Do dresingów zewnętrznych lepszy aplikator jest bawełniany. Ponieważ nie wnika ci głęboko w niego dresing, więc jest bardziej wydajny :)
Printable View
Ja będę próbował Sonax Profiline perfect finish 4/6. Mam w jeszcze Menzerne FG400, jakby cos trzeba było przyciąć na MF, UC i UP też stoi. Za 2-3 tyg się przekonam http://www.forum.alfaholicy.org/imag...lies/smile.png
Jeśli ktoś będzie robił to pierwszy raz, to warto byłoby żeby okleił. Bo sama pasta może i nie zostawi szkód, ale jak ktoś se walnie spore obroty, duży docisk, i nie zwróci uwagi że robiąc górną część drzwi leci ciągle po uszczelce, to może po jakimś czasie lekko szarawa się zrobić :)
- - - Updated - - -
Po 2500 też przed woskiem trzeba przelecieć ipą, więc też wymywasz trochę pasty która zostaje w ryskach :) tak na prawdę temat rzeka... :) jednemu lepiej poleży po 3in1 + ipa+ wosk, a innemu po 2500. Dodatkowo po 3in1 nie ma ryzyka hologramów. A po 2500 jak ktoś nie ma wprawy może zostawić hologramy :) i wtedy trzeba kupic 3000-3500 na finish i już wychodzi drożej niż 3in1 :P
To już wiem czemu tak dobrze mi szło 3in1 :D
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Tylko jest taka subtelna różnica, że PF2500 jest po to aby ja właśnie wymyć, a 3in1 wymyślili dla leniwych po to aby nie wymywać. To tak jak by kupić trzy smakowe lody w kartoniku i 2/3 wyrzucić bo tylko jeden nam smakuje, zamiast kupić całe opakowanie ulubionego smaku :P I wcale nie wyjdzie drożej bo 3in1 kosztuje 6 dych a dwa opakowanie 2500 i 3000 80zł z tym, że zamiast 250ml mamy 500ml ;]
Że ile? 500ml? Pokażesz linka na PW gdzie masz 500ml za 40zl? :)
Wedle sztuki po uzyciu pasty 2500 powinienes leciec 3000-3500. Wiec Jak już chcesz wyceniac, 3in1+ Pad ROyala = 70pln. Teraz 2 pasty po 250ml wychodzi 70-80zł zależy gdzie kupi, do tego dwa pady 40pln. Wychodzi grubo ponad stówkę :)
Wedle sztuki po 3in1 nie powinieneś kłaść nic, a juz na pewno nie wymywać wiec ze sztuką tu nie wyjeżdżaj ;]
2 x 250ml = 500ml za 20zł więcej
Jeśli 110 zł to grubo ponad stówę to nie mam pytań :lol: Wiem, że dla sprzedawcy lepiej jak ktoś kupi pastę AIO i będzie ja wymywał wszakże częściej będzie zakupy robił ale nawet na KA zamiast 3in1 polecają tańsze PP Ultra jak one step.
Po 3in1 nie ma hologramów ani swirli, wiec jaki problem zeby ją wymyć i nałożyć wosk trwalszy niz ten w pascie ktory trzyma do miesiąca? :)
Dla ciebie 10pln to na ulicy leży, a dla innego to godzina pracy :)
Gdzie widzisz oszczędność skoro twierdzisz ze 2500-3000 bedzie taniej niz 3in1?
Bo wiesz, 3in1 lecisz auto raz. A 2500 lecisz i po niej 3000 tez. Wiec na to samo wychodzi, do tego dluzszy czas pracy. Nie widzę tutaj żadnej oszczednosci. Przykładowo, zużyjesz 30-40ml pasty 3in1. Zużyjesz 30-40ml pasty 2500, zużyjesz 30-40ml pasty 3000. Wiec tak samo skończy Ci się pasta 3in1 jak te dwie pasty 2500,3000 :)
Ale według mnie, nie ma o co się kłócić. Jeden zrobi tak, inny tak. Na temat KA nie będę się wypowiadał hehe :P
Z doświadczenia wiem, ze pasty typu AIO idzie na jeden przelot więcej niż pasty do korekty. Co kupie AIO znika w oczach, a past ściernych idzie ledwo co. W dodatku jak położysz AIO na finiszu holosów nie będzie ale nie zbierze prawie nic. Jak położysz na średnim zbierze rysy ale możne zostawić hologramy tak samo jak PF, bo to nie żaden magiczny środek ;] Jak auto jest w dobrym stanie i nie wymaga pełnej korekty lepiej dobrać jedną pastę lub jeszcze lepiej cleaner ścierny zamiast podchodzić od dupy strony używając AIO i je zmywając.
Taaa na temat KA nikt się nie wypowiada, a prawda taka, ze większość "specjalistów" czerpała na początku wiedze z tego forum, a teraz co drugi otwarł detailing lub sklep i KA jest już dla lamusów :D
[MENTION=69765]123MyjeszTy[/MENTION], Czesiu zadowolony.
Zdjęcie specjalnie do Ciebie.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/08/615.jpg
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Ogólnie wszystko co do gumy i plastików ma zewnątrz się zamienia hehe
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Jak po AIO nie ma swirli czy hologramów? Przecież to pasty ścierne, więc jak się skopie to będą i problemy. Fillery je zamasukja, ale jak się wymyje to się pokażą.
A na KA to też nie najeżdżaj bo jak Pływak niżej pisal: sporo speców i "specow" wywodzi z niego swoje korzenie, tylko wstydzi się przyznać że uczyli się fachu przez forum...
Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
Trzeba mieć na prawdę spory talent żeby AIO zrobić hologramy hehe :)
Hehe, na szczęście na KA to ja przejrzałem w życiu parę tematów :P Mam swoje zdanie na temat tego forum, i nic tego nie zmieni. Znam ludzi którzy są tam od "podszewki" no i trochę "śmieci" tam było, jest i będzie :) Nie mówie o poradach itd itp bo tworzą je użytkownicy, mówie o administracji i polityce forum :)
Administracja i "polityka" forum jednym (mam jak najgorsze zdanie) a wiedza tam zdobyta dla chcącego (i w miarę inteligentnego) to drugie - i z tym drugim nie podyskutujesz bo detailerzy w naszym kraju, których trzeba cenić za jakość pracy i standardy "wychowali" się głownie właśnie na KA.
Śmiem twierdzić, że wiedza praktyczna bez teoretycznej często jest g...o warta.
Co Ci po tym, że godzinami czy dniami błądzisz w temacie ...
Albo radzisz wymywać AIO ;)
No właśnie zaprzeczyłeś sam sobie...
Wiedza praktyczna g**** warta bez teoretycznej...
Co mi z tego? Chociaż to że testuje, eksperymentuje na własnej "skórze" i wiem co się z czym je, oraz jaki efekt przynosi ;) A nie robię wszystkiego jak "producent zaleca" :) Chociaz by po to mi wiedza praktyczna :) Nie będę się wdawał w dalszą dyskusję ;) Ty po swojemu, ja po swojemu, proste :)
Co by o niej nie myśleć, to KA jest kolebką polskiego detailingu. I widząc ilu nowych przychodzi na nie, zaraz po skonsumowaniu jakiegoś tematu o detailingu na forum konkretnej marki, po tym jakie pytania zadają i jak spokojne są odpowiedzi "starych", dalej to jest pierwszy poważny adres dla świeżaka.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Stwierdzasz, że zaprzeczyłem sam sobie nie wskazując w którym miejscu :top:
Forum KA jest po to właśnie, żebyś nie musiał testować sam setek rzeczy - bo to właściwie nie do zrealizowania. Jeśli mądrze i wybiórczo podejdziesz do tematu to forum da Ci sporo wiedzy, której sam byś nie posiadł żebyś nie wiem ile testował.
I dlatego Twoja praktyka to jakieś 15% tego, co dostajesz na forum gratis.
Ale oczywiście sama teoria nie uczyni Cię detailerem - tu raczej mamy zgodność.
Koch chemie POLISH, HOCHGLANZ-ANTIHOLOGRAMM-POLITUR
Dobre sa te pasty czy odpuscic ?
Bardzo dobre, zwłaszcza antihologram.
Czyli na typową "Smołę" Czarny lakier się nada bdb ? czym to potem zabezpieczyć, żeby rysek szybko nie łapało ?
Czarny to czarny i tak będzie widać po jakimś czasie drobne swirle i hologramy. Jeśli chcemy mieć lustro pozostaje albo przed każdym woskowaniem przelecieć pastą finiszową albo zaopatrzyć się w dobry glaze, który tą drobnice zamaskuje. Też myślałem o antihologramie ale cały czas się waham bo wolał bym zamiast pasty, która trzeba wymywać jakiś dobry ścierny cleaner. Achillesa wycofali, miałem brać Dodo LP Plus ale jeszcze się rozglądam za jakąś ciekawą alternatywą bo o tym LP Plus opinii jak na lekarstwo.
widziałem lakier na BMW po Gtechniq Crystal Serum Light i dalej się ryski się pojawiały ;)
Gdyby powłoki robiły to co w reklamach i mitach niby robią - zabezpieczenie przed swirlami, rysami, ptasim łajnem itd., to upadłby cały rynek polerskich past, maszyn i padów (bo co polerować skoro rysy się nie tworzą ani swirle? ), wosków klasycznych i sealantów bez-kwarcowych itd. No bo po co pół, ba ćwierćśrodki ? Chyba jednak nie jest tak różowo z tymi cud-powłokami.
Na mojej Brerze też siedziała powłoka kwarcowa i delikatne defekty nadal się pojawiały. Jedyna opcja na czarny lakier to sprzedać auto i kupić w innym kolorze... chociaż faktem jest, że zaraz po wysmalcowaniu czarny gniecie wszystko :D
Oj uważajcie, bo was zaraz banda klakierków zaszczeka że powłoki się nigdy nie rysują, są najlepsze i w ogóle jak kładziesz cokolwiek innego niż powłoka to jesteś idiotą. :lol:
Wolę przesmalcować auto nawet raz na miesiąc, niż kłaść powłokę. Rysy tak czy siak jakieś się pojawia. Dobry cleaner (od siebie polecam DJ LP) przed woskiem, chwila pracy, a lakier wygląda jak psie jajca po wymyciu :D
PS. Wracając do KA, to dużo się tam nauczyłem, oczywiście wiedza teoretyczna, ale co jak co praktyka czyni mistrza.
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
Wiadomo, że bardziej bo poleży dłużej niż wosk, a jak już jesteśmy przy wosku to dzisiaj pierwszy raz w życiu kładłem wosk na goły lakier bez cleanera, glaze, czy innego AIO. Z braku czasu mycie>glinka>mycie>IPA>fusso. Ciekaw jestem ile poleży na gołym lakierze.
No jakoś się tym producenci nie chwalą - że nie chronią w 100% , wprost nie piszą że w 100%, ale wrażenie takie starają się stworzyć. Tylko jakieś współczynniki twardości i ile to mikronów powłoka nie pogrubia lakieru piszą.
Patrząc na ceny ( przynajmniej niektórych), jak i potrzebne zaangażowanie (przygotowanie, warunki, jakieś wilgotności, temperatury, promienniki czy nie wiem co jeszcze), to naprawdę znacznie prościej i bez zauważalnej na ulicy i codziennym użytkowaniu będzie stosowanie raz na pół roku przyzwoitego sealanta (tak , wiem , nudny i skostniały jestem ;) mam na myśli konkretny - Duraglossa np. 105) i co któreś mycie psiknięcie tegoż Duraglossa Aqavax'em (przy powłokach jakieś reloady czy podobne podbijacze też zdaje się są w użyciu). I raz na parę lat - lakiernik. Nic nie zastąpi malowania, żadne powłoki, korekty itp. itd.
Co mi z tego że przed swirlami "po części" uchroni, jak przez rysami od gałęzi, kamyków, gwoździa debila złośliwego, wgniotów na parkingu, długo leżącą (a nawet niedługo ale gorącym latem na czarnym - powodzenia) kupą, zaschniętymi waterspotami - i tak nie uchronią, a to są rzeczy które widać i które rażą. Swirle to w 2giej kolejności i można im zaradzać. A tym pierwszym nie , tylko lakier.
Witam, nie wiem czy już tu było, w każdym bądź razie nie wyskoczyło mi ale chodzi mi o jakieś środki do czyszczenia tapicerki w środku dodam że mam jasną zresztą... ogólnie co polecacie do pielęgnacji wnętrza auta co prawda na razie chciałem "przeprać" fotele ale ogólnie cały zestaw pielęgnacyjny mi się przyda gdyż nie dawno kupiłem AR 159:)
Jak tapicerka materiałowa, to polecam Nielsen nap low foam.
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
Witam mam pytanko odnośnie tapicerki, porobiły mi się zacieki od nieszczelności na dachu. Jak zabrać się za usunięcie takich zabrudzeń http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/09/338.jpg ? Kótry z preparatów byłby odpowiedni, APC wystarczy? chciałbym to zrobic raz a porządnie