Zapewne nie masz też z tej drugiej strony w aucie wiązki, żeby podpiąć czujnik.
Printable View
Zapewne nie masz też z tej drugiej strony w aucie wiązki, żeby podpiąć czujnik.
U mnie jednak były wtyczki czujników klocków z dwóch stron auta, podłączone oba. Tam gdzie nie było uchwytu na zacisku to przewód przymocowany do blaszki stabilizujacej klocki. Tym samym swap na duże brembo zakończony.
Panowie mam pytanie dotyczące zmiany na duże brembo. Dawca 159 2.4. Pytanie- czy do zwrotnicy z 2.4 są inne piasty niż do 1.9 ? Czy będą posowaly moje z 1.9 ?
Marek
Będą pasowały Twoje.
Dzięki za info.
Zgadza się ;) U mnie pasowały zwrotnice.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Witam. Do przedlifta można założyć małe Brembo. Zwrotnice pasują z każdej wersji silnikowej, ktora miala brembo. Ważne, żeby były też z przedlifta. Ja kupiłem do diesla z 3.2 jts i pasowały bez problemu. Osłony tarcz również pasowały na swoje otwory. Zaciski małe brembo pod tarczę 305mm też bez jakichkolwiek zmian weszły na zwrotnice. Nawet śruby z dużego brembo pasowały pod małe. Przewody hamulcowe dorobilem. Zrobiłem miedziane o długości 15cm z gwintem zewnętrznym i wewnętrznym i po prostu jak w małym brembo przykrecilem z jednej strony do zacisku z drugiej do przewodu elastycznego. Koszt niedużo większy od brembo ze 166 a faktycznie nic nie piszczy. Zrobiłem już 3 tyś na klockach ori
Załącznik 237149
Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
Wszystkie przedliftowe 3.2/2.4 mają te same zwrotnice ;)
Ja w ogóle pominąłem ten miedziany kawałek przewodu, zamówiłem dłuższe przewody w stalowym oplocie z końcówką 90 stopni przy zacisku. I finalnie mój zestaw (bez zwrotnic) trafił do Audi A6.
Witam mam 159 po lifcie 2010 z silnikiem 1,9 8v z podniesioną mocą do 159km i 350Nm. Chciałbym trochę ulepszyć hamulce. Moje pytanie co muszę przenieść z Alfy 1,75 TBI do siebie żeby mieć tarcze 330mm. Wiem że zaciski i nowe tarcze.
Dzięki
No jasne, chociaż zależy jak się zamawia.
Warto wymienić gumki przy tłoczkach w zaciskach bo stare mogą mieć pęknięcia i syf dostanie się do tloczkow prędzej czy później.
Od siebie mogę dodać, że duże brembo z odpowiednimi klockami i tarczami to spora różnica względem mniejszych hamulców w moim przypadku zacisków ate.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Czy ktoś użytkował zestaw zacisków ze 166 do tarczy 305 na felgach ori do AR159 wzór policyjny? Pasuje bez modzenia, czy trzeba kombinować z dystansami?
Na Twoim miejscu dobrze bym temat przemyślał. Większość ludzi która miała zaciski że 166 miała problemy z upierdliwym piszczeniem klockow. U mnie też nic nie pomagalo. Miałem założone dwa rodzaje zaciskow że 166 i za każdym razem po paru set km piski przy delikatnym hamowani. Moze się ktoś jeszcze w tym temacie wypowie...
Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
Również drugi raz bym zacisków ze 166 do 159 nie założył.
Owszem, sporo było takich przypadków.
U mnie w końcu przy którejś wymianie klocków ten pisk niemal całkiem ustąpił.
Dzisiaj można mieć już w niezłej cenie cały zestaw do swapu brembo z 159, nie kombinując z zestawem z 166. Kiedy ja to robiłem przed laty, ceny były jeszcze wysokie, a poza tym powodowała mną chęć bycia prekursorem :D
Niezaprzeczalną zaletą montażu zacisków z 166 jest to, że nie trzeba wymieniać zwrotnic i wszystko pasuje p&p.
Pozdrawiam.
- Rafał
To jest chyba najistotniejsze w całej tej sprawie. SWAP na 166 pozwala uniknąć dodatkowych strat w postaci uszkodzenia sworzni demontowanych wahaczy. Poza tym nadal jest to najtańszy sposób poprawienia skuteczności oraz co by nie mówić wyglądu hebli w AR159. Fabryczny zestaw ATE psuje wizualnie to auto.
Panowie jakby ktos chciał mam zestaw na przod org zaciskow brembo z 2011 r. zostaly mo rowniez sprezyny w stanie idealnym do sw z 2011 r.
A ja mam zwrotnice :P
Ostatnio zestaw dużych Brembo był/jest wystawiony za 1200zł: zwrotnice, tarcze, klocki, zaciski :) Jedynie trzeba zwrócić uwagę, że w 159 przed liftem i po lifcie były inny zwrotnice (polifcie aluminiowe) i inne wahacze górne :)
U mnie zestaw Brembo ze 166 śmiga od prawie roku i może 1 na 1000 zahamowań coś zapiszczy, czyli prawie w ogóle :)
Patryczos pamiętasz może jaki klocki montowałeś, bo to jest najprawdopodobniej klucz do sukcesu?
Ja miałem klocki ate był spokój z piszczeniem, teraz założyłem textar i niestety sobie czasami zapiszczą.Ale ate strasznie pyliły
Miałem ATE, początkowo piszczały, pózniej popękały. Po nich wrzuciłem Black Diamond, jeszcze więcej piszczenia [emoji3] Szlifowałem brzegi, dokupiłem nakładki antywibracyjne, cichły tylko na chwile. Po kilku tysiącach km zrobiły się do życia [emoji3] Piszczą raz na 10-15 hamowań, a czasami wogole [emoji3] I bardzo mocno łapią [emoji1]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
A czy ktoś z Was stosował Ate ceramic ? Gdzieś słyszałem,ze nie pylą i nie piszczą.
Klocki i tarcze kupowałem nowe z TRW. Gdzieś w moim temacie odnośnie Black 159 by Patryczos powinny być ich zdjęcia. Dodam tylko, że zaciski mam poliftowe, klocki trzeba było frezować kątówką, a otwory na szpilki nieco rozwiercić, oczywiście pod klockami smar miedziany. Płyn nowy ATE z tego co pamiętam no i montaż u forumowego Pampika :)
Wysłane z HUAWEI P9 lite
Pod klockami, tzn?
kosz
Nie dramatyzuj, ja zmieniałem zwrotnice przy swapie i nic nie zostało uszkodzone. Cały zestaw pod duże Brembo (zwrotnice żeliwne + zaciski + tarcze) kupiłem za 800zł z rozmontowanego anglika 2.4 210KM. Tarcze oczywiście kupione nowe (330mm), klocki również, do tego nowe przewody hamulcowe. Zdecydowanie najlepiej wydane pieniądze jeśli chodzi o 159 - skuteczność hamowania to bajka.
witam czy kos sie orientuje gdzie zakupie przewody przy zaciskach brembo 50512999 -prawa st. 50513000 lewa strona krotkie stalowe , na necie niewiele znalazlem tylko dealer ale troche drogie
Poszukaj na Allegro przewodów w stalowym oplocie. Firmy dorabiają takie na podstawie katalogów, bez problemu. Za komplet zapłaciłem 200 zł.