A chłodniczkę oleju masz?Jeśli tak to tam tez jest termostat.A lubi być niesprawny.Przez to olej nie łapie temperatury.
Wskaźnik temp.oleju masz na pewno.Porównaj czy też nie za wolno się nagrzewa.
Printable View
A chłodniczkę oleju masz?Jeśli tak to tam tez jest termostat.A lubi być niesprawny.Przez to olej nie łapie temperatury.
Wskaźnik temp.oleju masz na pewno.Porównaj czy też nie za wolno się nagrzewa.
Olej nie powinien mieć tutaj znaczenia, jeśli by miał to jego temperatura rosła by wprost proporcjonalnie do temperatury cieczy a tak nie jest.
Jeśli jest chłodniczka z zepsutym termostatem to olej się stale chłodzi.Równocześnie studząc silnik.
Niby tak ale ma to znikomy wpływ na temperaturę cieczy, przykładem może być fakt że czy to 40 czy 100 stopni oleju ciecz u mnie cały czas ma ~83-85 stopni. Zauważ że ciecz omywa komory spalania i dopiero dalej temperaturę odbiera olej a jej przekazywanie nie jest szybkie.
Ja mam 16v i kazali mi przeczyścić chłodniczkę oleju...ktoś tutaj z was kłamię...:(Cytat:
16v nie ma chłodnicy oleju
w którym miejscu ta chłodniczka jest?
nie mam pojęcia....ale mówili mi na forum że jak będę robił silnik to żeby od razu przeczyścili mi chłodniczkę oleju...dlatego jak teraz piszecie że jej nie ma to troszkę byłem zdziwiony...:)
pawlo12 bo 16v typowej chłodnicy oleju nie ma, 2.0 ts 16v ma tzw chłodniczke oleju, jest ona przy filtrze oleju, przy podstawie, wymień odrazu te dwa wężyki gumowe, sa krótkie ok 10cm kazdy:p powinienes zauwazyc...
---------- Post added at 09:35 ---------- Previous post was at 09:34 ----------
i najwazniejsze, niech ci mechanior prtzełucze pompe olejowa, ten cały smok w niej, mozliwe ze ogł sie cos tam nagromadzic, silnik rozebrany to jest na wierzchu...
---------- Post added at 09:37 ---------- Previous post was at 09:35 ----------
ps...mam nadzieje ze mimo tej nie miłej sytuacji zawitasz czasem na spoty w egu swoja alkfinka...:p ja puki co z miłosci do alfy bede moja hania jezdził na nie:p