U Litwinów 1333 zł. To więcej niż dwa TRW, trzy Moto Equipment albo pięć SWAG :D
Printable View
U Litwinów 1333 zł. To więcej niż dwa TRW, trzy Moto Equipment albo pięć SWAG :D
Jak by jeszcze była pewność że wytrzymają tyle co 1-montaź, to można by się skusić. U mnie przy 170kkm siedzą dolne ori. Górne wymieniłem przy 150 i 155kkm.
pytałem na początku grudnia w ASO dolne kosztowały wg. cennika 1800zł bez kilkunastu złotych
Na http://www.fiat-lancia-alfa.pl/category/159-zawieszenie w sierpniu można było wyrwać dolne wahacze za tysiaka.
Teraz cena jest 1300zł za lewy i 1500zł za prawy. Możecie się zebrać w kilka osób i wynegocjować dobrą cenę.
Ja za komplet przednich wahaczy górnych i dolnych zapłaciłem lekko ponad 3 tysiaki.
Ciekawe dlaczego prawy jest drozszy?
Bo prawy szybciej sie rozlatuje na naszych super drogach:)bliżej pobocza:)
Koledzy
To jakaś masakra z cenami tych wahaczy !!!!! Czy to dolne czy górne nie ma różnicy. Cena powala na kolana i nie tylko!!!! Przecież ta firma nie dba o klientów wcale tylko sobie winduje ceny!!!!
Napiszmy jakąś petycję i jako klub wyślijmy do nich. Przecież za chwilę cenami to dorównamy Ferrari!!!!
Przecież ten górny wahacz, to ma tylko sworzeń i dwie tuleje i żeby dawać za niego aż 670zł!!! Kosmos. A dolny: tuleja wahliwa, sworzeń, tuleja amora, i jeszcze jedna i to za 1500zł??? Pomyłka jakaś chyba. Nawet u Litwinów ceny poszły w kosmos.
Dramat.
Panowie musze wymienić dolny wahacz od strony kierowcy i tutaj mam dylemat, robię rocznie jakies 8000KM i nie zamierzam płacić taką kase za oryginał. Czy ktoś mi może polecić sprawdzony zamiennik który wytrzyma te 50 tysiecy kilometrów??
Ostatnio Pablo pisał o TRW, że to chyba najlepsza opcja poza oryginałem.
ja kupiłem 2xMM od arekgr w bardzo dobrej cenie - taniej niż TRW i Lemfordery. Póki co zrobiłem na nich 6kkm i cisza, wcześniej miałem taki tapczan że wszyscy za moją alfą się obracali ;)
Ja mam po prawej stronie dolny TRW od 16 000 km, górny od 24 000. Nic nie stuka, nic nie puka :)
Tylko ja raczej myślałem o np FAST, można kupić już od 440 zł.
Drugą opcje brałem SRL, tylko czy nie jest za tani zeby wytrzymał przynajmniej te 40 tys?
Srl miałem kiedyś w bmw. Wytrzymały z 10-15 tys
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
No właśnie też jestem ciekawy
ja mam FASTa od ok.45 tys i jest OK
pytaj Tomka z Krakowa bo on mi to zakladal
chcialem cos taniego. Dostalem gwarancje. Gorne Fasty mi wymienili na gwarancji
Dziękuję za odpowiedź.
Ja od 50 tys. mam założone 4x lemforder z przodu i jak do tej pory cichutko :D
Mam problem z wahaczem dolnym, otóż strasznie skrzypi sworzeń. Żadnych luzów nie ma, auto ma 90 tyś przebiegu. Próbowałem smarowac smarem i wstzykiwać olej, niestety efekt jest bardzo krótkotrwały. Pozostaje mi wymiana wahacza, lub regeneracja (wymiana sworznia). Jest zakład w Rzeszowie, który ponoć profesjonalnie zajmuje się wymianą sworzni. Koszt takiego zabiegu to 180 zł, i teraz pytanie, czy warto? czy nie lepiej kupić TRW lub MM za 600 zł. co sądzicie?
ja bym kupil cos tanszego bo dolne sa dosc solidne-jak widzisz ja juz zrobilem 50 tys na Fascie
a stary oryginal zachowaj i ewentualnie pomyslisz o regeneracji jakby siadl zamiennik ewentualnie jak Cie stac to MM
Tylko może być tak, że na tym zregenerowanym wahaczu zrobie więcej niż na zamienniku (90 tys to chyba malo jak na dolny wahacz). Inna sprawa, że auto jeździ od nowosci w kraju. mimo wszystko dziwne, że pierwszy odezwal sie wahacz dln
Raczej przypadek. Skoro skrzypi to coś musiało podejść pod gumę albo w drugą stronę - nie był dostatecznie nasmarowany.
spróbuje go jeszcze raz nasmarować, może pomoże, jeżeli nie to pewnie go zregeneruje.
90 tyś na dolny oryginalny to bardzo mało. U mnie prawy już 3 górny oryginał siedzi 130 tyś a dolny od nowości ten sam. Tylna tuleja dolnego popękania ale diagnosta na przeglądzie powiedział żeby jeszcze nie wymieniać jak nie puka.
nie ma żadnych luzów czy stuków. Jest uporczywe skrzypienie (bardzo głośne) myśle, że to przypadek, ale strasznie denerwuje i musze cos z tym zrobic. Ogólnie może to być moja wina, bo jezdze autem bardzo nieregularnie srednio raz w tygodniu (nadmiar samochodów w rodzinie:) w kazdym razie tak mechanik zasugerowal
nie mogę się dogrzebać w tym temacie, czy ktoś regenerował sworzeń wahacza? jak tak z jakim efektem? jest sens sie w to bawić czy kupować odrazu wahacz?
Jakość regeneracji zależy od tego kto ją robi. Tak regenerowali tutaj dolne wahacze. Ja pewnie też tak zrobię. W wawie a właściwie w Zielonce u gościa który zajmuje się tylko zawieszaniami i robi to od 20-30lat, koszt regeneracji sworznia to 200 + dodatkowo tulejki. Robiłem kilka sztuk do różnych samochodów u niego i zawsze było ok. Niektóre nawet lepsze od oryginału.
Panowie czy po wymianie wahacza przedniego dolniego trzeba robic zbieznosc? Co do goscia z Zielonki to słyszałem ze dobry jest czy ktos na namiary?
Dodano po 6 minutes:
Panowie czy po wymianie wahacza przedniego dolniego trzeba robic zbieznosc? Co do goscia z Zielonki to słyszałem ze dobry jest czy ktos na namiary?
http://www.blonski.com.pl/
Co do zbieżności ja twierdze że tak, zawsze taniej niż później narzekać że opony ścięte. U Błońskiego zrobisz całą geometrię.
Ile kosztuje regeneracja wahacza dolnego ?