jest zaleta opony. :) A po wakacjach i wypadzie na dalekie południe będzie można coś więcej powiedzieć. Aaaaaaaa.... jeździ się jak po szynach, nie jest może to za dobre gdyż można przesadzić. Ale opony są godne polecenia i są to jedyne które kupię w ciemno.
Witam czy ktoś z was miał może do czynienia lub słyszał opinie o oponach Rockstone F105 ?
Rockstone jak sama nazwa mówi są twarde jak skala. Masz tu link poczytaj sobie:
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Ro...adial-F105.htm
Jestem po pierwszej 40km przejazdzce na Continental ContiPremiumContact 5 205/55 R16 91V, wrazenia po zmianie z zimowek Goodyear UG8 jak najbardziej pozytywne, cieszej, jakos tak "lezej" sie jedzie, nawet przy *80 km/h :) wracajac z pracy zobacze jak wyglada spalanie.
Kupiłem nowe Toyo Proxes T1 Sport 225/50/17 98Y XL.
W swoich alfach miałem zawsze pirelli p7 lato /sotto zero zima, jednak teraz kiedy szukałem letnich opon to pirelli były tylko runflaty ( fuj :)).
Zaryzykowałem i kupiłem kpl "japończyków" i jestem pod wrażeniem - bardzo dobre trzymanie drogi, stosunkowo ciche i b. dobre trzymanie na mokrej nawierzchni.
Polecam
P.S.
Kpl wyniósł mnie 2050 z wysyłką.
Po dzisiejszej burzy nad Warszawą mogę coś powiedzieć na temat zLine-ów Nokiana na mokrym. W moim odczuci są świetne. Auto prowadzi się świetnie. Nie odczułem aquaplaningu. Przy prędkościach rzędu 80-90/h auto prowadziło się stabilnie, nie tylko na prostej ale i w zakrętach. Jestem mega zadowolony.
mam dylemat
czy z tylu moga byc opony o profilu 50 a z przodu o 45
reszta parametrow bez zmian tj 17 szer 225?
boje sie ze systemy bezpiecznstwa vdc itp moga wariowac
mam tylko do wymiany dwie opony ,a cena o profilu 45 jest o 50%nizsza niz tych z profilem 50
A słyszał ktoś o oponach Pace PC10? :D Widziałem ostatnio takie cudo na parkingu na 159, szukałem ale nic nie mogłem o nich znaleźć. Co to w ogóle za marka? :)
Pace to firma córka poważanego koncernu Wanli. Jest skoncentrowana na odpowiadaniu klientom potrzebującym opon bardziej budżetowych i niekoniecznie zwracajacych uwagę na przyczepność do asfaltu. Pace to opona korzystająca z doskonałych technologii koncernu Wanli w przystepnejszej cenie.
A teraz poważnie - Pace ze względu na gowniany wynik dowolnego testu jaki jesteś w stanie wymyślić nie dostał zezwolenia na obrót na terenie EU. Dla wielu znaczy to ze jest to dobra opona bo jest tania. Pamiętaj tylko nie wyjeżdżać na ulice na nich, poza tym jest świetna.
"Pamiętaj tylko nie wyjeżdżać na ulice na nich, poza tym jest świetna." hahaha :D Przynajmniej dowiedziałem się co to za cudo :D
Ceny rzeczywiście powalają http://www.sklepopon.com/pace-pc10,p-36039
Ale bałbym się to założyć...
Dla bezpieczeństwa lepiej będzie zapłacić 2x tyle i założyć Pirelli Cinturato P7.
o jej jak zobaczylem Wanli to juz podziekowalem...mialem Wanli S1088(ponoc na licencji Dunlopa)-jak to wylo przy predkosciach od 40-70 no jak startujacy samolot.Pozniej nie bylo juz slychac bo szumial wiatr
W naszych samochodach nie powinno być innych rozmiarów kół na osiach właśnie z powodu VDC. Choć nieduża tolerancja musi być (taka jak zużycie opon, ale to różnica liczona w mm, a nie cm).
Niestety to pewna wada tego samochodu – opony są drogie właśnie z tego powodu, że nie są one najpopularniejsze (opony 225/45/17 to standardowy rozmiar 17" opon w Passacie B5 i pewnie w którymś Golfie i Skodzie).
Panowie, czy z fabryczną felgą 17ką o ET 41 nie będę miał problemów z założeniem rozmiaru 235/45/17?
Nie ukrywam, że boję się obcierek.
Poczytałem więcej i wiem już, że nie będą obcierały. Przepraszam za śmietnik :)
Właśnie takie 17-ki mam założone i wszystko gra.
Ja dzisiaj kupiłem Nokiany LINE 225/50/17 98V XL. Byłem zdecydowany na Nokiany. Zimówki mam tej samej firmy, a jestem z nich bardzo zadowolony. Do wyboru miałem ZLINE 225/50/17 98Y i LINE 225/50/17 98V. Zdecydowałem się na te drugie, głównie ze względu na niższy indeks nośności, który (mam nadzieję) wpłynie na dłuższą trwałość opon. Patrząc na unijne etykiety ZLINE 98Y (do 270km/h) ma ocenę "E", natomiast LINE 98V (do 240km/h) "C". Różnica w cenie: 3 euro na oponie na korzyść ZLINE. Mam nadzieję, że będzie warto :)
Inna sprawa, że te opony są nowością, więc ze świecą można szukać opinii na ich temat.
Widziałem, że kilka postów wcześnie była mowa o ZLINE'ach, a miał ktoś już może styczność z Nokianami LINE?
Zdrowia!
Czarek
No to po kilkunastu dniach testów mogę powiedzieć, że Pirelli PZero Rosso są świetne. W zasadzie bez różnicy hamowanie na mokrym czy suchym, trzymanie w zakrętach, ruszanie.. Dla mnie rewelka. Wreszcie mam opony które nie zrywają przyczepności na 3 biegu na mokrym asfalcie :) Po raz kolejny przekonałem się, że nie ma co kombinować tylko brać tę włoszczyznę :)
Ja kupiłem NOKIANY ZLINE 225/50/17 i niestety mam problem. Opon nie da się wyważyć. Przy prędkościach od 80 km/h kierownica zaczyna się trząść. Nie pomaga optymalizacja opony do felgi. Według serwisu oponiarskiego opony nadają się na śmietnik. Zastanawiam się tylko czemu je zamontowali. Opony kupione na oponeo.pl odsyłam w tym tygodniu do reklamacji. Zobaczymy jak to się skończy.
Miałem podobną przygodę z Nokianami. Ale skończyło się na zmianie wulkanizatora. Nie wiem czemu pierwszy wulkanizator nie poradził sobie z poprawnym ustawieniem opony. Wyglądało to tak, że na maszynie koło z oponą dało się wyważyć (choć ciężarków było spooooro). A na samochodzie okazywało się, że pojawiało się spore bicie (ale przy wyższych prędkościach, ponad 100 km/h). Drugi wulkanizator na początek doważył koła przykręcone do samochodu (miał do tego specjalne urządzenie do doważania kół). I z tego co pamiętam na tym się skończyło. Było to z 5 lat temu.
Ja dzisiaj odebrałem nokiany zline i mam nadzieję, że niedługo będę się mógł podzielić opinią. Mam tylko małe spostrzeżenie jeszcze przed montażem bo rant chroniący felgę jest naprawdę symboliczny i ciekawy jestem jak to będzie wyglądało po zamontowaniu.
Wreszcie w letnich papciach :) 235/45/18 firmy jakiej jeszcze tu nikt nie wymieniał a mianowicie Tigar. Za mało przejechałem żeby coś o nich powiedzieć ale cena, wygląd, wyższy indeks prędkości, rant zabezpieczający .... narazie same plusy :)
Bo u nas nie są popularne serbskie wyroby "gumiarskie" :) prędzej Indonezja czy Chiny :P
Ja u żony w AR147 w tym roku założyłem na jej letnie 17 calowe felgi Zeetex HP102+ (wypr. w Indonezji), wymieniły 8 letnie ventus sporty, które miały jeszcze 6 mm bieżnika. Tak to jest jak się jeździ 5kkm na rok. Na razie przelot powyżej 100km/h żeby sprawdzić czy nie są zbyt głośne i stwierdzam że nie, a na pewno są cichsze od tych hankooków.
Witam!
Mam w dobrej cenie do kupienia opony letnie HANKOOK ale 205/55/16 opony nowe gościu pisze ze przebite dwie na bierzniku zaklejone z 2012r. zimówki mam 215/55 teraz moje pytanie cze ten rozmiar bedzie ok ?
ja mam 205/55/16 i nie narzekam.Mam takie 2 komplety lato/zima.Zalecane przez producenta sa 215 i ponoc mozna miec problemy w razie kolizji z AC ale na ile w tym prawdy i czy to ktos sprawdza.Pisze to co wyczytalem na forum
Czy ktoś może się wypowiedzieć w temacie opony a ESP? Czy przy założeniu różnych par opon (np. 215/55 tył, 205/60 przód) nie będzie problemów z ESP/VDC? Czy komputer rożnicy szerokości nie odczyta jako różnicę przyczepności?
Różnica szerokości opon nie ma wpływu na pracę systemu kontroli trakcji, choćby z tego względu, że nie ustawia się żadnych parametrów po zmianie rozmiaru opon. System steruje pracą kół w zależności od ich aktualnej przyczepności (na co szerokość opony oczywiście wpływ ma).
Szerokość nie ma żadnego wpływu. Ale średnica ma już spory wpływ. Przy różnych średnicach kół na osiach centralka ESP/VDC odczytuje informacje, że tylne koła kręcą się wolniej niż przednie (lub odwrotnie). Czy taka niewielka różnica będzie faktycznie powodowała jakieś niepożądane działanie (np. centralka odczyta różną prędkość jako ciągły poślizg jednej osi) to można sprawdzić tylko metodą prób i błędów. Pewna tolerancja musi być (choćby ze względu na różne zużycie opon na osiach co przekłada się przecież na niewielkie różnice średnic).
Przy tych rozmiarach (215/55/16 vs 205/60/16) różnica średnicy to 643 vs 652 mm. Różnica bardzo niewielka.
Acha, tak swoją drogą to kiedyś mi samochód nie przeszedł przeglądu jak miałem na jednej osi inny rozmiar opon niż na drugiej. Podobno jest na to jakiś przepis - opony na osiach mają mieć ten sam rozmiar. Piszę "podobno", bo nie szukałem dokładnie. A z przeglądem poradziłem sobie tak, że założyłem komplet takich samych opon.