założone nowe nadkola z przodu, wymiana wycieraczek na nówki boscha i zlikwidowane dwa wycieki :) teraz niunia nie poozostawia po sobie śladów :P
Printable View
założone nowe nadkola z przodu, wymiana wycieraczek na nówki boscha i zlikwidowane dwa wycieki :) teraz niunia nie poozostawia po sobie śladów :P
jestem w ciężkim szoku...
Wymieniłem gumy drążka stabilizatora. Dokładnie nie ja, a kuzyn i kumpel, ja byłem od "nadzorowania". Gumy wymienione zostały bez wyjmowania drążka. Zdolne chłopaki, uczyli się na VAG'ach hehe.
Swoją drogą aż nie wierzę, że Alfa może jechać i nie stukać...
może, tylko potrzeba czasu na zmianę wszystkich dróg w PL. :cool: moja dziś biżuteria lekko, płynik ,no i psiknąłem odświeżaczem... niewiem czy to sie liczy.
Musisz kolego zobaczyć u siebie, czy masz taką luźną kostkę białą. W tym celu musisz jak kolega wyżej opisał zdjąć osłonę kierownicy tą plastikową dolną i zerknąć tam. Właściwie nawet nie musisz całej ściągać, tylko odgiąć. Trzyma się ona na trzech śrubach. Jeżeli masz tą kostkę, to wystarczy tak jak u mnie, dokupić manetkę i masz gotowe :)
serdeczne dzięki za podpowiedź :-)
a ja dzisiaj umylem moja Alficzke :P:D
ja też umyłem... zatankowałem... wróciłem z pracy do domu i jest tak samo brudna jak rano ;/
jutro kolejne mycie...
tuleja i łapa dolna silnika, czujnik temperatury, luft we łoponach
Dziś zostały przesmarowane silikonem uszczelki w drzwiach.
wymieniono ograniczniki w drzwiach przednich prawych i lewych, nastala cisza w koncu :)
Nareszcie ją umyłem. Bo już taki brudasek był :P A jutro drzwi nie otworze rano :P
Ocaliłem Alfę przed niezłą stłuczką ! :)
Jechałem do domu z dosyć dużej górki (było ciemno, brak lamp na poboczu), a tu nagle patrzę tuż przed maską z jakiejś polnej drogi wyjechał ciągnik z przyczepą, bez świateł . Na szczęście w niedziele zrobiłem ABS co mnie chyba uratowało .
Gdybym jechał 2 sekundy wcześniej lub ciągnik nagle nie przyspieszył pewnie Alfa zatrzymała by się na którymś z drzew lub na ciągniku ;/ ;/
Do tej pory się trzęsiemy z nerwów wraz z bratem :D
K@rdi4N, I tak bywa :) Ty Ocaliłeś Alfę? A może ona Ciebie? Grunt to znać samochód, wiedzieć jak potrafi się zachować w sytuacjach ekstremalnych na drodze ;)
Mi dziś przyszły zamówione dywaniki gumowe na zimę. Więc od razu chwyciłem za odkurzacz sprzątać i montować tą bajerkę :D
Wymieniony termostat, czujnik i płyn chłodniczy oraz zakupione na zimę gumowe dywaniki:)
A do mnie przyszły dziś oryginalne, nowe halogeny, bardzo ładne, w końcu będzie to jakoś wyglądać :D Nawet z żarówkami w komplecie, nie spodziewałem się.
Wyjąłem rozrusznik i wyczyściłem wszystkie jego elementy. Jutro montaż na nowych częściach.
A ja dziś zamontowałem nowe halogeny oraz wycieraczkę tylną :)
Zaprogramowałem na nowo szyby;)
Wymieniłem cewki zapłonowe, lecz dalej nie pali :D . Czekam aż ktoś mnie podepnie pod kompa żeby zobaczyć co jest grane, bo być może to czujnik położenia wału, albo któryś z przekaźników padł ;)
Założyłem nową baterię Centra Futura CA 770 77Ah (3 lata gwarancji) i zalałem do pełna lalkę olejem napędowym z dodatkiem na zime;)
Ja dziś wymieniłem żarówki na Osram Ultra Life (komplet), nie wiedziałem co tam wcześniej było.
Przy okazji wymiany, zobaczyłem, że ktoś też coś zrobił dla mojej Belli:
Załącznik 41324 Załącznik 41325
..do tego jeszcze tyle drzwi.
Cóż...
zamontowałem podgrzewacz płynu chłodzącego :)
ogólnie po niecałych dwóch km po wiosce (bez korków) miałem 70 st :)
na chwilę obecną miałem podłączone tylko dwie świece podgrzewacza żeby zbytnio nie obciążać alternatora
i dwie jak widać zupełnie wystarczają
z racji tego że podgrzewacz był używany padły dwie świece, ale po ciężkich bojach znalazłem sklep z zamiennikami po 20 zł
co prawda muszę udoskonalić elektronikę żeby wszystko ładnie się samo załączało ale czekam na przesyłki :D
schematy wrzucę do działu zrób to sam uzupełniając temat jednego kolegi
koszty:
-50 zł podgrzewacz z silnika 1.5 dci lub 1.9 dci (3 lub 4 świece)
-11 zł włączniki termiczne
-10 zł przewody, konektory
-8 zł układ opoźniający załączenie żeby aku nie zniszczyć
-20 zł przekaźniki
-12 zł bezpieczniki 30A w obudowach
Ja wczoraj po raz drugi w tym roku (ostatnio po zimie) czyściłem silniczek od wycieraczek, bo mi skakały na pierwszym biegu... Ale jak widać jest to krótkotrwałe i muszę rozglądać się za nowym, w lepszym stanie :)
Ja dzisiaj moją Alfę wziąłem na krótką przejażdżkę. Normalnie to o tej porze roku powinna już zimować (bo zimą nią nie jeżdżę), ale póki co zimy nie widać :)
zalana pod sam korek ON Verva, i 315 zł poszło do baku :D
Wstawiłem nowe radyjko Alpine a chinol wyjechał :) pociągnięte kable od wzmacniacza i na dzień dzisiejszy tyle :)
dziś moja dostała pod choinkę nowe aku- Centra Futura 53Ah 540A ;) czuć ogromną różnicę z poprzednim starym aku ;)
ciekawe na jak długo ta różnica potrwa :laugh:
a ja dzis wymiana kompletnego rozrządu i paska pk wraz z kołem od napinacza od razu bezpieczniej
w końcu wymarzony środek
skórki szare MOMO, z anglika i skórzana kierownica :)
zregenerowane reflektory - duuużo więcej światła, lepsza granica światłocienia, dobrze doświetlone pobocze :D
zwierciadła napylone próżniowo, soczewki wyglancowane, klosze i wnętrze czyściutkie
całość jedyne 160 zł, a jaka radocha!
teraz pora na lampy zespolone (halogeny/pozycje/kierunki), ale to w przyszłym roku ;)
Właśnie umyłem moją Smoczyce ( tak tak o 22, jestem w pracy właśnie do 8 rano, trzeba się zająć czymś a czym jak nie Bellą:P) i w dzień założyłem ramki klubowe:) teraz wygląda zacnie:)
Zakupiłem nowe przewody do wspomagania do mojej Belli a jutro zabieram ją umyć:)