Za dużo nowego w sprawie GT, nie dowiemy się już pewnie. Chociaż mam nadzieję nadal, że uda się jakoś ustalić jeszcze parę rzeczy.
Balans cylindrów jest z GT. Na razie zostawiłam 156 w spokoju. Ażeby wykonać w 156, to nie wiem zresztą jak wyjdzie, bo w tym już był kłopot. Starszy jest, ale może okablowanie ma w lepszym stanie. Zobaczymy.
Testy robione pod pełnym, możliwym obciążeniem dla jałowego, włączone światła, halogeny, podgrzewanie szyb, foteli, na full. Jedyny trop to była konieczność włączenia świateł do testu. Najgorszy test jak na razie, który wykonywałam.
Bez tego program wyrzucał error , bo oscyloskop jak powstawały „szpilki” – zakłócenia, to pisał, że wartości poza zakresem tablicy.
Nie mam możliwości podłączyć pod alternator, musi być tak. I tylko jeden przewód jest nowy – główny masowy.
Jak obciążyć 156, to nie wiem w tych temperaturach, ale zobaczę. Poza tym TS zakłóca zapłonem. Ale jest inny obraz CSS, to dla porównania.
- warto, by sprawdzić w nowym samochodzie. Gdyby bubu zechciał zmarznąć, byłoby to możliwe. Szkoda, że nie chce.
Wychodzi w sumie jak w CSS w pewnym sensie, jak zobaczyć udział cylindrów. Jak badać same sygnały – nie wiem. Tylko, że zaskoczyło mnie jednak rozłożenie wypadniętych zapłonów. A może raczej misfire/efficiency.
Zastanawiam się, czy można zrobić balans cylindrów na rpm? Wtedy są najgorsze rozjazdy na bankach. A także, czy w jakiś sposób tryb awaryjny wpływa na wyniki? W CSS – na rpm jest dyskoteka.
Jak długo powinien trwać test balansu cylindrów? Tyle, co w OBD na jałowym – 3 minuty?
W badaniu kompresji pośredniej, pytałam o świece, dodatkowo, bo długo trwało nim paliwo dopalił. Kilka razy odpalałam i wyłączałam. Poza tym mam wrażenie, że tam, tak jakby kręciła z próbą zapalenia. Samozapłon? Tylko, że chyba rpm tego nie potwierdzają? Stąd 3 próby tylko i się poddałam. Jak robiłam test na Dp nie było tego efektu.
Może podłączę autoscope pod cewkę z 1 cylidra i CKP w czasie powtórzenia testów, aby zobaczyć od którego zaczyna naliczać. Tylko, czy w balansie to będzie wiadomo? Bo silnik ma być uruchomiony przed załączeniem testu.
Pojedyncze są, bo w „klatkach zapisuje” i nie wiem jak zobaczyć to co chcę. Test np.: na MAF, czy inne czujniki to chyba trzeba tak zrobić, aby na jednej „klatce” pokazał cały przebieg, czyli zmienić nastawy jakoś. Bo zmniejszyć w osi X nie można. Nie wiem też jak zmienić częstotliwość?
Czy trzeba wydłużyć czas badania w teście aku? Było ustawione na 10s.
ECU aktywuje regulator ciśnienia paliwa sygnałem kwadratowym, może zakodowanym, nie wiem. Chyba, że prąd tam trzeba zbadać? Idą do niego dwa przewody tylko. Kilka testów poniżej wraz czujnikiem ciśnienia paliwa. Czujnik ciśnienia oleju idzie w skrętce, bez demontażu górnej części łączówki nie można go i tak zbadać.
Udało mi się także zbadać MAF w GT igłami pomiarowymi. Łączówki są rozbieralne, tak, że odsłaniają się piny i przewody. Nie podoba mi się faza opadania rpm… Co myślicie? Taki test na szybko. IAT muszę chyba powtórzyć. Mimo, że temp. oleju była 85 st, a silnika na 90st – w GT pokazuje niższe napięcie niż w 156TS.
W lambdach które badałam, są źle opisane piny – w kolejności poziomej, a nie na przemian góra/dół. Dzisiaj podłączyłam CDROM na USB i zobaczyłam. 3 pin idzie do skrzynki bezpieczników w komorze silnika, pozostałe do ECU. Czytałam o szerokopasmowych 5-pinowych, tam jest wspólna masa dla sygnału i sygnału odniesienia. Czy tu każdy ma oddzielną masę? To co uzyskałam ostatnio, to też dziwnie wyglądało. Ale na rpm pracują różnie. Pomyślę jak je zbadać i jak ogarnąć te piny. Chciałam prądy zobaczyć na sygnałowych. Niby picoscope ma zakres +-500mA, ale prądy sygnałowe lambda mają +-2,5mA. Nic, wpierw muszę mieć sprawną sondę CA60.
Załącznik 119549
Załącznik 119550
Załącznik 119551
Załącznik 119552