Żarty sobie robisz? Pokaż mi który olej 2T jest bezpieczny zarówno dla filtra cząstek stałych jaki i końcówek wtryskiwaczy.
Żarty sobie robisz ? Pokaż mi jakikolwiek dowód, że cokolwiek złego się dzieje z końcówkami wtryskiwaczy. Wręcz odwrotnie. Udokumentowane jest, że korekty się wyrównują. Zwiększają się właściwości smarne (udokumentowane laboratoryjnie) i właściwie jest to jedyna znana mi metoda uratowania wtrysku z korekty dodatniej bez oddawania wtrysku do regeneracji. Niestety środki czyszczące dedykowane w większości takich wypadków są bezradne.
DPF ? Nawet Miksol S posiada tylko 0,11% popiołów. Czyli tylko 0,01% poza granicą bezpieczną. To prędzej złej jakości ON, czy nie daj boże walnięty EGR poczyni dużo większe szkody niż zwykły Miksol.
majster, co się z tobą ostatnio dzieje... najpierw teoria, że po wycięciu EGR-u zwiększa się spalanie, a teraz to. Normalnie nie poznaję kolegi ;)
Po prześledzeniu przedmiotowych wątków w necie sadze, że zawartość popiołów powinna osiągać wartości podane w 0,00 % a nie 0,0%. Jeżeli się mylę to tylko wypada się cieszyć. Chociażby z powodu ceny wspomnianego przez kolegę wyżej oleju Lotos 2T.
Proszę sobie policzyć o ile wzrośnie emisja popiołów do DPF-a jeśli pomieszamy 65 litrów ON ze 150 czy 200 ml 2T.
Jeżeli nawet dolejemy Mixola w maksymalnej zalecanej dawce, to jego popioły będą powodowały wzrost ich zawartości w stosunku do całości popiołu powstającego ze spalenia ON o 0,00033. I to powinno skończyć temat złego wpływu 2T na DPF-a
Amen
Dokładnie popieram mojego przedmowce, nie dajmy sie zwariować, w końcu my zalewamy tylko 1:200 !
Pozdrawiam:)
Od 88r siedze za sterami ciężarówek i powiem wam , że żadna to nowość dolewanie oleju do paliwa.Osobiście stosuje olej bo- silnik mniej spala paliwa, lepiej pracuje, ale! nie dolewam oleju zimą . Dodam tylko, że na przebieg miesięczny około 12000km olej stosuje raz na miesiąc. W ciężarówkach zbiorniki paliwa są wielkości około 1300l i olej wlewam podczas tankowania raz w miesiącu. Pamiętajcie , że i alkohol w małych ilościach nie jest szkodliwy:cool:. Oleje 2T wypłukują nagary więc miejcie to na uwadze i nie przesadzajcie z ilością. Pozdrawiam.
Ale my wiemy, że to żadna nowość ;) Wiemy, że TIR-owcy to stosują.
Nie mniej dzięki za podzielenie się opinią.
P.S. Silnik utrzymujący się na nagarach, to silnik do remontu.
Kolega wyżej napisał, że nie dolewa zimą. Czy to wynika ze zwiększonej podatności takiej mieszanki na wytrącanie parafiny? A propos, stosujecie jakiekolwiek przerwy w dolewaniu?
Jeśli 2T powodowałby problemy w zimie, to dwusuwy kończyły by swój sezon w listopadzie ;) A tak nie jest. Tak jak pisałem w przypadku DPF-ów, przy takim rozrzedzeniu temperatura krzepnięcia nie ma żadnego wymiernego wpływu na ON. Nawet w przypadku takiego badziewia jak Liqui Moly, który ma temperaturę krzepnięcia -15 st. C aż po Castrol evo 2T ze swoim -42.
Tak samo mogę napisać - nie leję 2T w poniedziałki :D
Po co robić przerwy?? A w zimie mozna stosować tylko zależy od temperatury. Orlenowskie maja temperaturę plyniecia około -30*C więc niech każdy sobie sam odpowie kiedy zalewac a kiedy nie...
Niektóre maja temp. płyniecia około -20*C
Pozdrawiam:)
Zabrałem głos bo wzburzyła mnie teoria o tym, że lotos 2t nie nadaje się do aut z dpf. Bardziej martwiło by mnie lanie oleju mineralnego jeśli chodzi o same końcówki wtryskiwaczy jakim jest zwykły mixol, bo już kiedyś zapieczoną końcówke widziałem, a właściciel cały czas lał mixol, tylko że on też zbytnio nie odmierzał ile wlać - jak to się mówi lał na pałe. Po jakimś czasie (kilka miesięcy) silnik zaczał klepać niemiłosiernie, aż serce bolało tego słuchać. Stąd ja leje tylko półsyntetyki o niższej temp. zapłonu - bo jak wiemy niektóre mają temp. zapłonu porównywalną z syntetycznymi, czego też bym raczej nie polecał - jeśli chodzi o wysoką temp. załponu.
Odnośnie zimy to robie tak. Tankuje pełny bak tj. 63l (tyle da się upchnąć w 156), po czym dolewam 250ml oleju 2T + preparat z K2 (antyżel) (nie pamiętam dokładnie ile) = cała zima mimo, iż u nas ostatnio było rekordowo - 34st.C przejeździłem i odpalałem bez stresu:)
Dołączam do grona ,,testujących". Zakupiony 2T to STATOIL 2-T way Low Smoke semi synhetic. Zgodnie kartą charakterystyki temp zapłonu ma > 61C. Dobry wybór czy lepiej następnym razem postawić na inny 2T?
Spojrzałem w kartę charakterystyki Lotosu 2T semi i tam stoi jak byk, że temp. zapłonu to 100c. Nie po raz pierwszy widzę takie nieścisłości w opisach. Uwaga, nie czepiam się tego Lotosu :stop:
A ja wczoraj zakupiłem w Orlenie i zalałem 250 ml. na baczek i będziemy nasłuchiwać :rolleyes:
Ja pierdziele.... nie możecie kupić porządnego oleju do 2T? Wymieniłem kilka stron wcześniej kilka światowych marek które produkują w pełni syntetyczne oleje smarujące o wiele lepiej niż ten zasrany Orlen 2T czy Lotos 2T. Idźcie Panowie z duchem czasu a nie zatrzymaliście się w czasach PRLu. Ja nie macie pod blokiem sklepu z olejami to wpadnijcie do sklepu motocyklowego i zamówcie jakąś ekstraklasę do silników wyczynowych (może być też o zapachu truskawki czy jabłka jak ktoś woli, może być do dozownika lub do zbiornika). Chyba, że chcecie zalewać tymi pseudo syntetycznymi szczynami Wasze blisko 200-konne silniki.
Nawet w swojej WSK M06B1 z 68 roku, Jawie z 55 roku i chińskiej kosie spalinowej stosuję pełen syntetyk. Pięknie smaruje, czyste denka tłoków i zerowy nagar w komorze spalania.
Czytałem swojego czasu kilkanaście str tego tematu,później odpuscilem,mam takie pytanie jak praktycznie co tankowanie dolewam do ON uszlachetniacz klenflo lub millersa to potrzebny jest jeszcze olej?czy całkowicie zrezygnować z uszlachetniaczy i lać orlena 2T?
CUD, CUD, zdarzył się CUD!;)
Jakiś czas temu moje korekty wyglądały tak:
-0,1X
-0,6X
-0,5X
+1,2X
Dolewałem trzykrotnie przy tankowaniu do pełna (>60 l) dodatek Millers Diesel Ecomax, niestety nie było żadnej poprawy (w magię 2T specjalnie nie wierzyłem).
W tamtym tygodniu do 3/4 zbiornika paliwa z dodatkiem Millersa dolałem do pełna ON + orlenowski 2T Platinum w proporcji 1:250. Kolejny zbiornik już tylko 2T, również 1:250.
Efekt? Teraz korekty wyglądają tak (od pierwszej aplikacji 2T upłynęło około 1400 km).
-0,1X
-0,3X
-0,2X
+0,8
Na razie przestanę dodawać Millersa i zobaczymy czy efekt po 2T utrzyma się na dłużej.
Coś mi się zdaję że utrzyma i miejmy nadzieję że 4 wtrysk jeszcze bardziej wyrówna.
Wygląda to zdecydowanie lepiej, ale i tak nie wpłynęło w żaden sposób na falowanie obrotów silnika na biegu jałowym... :)
Powiedzcie mi jeszcze ile lać tego orlena 2t na pełen bak ? i kupić Orlen Platinum Moto 2T?
50ml na każde 10l. Czyli na pusty bak musisz wlać 300ml. Później ze względu na to że nie wyjeżdżasz wszystkich 60l tylko zazwyczaj zostaje 7l to lejesz tak 250ml.
Zakup oleju dokonasz w sklepie motoryzacyjnym, jeśli nie mają to powinni Ci sprowadzić. Masz też możliwość przez internet. Opłaca się kupić dużą bańkę 4l o ile masz fundusze na taki wydatek.
- - - Updated - - -
Jednak na początek proponuję kupić 1l żeby sprawdzić czy zauważysz właściwości oleju, takie o których my piszemy.
raczej na pełny bak 300ml:D chyba ze ja się mylę
No na pusty, w sensie, że tuż przed jego całkowitym napełnieniem ;)
aaaa, no to tak :) czyli pierwszy raz 300ml , każdy następny po 250ml , a mogę jeszcze do tego lać uszlachetniacze millers,stp,klenflo>?
Ja teraz w trasę zalałem do pełna i do tego mikstura Millersa ECOMAX i 2T Castrola.
Po przejechaniu 500 km przy pełnym bucie na autostradzie przydymia.
Może po prostu za dużo tych dodatków? Może lepiej wykazać powściągliwość i nie mieszać z sobą tych składników, tylko albo olej 2t albo inny dodatek? Co za dużo to niezdrowo...
Czy któryś z forumowiczów miał okazję testować Castrol Power 1 Racing 2T? Myślę o zastosowaniu oleju 2T profilaktycznie, niestety tylko ten jest jedynym wartym uwagi w okolicy.
I jeszcze jedno pytanie - czy ktoś słyszał/widział/wie gdzie kupić olej monzol5? Opieram się na ciekawym opracowaniu naszym zachodnich sąsiadów --> LINK.
Ja miałem skuter i jeździłem na tym castrolu i wszystko było git
Z tym że Castrol to syntetyk a najbardziej optymalnym jest półsyntetyk. Druga sprawa nie mogę znaleźć karty specyfikacji żeby zobaczyć jaką ma temp. zapłonu.
Co do mieszania oleju z innymi dodatkami jest to niewłaściwe. Zbyt duża ilość oleju pogarsza wartość centanową w tym wypadku wychodzi to tak jak byśmy zamiast 300ml oleju wlali aż 600. Oczywiście to takie unaocznienie. Paliwo jest wtedy przesycone dodatkami
Temp. zapłonu to 73 do 78 (specyfikacje różnią się minimalnie w zależności od daty :/) być może dzisiaj jest jeszcze inaczej, ale wydaje mi się, że spokojnie można przyjąć te 80C.
Dlaczego półsyntetyk jest lepszy skoro może mieć gorsze parametry od syntetyka? Nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi na stronach poprzednich.
Dlaczego półsyntetyk jest lepszy skoro może mieć gorsze parametry od syntetyka? Nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi na stronach poprzednich.[/QUOTE
nie chodzi o lepsze parametry ,ale wlasnie o temp.zaplonu, a polsyntetyk ma temp. zbliżoną do temp. zaplonu"ropy" i wypala sie wraz z nią, nie pozostajac w ukladzie syfu,tak mysle:)
Właśnie o tym pisałem, jeden z parametrów, mianowicie temperatura zapłonu w syntetykach może być niższa niż w półsyntetykach. Zdziwiło mnie, że np Liqui Moly 2T o temp. ponad 100C jest bardziej popularny niż syntetyki, które mają temp. zapłonu poniżej 100C. Stąd chciałem wiedzieć w czym konkretnie półsyntetyk jest lepszy. Więc jeśli chodzi głównie o temperaturę zapłonu to wszystko jasne i nie mam więcej pytań :)
Kupiłem olej Orlen Platinum Moto 2T półsyntetyczny. Mam aktualnie jakieś 0,5 baku paliwa. Zastanawiam się, czy wlać jakieś 125 ml oleju teraz prosto do baku, czy zaczekać na opróżnienie, wlać 250 ml i zalać na stacji paliwem do pełna ? Jak wleję teraz prosto do baku wymiesza się samo w trakcie jazdy, czy nie bardzo ?
Bez znaczenia. Najlepiej wlej na noc to się spokojnie wymiesza. Albo normalnie. W czasie ruchu samochodu w baku paliwo i tak telepie się na prawo i lewo ;)
Ja u siebie też zauważyłem znaczne powiększenie dymienia po drugim pełnym baku z dodatkiem 2T Orlen Platinum. Przy prędkości miejskich - przyśpieszanie na biegu 3 widzę lekki powiew białego dymku w tylnej szybie. Wracając w środę z meczu Polska-Dania na autostradzie przy mocnym bucie w podłogę zostawiałem czarną chmurkę za sobą... Dodam, że EGR mam zaślepiony, wcześniej dymienia nie było. Teraz trzeci bak zalałem już bez 2T :(