To zabobony - jesli konstrukcja silnika dopuszcza stosowanie oleju syntetycznego to możesz lać smiało.
Printable View
Simeringi dwa razy wymieniali z jednej strony, kolejny raz to samo od strony rozrządu no i uszczelnianie miski olejowej jakimś zielonym klejem.
Auto miało 38tyś przebiegu w momencie zmiany rodzaju oleju.
Czym w takim razie nie wiem.
Przyjechałem autem z Gniezna do Szczecina, wstawiłem do garażu - wycieków brak. Zarejestrowałem, pojeździłem trochę, pojechałem do ASO na wymianę rozrządu - wlali 20K - wycieków dalej nie było. Po kilku dniach jak już w serwisie znalazł się właściwy olej pojechałem na wymianę. Pierwsze moje przypuszczenie było, że źle dokręcony korek.
Najpierw uszczelniali miskę. Tydzień spokój i znowu plamy
Potem wymieniali coś od strony rozrządu - tydzień spokój i znowu do ASO
Simmering pierwszy raz - jw
Simmering po raz kolejny. Tamten okazał się do niczego i przynajmniej tu ASO poczuło się do odpowiedzialności i pokryło koszty w 100% - od tego czasu spokój.
Witam!
Stron jest tutaj bardzo wiele nt. jakiego oleju używacie. Ja do swojej niuni leję wyłącznie olej motul i jak na razie jest baaardzo zadowolony.
Dodam tylko, że używam dokładnie tego olej motul.
Może jestem trochę wypaczony ale na nim silnik pracuje jeszcze ciszej :) Możliwe to ?
Mam taki sam zalany Motul 5W40. Jestem trochę audiofilem i zauważyłem różnicę w dźwięku, że na tym oleju silnik pracuje stabilniej, ciszej. Generalnie zanim użyłem Motula, zalałem na 200km olej 5W50 Mobil1 który wyczyścił mi syf z nagaru itp, kiedy go spuszczałem tylko po 200km to jak bym spuszczał smołę. Na koniec zalałem właśnie Motul. Zrobiłem 300km i na miarce olej jest czyściutki.
---------- Post dodany o godzinie 00:52 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:51 ----------
PS. polecam również dla wariatorów.