Stosował ktoś może dodatek do paliwa Liqui Moly do DPF-a nr katalogowy 2650. Faktycznie wydlua interwaly pomiedzy regeneracjami?
Printable View
Stosował ktoś może dodatek do paliwa Liqui Moly do DPF-a nr katalogowy 2650. Faktycznie wydlua interwaly pomiedzy regeneracjami?
Raz zalałem. DPF wypalał się tak samo jak bez tego dodatku. Czyli co 250-300km. Jazda 50/50 miasto/trasa.
Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka
Czy ten dpf to na złość robi człowiekowi? :p
Dziś po trasie 20km zaczął się wypalać na parkingu a musiałem szybko iść i przerwać to.
Co człowiek ma zrobić w takiej sytuacji?
Witam wszystkich, To tak co ile będzie średni się wypalał DPF ?
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Co masz na myśli pisząc pasywnie?
Od zastosowania tych specyfików jeździłem jeszcze chyba 7 miesięcy zanim sprzedałem auto.
Witam
Mam taki problem. Jeździłem ostatnio dużo po mieście. Krótkie odcinki, silnik non stop niedogrzany. Po 400 km od ostatniego wypalania zapaliła się od razu marchewka. Wiedziałem o co chodzi, silnik wszedł w tryb awaryjny, więc wyleciałem na trasę żeby wymusić wypalanie. Udało się chociaż wypalanie nie trwało zbyt długo. Teraz po 330 km znów zapaliła się kontrolka. Przejechałem z 20 km w trasie. Potem jeszcze raz i niestety. nie chce się wypalić. Czy to oznacza, że nadszedł jego koniec? Dodam, że dbam o filtr. Nigdy nie wyłączyłem silnika w trakcie wypalania
Jako świeży posiadacz 159 mam pytanie, skąd wiedziałeś że jest w trakcie wypalania ?
U mnie w ciągu 2 miesięcy (większość miasto) dwa razy przy odpalaniu auta zaświecił się błąd i trzeba było przejechać ~20 km żeby się wyczyścił filtr, w trakcie tej "przejażdżki" jedynie po turbinie widziałem że coś się dzieje.
Jak stoisz na postoju to wskazówka od turbo odchyla się na 1. Wtedy wiadomo że się wypala. Zresztą słychać nawet silnik bo pracuje inaczej. Obroty lekko idą w górę
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Czy zaślepiony EGR ma wpływ na DPF ?
Tak.
- - - Updated - - -
To, że nie chce się wypalić, to nie znaczy, że problem jest w DPF. Sprawdź czy nie masz błędów w ECU. Problemy z niektórymi podzespołami wpływają na wypalanie DPF chociaż wydaj się, że nie mają z nim nic wspólnego. Co gorsza nawet w przeważającej ilości warsztatów nie łączą danego błędu z problemem z DPF i klasyfikują go do usunięcia/wymiany. Czasami też podzespół jest uszkodzony ale pracujący w zakresie "widełek", i ECU nie identyfikuje jego stanu jako uszkodzenie. Jednocześnie to powoduje, że do wypalań nie dochodzi z uwagi na niespełnienie warunków. Coraz częstsze wypalanie też nie musi oznaczać, że to koniec DPF. Są podzespoły, które niewłaściwie działające wpływają na zwiększone ilości cząstek stałych w spalinach. Poszukaj w swojej okolicy warsztatu, który jak już ma usuwać lub wymieniać DPF, to robi to po solidnej diagnozie.
Ja zauważyłem, że u mnie wypalanie zaczyna się od 85% zatkania DPFa i średnio po 500km w mieście. Wypalanie trwa normalbie coś ponad 600s i wypala do 16%, czy to wszystko jest normalne ?
marcinq24 jakiego używasz interfejsu do połączeń ?
http://allegro.pl/show_item.php?item=5782127177
Na prośbę usuneli bezpłatnie rezystor
Nie zdarzyło się tak, że zgasileś silnik przed wypalenie dpf a?
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Raczej nie bo zwracam na to uwagę, wskazowka od turbo daje znać i zawsze większe spalanie
Z ciekawości ten interfejs co podałeś w linku poniżej mieści się tam na stałe pod zasłona czy trzeba za każdym razem go wpinać bo jest za długi i nie wejdzie ? Sorry za offtop ale nabyłbym bo laptop zdechł a do niczego innego nie używałem stary już a stacjonarnego do garażu nie będę niósł :D
Tak, mieści się. Da się zamknąć klapę bez problemu.
Ja wiem kiedy jest w trakcie wypalania ponieważ zasięg samochodu drastycznie spada a spalanie chwilowe jest na dość wysokim poziomie nawet o kilka litrów większe. Odczuwalny jest tez zapach nie wiem jak go określić. Kiedy DPF się wypala staram się nie zatrzymywać i w miarę możliwość wyjechać gdzieś gdzie można jechać co najmniej 90km/h przez czas wypalania. Mój DPF wypala się co 800-900 km.
Mój w miescie wypala się co ok 500km i trwa ok 11 minut, nie wolno wyłączyć samochodu podczas wypalania, jeszcze przed kupnem interfejsu zawsze zerkalem na wskaźnik turbo czy jest na 0, bo jeśli wskazówka była wychylona choć trochę to oznaczało że trwa wypalanie DPFa więc czekałem do końca wypalenia, teraz jak mam apk na telwfonie to w 10s sprawdzę poziom zapchania
Wyatarczy że im powiesz o usunięciu rezystora i oni dokładnie wiedzą o co chodzi
Ok dzięki bardzo
Może ktoś wrzucić krótki filmik z wypalania dpfa w 2.0jtd na postoju? :)
Filmu nie mam, ale na takowym ujrzałbyś samochód i nic więcej . Zero dymu i innych atrakcji, tylko nieco głośniej z wydechu i pracuje wentylator chłodnicy
Mam taki film, ale nie poznasz, że wypala. Trochę głośniej z wydechu i tyle.
Może ktoś wrzucić krótki filmik z wypalania dpfa w 2.0jtd na postoju? :)
- - - Updated - - -
Bardziej miałem na myśli film z perspektywy kierowcy, kolega od którego brałem samochód mówił o tym głośniejszym wydechu i że wskazówka turbo tak jakby muliła, jednak ciężko rozpoznać takie coś gdy się nie zna auta. Spalanie i obroty podczas wypalania w 2.0 są zwiększone?
https://youtu.be/KQObodmNuKQ
Tutaj masz pokazane jak zachowuje się wskazówka turbo - w trakcie wypalania po odpuszczeniu gazu szybko opada do zera.
Spalanie będzie zdecydowanie zwiększone.
Tylko na filmiku jest pokazane chyba 1.9? Na wolnych obrotach wskazówka pozostaje na pozycji 1, w wersji 2.0 jest na 0. Na postoju podczas wypalania bedzie widoczne spalanie chwilowe? W normalnych warunkach pokazuje -----
obroty na postoju są większe, nie pamiętam czy spalanie pokazuje się większe bo nigdy na to nie patrzyłem. Wskazówka turbo po wciśnięciu gazu idzie do góry i bardzo szybko opada na dół do zera.
Tak jak u mnie w 2.4, turbo spada do zera, spalanie jest zwiększone.
Czyli tak na prawdę to nie wiadomo kiedy się wypala , ja od kiedy kupiłem AR 159 to tylko na aplikacji zobaczyłem że się wypalił a tak ciągle próbuje pilnować żeby zobaczyć jak to wygląda i trafić coś nie mogę :)
Niby wiem jaki są objawy i tak zdarza mi się nie zauważyć i dostać później błąd DPF, dlatego kupiłem OBD żeby min monitorować DPF.
Przy okazji sprostuje że mini ELM nie mieści się pod pokrywką bezpieczników jak ktoś napisał w tym temacie.
Załącznik 226691
czyli tak naprawdę wiadomo kiedy się wypala. Ja nigdy nie miałem problemów z odczytaniem sytuacji w której DPF się wypala - jest to bardzo czytelne. Jedynie podczas jazdy autostradowej z wciśniętym gazem non stop jest możliwe przeoczenie wypalania.
Wyszukajcie na forum Monitor DPF. Kolega maly_777 sprzedaje taki sprzęt własnej roboty dedykowany do 159 (1,9 i 2,0). Ostrzega o wypalaniu, pokazuje inne parametry i mieści się pod klapką bezpieczników. Mam od kilku miesięcy i polecam.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Akurat kolego to co masz na fot to nie jest miniELM:)
Ja mam od 3 lat prosto od Chińczyków i wszystko pięknie śmiga. Cały czas jest podłączone. http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/04/386.jpg
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka