to ja bym sie zastanowil ktoredy ten plyn uciekl
Printable View
to ja bym sie zastanowil ktoredy ten plyn uciekl
Przewertowałem temat i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mnie teraz przy spadku temperatury po uruchomieniu silnika i kręceniu kierownicą zaczęło buczeć wspomaganie. Natomiast po przejechaniu paru km jak się silnik nagrzeje objaw znika. Mam TBI z 2010 roku. W związku z tym, pytanie moje jest takie czy w tych samochodach też były wadliwe zbiorniczki? A jeśli to nie zbiorniczek, to ma ktoś jakiś pomysł?
Dorzucę swoje 2 gr.
Temp spadła i po odpaleniu usłyszałem brzęczenie / wycie nasilające się przy skręcaniu kierownicą. Wysiadam / podnoszę maskę zerkam do płynu wspomagania i ogólnie OK. Bardzo delikatnie się pienił i było go trochę mało. ( ale nie zwróciłem uwagi na stronę skali - czy było na 90 stopni czy na 20 ) Czytając wcześniej ten wątek dużo się nie zastanawiając zamówiłem w ASO zbiorniczek( równe 100 zł bo bajerce ) i płyn do wspomagania. I tu idziemy do meritum :d W instrukcji obsługi pisze jak byk Tutela GI/E. Czyli popularny czerwony płyn do wspomagania.
U mnie z zbiorniczku był..... no własnie. Dziwny. Ani czerwony ani zielony ani żółty. Ch** wie jaki. Jako że już trochę tego widziałem doszedłem do wniosku że po prostu przepracowany czerwony.
Oj jak się pomyliłem :d
Zbiorniczek nowy płyn uzupełniony a tu piany jak u żony podczas kąpieli w wannie.
Płyn się zważył.
Wniosek taki że pod maskę na naklejce ( w przeciwieństwie do instrukcji obsługi dostarczonej z samochodem ) pisało TUTELA GI/R czyli kiedyś żółty a teraz zielony syntetyk.( poprawcie mnie jak się mylę ) Tak więc ostre płukanie całego układu ( nie wiem czy najlepszy sposób ale akcja miała być na 30 min a zeszło mi trochę a auto potrzebne na dzisiaj rano i za dużo możliwości nie było ) - 5 L ropy i przepłukałem cały układ. Następnie 3 litry tuteli GI/R z czego 1 L od razu na straty w celu płukania.
Układ cały wypłukany, nowy zielony olej tutela GI/R zalany i odpowietrzony układ. Na razie OK . Efekt "gumowania" jakby mniejszy, pompy nie słychać ale jutro rano jak temp zejdzie niżej się okaże czy jest OK.
witam wszystkich jest to moj pierwszy post na forum.
Mam taki o to problem, w mojej 159 2,4 Od 2 tygodni ( po zmianie płynu do wspomagania) coś buczy z przodu przy skrecaniu i wolnej jeździe nawet prosto.
Podjechalem do mechanika, pierwsza diagnoza to pompa - ok . Dzis zauwazylem ze buczenie znika przy wcisnieciu delikatnie hamulca, poprostu znika jak ręką odjął czy to ma jakiś związek z pompą ? pytam bo całkowity koszt pomp + wymiany to ok 1000zł a nie chciałbym aby buczenie dalej mnie męczylo.
dodam że po myciu samochodu jest ok i wraz z długością jazdy buczenie sie nasila przy skrecaniu
A płyn zalany właściwy ? (zobacz post wyżej)
zadzwonilem do mechanika i powiedzial ze wlał mobil atf 220...
Zgodnie z http://www.achtel.pl/strony/oleje_l/...0ATF%20220.pdf ten płyn ma specyfikację Dexron IID a powinna być DexronIII.
widac, ze wszyscy sa w temacie ale zwroc ktoremus uwage.Jak sam sobie nie dopilnujesz to Ci po kolorze wleja.Tak jak z baba nie wazne co byle kolor sie podobal
Ja bym wymienił ten płyn dla spokojności sumienia a dwa ,że jest to najtańsza operacja na początek i zobaczył jak dalej się to będzie spisywało. A jeszcze kolega nie napisał czemu zmieniał płyn?