Po zakupie Akku naładowałem go porządną ładowarką, i Start-Stop działał przez jakiś tydzień. Później znowu przestał działać. Aku mam bodajże z 2018 r., a zamontowałem ten akumulator jakiś rok temu.
Printable View
Ciao Alfaholicy,
akumulator chyba padł - nie wiem czy się całkowicie zasiarczył, czy uległ zniszczeniu termincznemu ze względu na technologię AGM i pracę w komorze silnika i bardzo wysokie temp. w DE w zeszłym roku.
W każdym razie napięcie spadło do 4V po kilku dniach od ostatniej przejażdżki.
Próbować go jeszcze podładować?
Zapytam na zaś - polecicie coś?
VARTA BLUE dynamic Starterbatterie
für Fahrzeuge mit Start-Stopp-Funktion, Batterie-Kapazität: 60Ah
Artikelnummer: 560500064D842
Continental Start-Stop Starterbatterie
Batterie-Kapazität: 60Ah
Artikelnummer: 2800012000280
EXIDE Start-Stop Starterbatterie
Artikelnummer: EL600
BOSCH S4 Starterbatterie
Artikelnummer: 0 092 S4E 050
nie zgaduj tylko zmierz, tym bardziej jak kilka dni później piszesz:
po dobiciu do 4V jakoś nie wróżę mu kariery dalszej. wymiana IMHO. Tylko upewnij się że masz cały czas dobre ładowanie i nie masz upływu prądu, żebyś zaś za miesiąc nie miał tych samych problemów
- - - Updated - - -
do żony Giulietty rok temu właśnie ten wsadziłem. czemu, był na stanie, nie robiłem wielkiego researchu.
Witam serdecznie, fabryczny akumulator wyzionął ducha (i tak wytrzymał długo) i szukam czegoś nowego. Fabryczny to Exide 12v 63ah 450a (en2-sae) heavy duty, teraz myślałem o czymś większym, wygląda na to, że zmieściłby się np. taki:
VARTA SILVER AGM 70AH 760A E39
Czy ktoś wkładał do tego silnika większy akumulator? Ewentualnie co innego polecicie?
Akumulatora AGM nie montuje się pod maską z uwagi na temperatury.
Ok, to już jakiś konkret, zatem jaki jest warty polecenia?
Ciąg dalszy mojej przygody z Vartą. Po około 15 dniach postuju i jednej krótkiej przejażdżce napięcie spadło do 4V. Akumulator wyciągnąłem z Auta, zaniosłem do piwnicy, naładowałem w około 30h. (parę godzi po ładowaniu ok. 13V).
Auto odpala, jeździ normalnie. Spróbuję jeszcze trochę pojeździć. Przy kolejnym rozładowaniu, przy kolejnych problemach kupię nowy.
zgodnie z propozycją ASO kupiłem CENTRA CL600, miodzio. Wrócił S&S zapala chętniej i tyle.
Alfaholicy, czy da się jakoś własnoręcznie skasować błędy? po odpięciu akumulatora i naładowaniu go prostownikiem, podpiąłem go ponownie ale niestety mam choinkę błędów - ESC, hill holder, wspomaganie kierownicy. Odpinałem i podpinałem ponownie ale efekt ten sam. Dłuższej trasy jeszcze nie robiłem, może wtedy znikną?
Podnoszenie szyb do adaptacji, patrz instrukcja obsługi.
cześć, używał ktoś może Akumulator Moll 60Ah 640A EFB 82060? jakieś opinie?
Hej,
Panowie jaki polecicie akumulator do Julki 1.4 TB rok 2012 120KM benzyna + lpg bez start stop? Zależy mi na jak najlepszym stosunku cena/jakość. Pozdrawiam.
Centra CL600.
Hmm.. a on chyba jest do Start Stop tego co widzę, a ja nie mam S&S to chyba nie potrzebuje takiego co nie? :)
A coś tańszego z Centry godne uwagi? Znajdę coś dobrego tak za ok 300zł?
Pozdrawiam
Piotr
350 zł to za dużo? Chcesz oszczędzać 50 zł na akumulatorze do Alfy?
Dzisiaj przy -14 aku odmówił posłuszeństwa. W sobotę zrobiłem trasę 300 km, więc już nie daję mu kolejnych szans. EL600 już zamówiony. Czy ktoś pamięta, jakie rozmiary kluczy są potrzebne do odkręcenia klem i aku?
Chyba 13-tka do odkręcenia paska trzymającego akumulator.
Raczej na 100% będzie 13
10 i 13
Dzięki - pamiętam, że były 2 różne.
- - - Updated - - -
Dzięki - pamiętam, że były 2 różne. I 10 oraz 13 mi się mniej więcej zgadza :).
Witam Niestety nowe akumulatory jak wytrzymają trzy lata to sukces wszystko się zużywa w szybkim tempie aby często wymieniać jak nie wiadomo o co chodzi to wiemy o co chodzi :)
Nieprawda. Nawet słabe akumulatory wytrzymują dłużej niż te trzy lata. Zwyczajnie większość ludzi zapomniała jak dbać o akumulator.
Nikt już przecież nie ładuje akumulatora dwa razy w roku bo skoro działa to po co dotykać a samochód akumulatora nie naładuje na 100%.
Nawet gówna marketowe potrafią wytrzymać po 6-7 lat przy doładowywaniu akumulatora.
Mój padł po 5 latach i 2 miesiącach podczas rekordowych mrozów w styczniu. Kupiony EL600 i od razu wszystko śmiga :).
Mi oryginalny po 3 latach siadł.
Jak dbasz tak masz.
Akumulator mój chodził 5 lat i tyle w temacie. Teraz Centra pracuje OK.
Kiedyś na gwarancji w ASO zauważyli że oryginał coś nie tak działa ze S&S, poradzili że trzeba doładowywać. W instrukcji jest napisane że ładuje ASO :D. Po tej uwadze akumulator wymienili na Mopar i ten po 5 latach postanowił się nie naładować.
Mi oryginalny akumulator wytrzymał 3,5 roku i lipa.
mój ori aku w 2,0 jtdm wytrzymał 7 lat,
jeździł by pewnie jeszcze trochę , ale go wymieniłem nieco "prewencyjnie" przed zimą, bo S&S przy ujemnych temp przestawał już działać
Nie używać S&S bo i po co i akumulator wytrzyma jeszcze kilka lat.
Giuliach może i tak. W Giuliettach nie ma z tym żadnego problemu. Oczywiście jak S&S jest używany rozsądnie.
W jaki sposób można go używać rozsądnie? Albo się go nie używa, albo się go włącza i sam się używa kiedy chce.
Wystarczy przytrzymać sprzęgło po zatrzymaniu albo w pełzającym korku wyłączyć S&S przyciskiem.
Komu by się chciało zastanawiać, czy będę stał 5 sekund czy 5 minut. Gdyby to było na tyle inteligentne, żeby to wiedzieć, to bym używał, a tak tylko akumulator i rozrusznik na tym zyskają, czyli i tak jestem do przodu.
Knapek, ile Ty czasu jeździsz samochodem, w sensie ile lat, że musisz się na tym zastanawiać? Sytuację na drodze potrafię ocenić w 2 sekundy. Jak będę widział, że stoję w korku takim, że postój trwa kilka sekund co kilkadziesiąt sekund, to proste że nie pozwolę co chwila się silnikowi wyłączać, bo nic na tym nie zyskam, a akumulator może stracić. System w Julce jest na tyle inteligentny, że jak napięcie po kilku takich rozruchach za mocno spadnie, to system ten nie pozwoli na wyłączenie silnika. Tak więc akumulatorowi nic nie będzie. Wiesz ile razy w hybrydzie silnik potrafi się włączyć i wyłączyć w ciągu 5 minut jazdy po mieście? I jakoś akumulatory nie padają.