No to jest wkurzające. Dzisiaj jak głosowo wybrałem"Narutowicza" to nie znalazł, "Gabriela Narutowicza" też nie, ale jak "Prezydenta Gabriela Narutowicza" to już wiedział... Trochę to irytujące
Printable View
No to jest wkurzające. Dzisiaj jak głosowo wybrałem"Narutowicza" to nie znalazł, "Gabriela Narutowicza" też nie, ale jak "Prezydenta Gabriela Narutowicza" to już wiedział... Trochę to irytujące
Dzwoniła do mnie Pani z BOK (w odpowiedzi na zgłoszenie dot. braku możliwości aktualizacji) - sprawa oczywiście znana, prace w toku, rozwiązanie na dniach, mam otrzymać telefoniczną informację.
Sprawdziłem w rejestrze GUS TERYT i oczywiście masz rację. W zależności od miejscowości ulica może się nazywać:
Kościuszki
lub
Tadeusza Kościuszki
lub nawet
gen. Tadeusza Kościuszki
Za przykład biorę ulicę "Tadeusza Kościuszki" w miejscowości Warszawa.
Bezdyskusyjnie, jeśli rozpocznę wyszukiwanie od imienia to nawigacja w Giulii znajdzie ulicę bez pudła.
Lepsze jest to, że jeśli rozpocznę wyszukiwanie od frazy "kosci" to po przejściu dalej i przeskrolowaniu listy ulic, których nazwy zaczynają się od "kosci" pojawiają się ulice zawierające frazę "kosci" czyli "Tadeusza Kościuszki" (w Wawrze i Wesołej). Ale jeśli będę chciał doprecyzować i wpiszę frazę "kosciu" to na liście podpowiadanych ulic w/w ulice już się nie pojawiają. Wyszukiwanie podobnie działa np. z ulicą "Fryderyka Chopina". Szukam "ch" - podpowiada ulicę, szukam "cho" już nie podpowiada. I nie ma co tego tłumaczyć polskimi rejestrami, bo ten sam problem występuje przy szukaniu ulic za granicą. I nie ma co tego tłumaczyć dostawcą map, bo jakoś "wolnostojąca" nawigacja TomTom radzi sobie poprawnie, jakkolwiek nazwy ulicy bym nie szukał.
[MENTION=85737]woockush[/MENTION] - potwierdzam, kiedyś też "bawiłem się" wyszukiwaniem i nie jest to przyjazne dla wyszukującego.
Niestety jest to problem kultury nazewnictwa to po pierwsze a po drugie brak jednolitych algorytmów wyszukiwania. Problem np. we Włoszech to viale czy via (dla przeciętnego odbiorcy bez znaczenia) a w Polsce jeszcze nasze znaki. No cóż trzeba z tym żyć. Może w przyszłości coś ulegnie zmianie i będzie to przyjazne dla wszystkich odbiorców.
[MENTION=1850]prezes-tk[/MENTION] - Ja z BOK dostałem informację podobną z tą różnicą iż następnego dnia Expiry date: 08.2023 r. (ciekawe).
I w ten o to sposób można się podszkolić z historii poznając dokładnie imię, nazwisko oraz pełnioną funkcję. Dobrze, że nie trzeba jeszcze dodawać tytułów naukowych... :)
A wystarczyło trochę zmienić te zapytania (niech dłużej szuka, ale przynajmniej wszystkie hasła zawierające dany wyraz wyświetli).
A ja dostałem kolejnego maila z Customer Service: poinformowano mnie, że aktualizacja nadal nie jest możliwa do wykonania. Poproszono mnie o próbę za 2-4 tygodnie.
No i przez te cyrki FCA/TomTom'a jeszcze nie wiem co zrobię jak w marcu '21 skończy mi się update map. Niby 500zł na 3 lata to nieduże pieniądze, ale jeżeli za to dostanę jakieś 2-3 updejty (lub nic!) - to i tak raczej średni interes...
Jak zapłacisz to pewnie będzie określona jakaś ilość aktualizacji w tym czasie wiec będziesz wymagał. A ja czekam na Tomtoma dla Android Auto. Podobno dla CP jyz jest. I wtedy chyba zrezygnuję z fabryki.
AA to rzeczywiście jedyna alternatywa dla fabrycznej navi, pozwalająca na zachowanie komfortu użytkowania - ale musiałbym doinstalować przystawkę AA od Lio, a po gruntownym upgrejdzie audio i niedawnej wymianie wyświetlacza, mam chwilowo dość grzebania przy infotainmencie... Więc wolałbym żeby jednak to towarzycho w FCA ogarnęło updejty map na dobre... zobaczymy