Napisał
MateuszMateusz
Cześć
Ja z kolei wiertarkę mam od początku, na wiosnę dobiłem czynnik (brakowało 80g choć nie wiem czy kiedykolwiek ktoś coś robił z klimą, bo mam 9 od lutego dopiero), "mechanicy" błędnie twierdzili że to dźwięk turbiny lub skrzyni biegów (mam automat)...
Niestety niedawno zauwazyłem, że klima potrafi podczas jazdy mi się wyłączyć (śnieżynka dalej świeci, ale z nawiewu leci letnie powietrze, przewody od klimy ciepłe), pomagało tylko zgaszenie i uruchomienie ponowne silnika (wyłączanie i włączanie klimy nic nie dawało) choć nie zawsze, nie było na to reguły. Czasem klima chłodziła a czasem nie. W serwisach oczywiście mi nie wierzyli, bo u nich jak na złość wszystko działało a układ szczelny.
Po ponownym sprawdzeniu szczelności klimy w 3 serwisie i dobiciu czynnika do 550g (okazało się że mam kompresor Zexel w którym powinno być jednak 550!) pojechałem na jazdę próbną z gościem od klimy i !na szczęście! po kilkunastu km przestała chłodzić (mimo, że na postoju działała pięknie przez pól godziny) a on automatycznie stwierdził, że do wymiany jest zawór rozprężający.
Alfa czeka na wymianę zaworu, mam nadzieję, że w końcu trafiłem na ogarniętego speca i trafił z diagnozą.