Panowie, mam na oku poniższe oponki. Ktoś miał z nimi styczność i może się coś wypowiedzieć?
Nokian zLine
Toyo Proxes T1 Sport
Toyo Proxes C1S (te wg opinii na Oponeo mają chyba najlepszy stosunek jakość/cena z wymienionych)
Printable View
Panowie, mam na oku poniższe oponki. Ktoś miał z nimi styczność i może się coś wypowiedzieć?
Nokian zLine
Toyo Proxes T1 Sport
Toyo Proxes C1S (te wg opinii na Oponeo mają chyba najlepszy stosunek jakość/cena z wymienionych)
gebeth, dzięki za info. Czytając opinie to te C1S wypadają lepiej niż T1 Sport chociaż tańsze.
Ale opinie użytkowników zawsze w cenie :)
jako że intensywnie zgłębiam temat podniesienia alfy, co myślicie o oponach 235/55/17? średnica akiego koła byłaby 690mm gdzie 205/55/16 daje 631mm. Czyli 6cm różnicy na kole daje nam alfe o 3 cm wyżej, co myślicie o takim dziwactwie?
Mam na zimę "przepisowe" 225/50/17 i nie widzę najmniejszej potrzeby podnoszenia auta wyżej przy seryjnym zawieszeniu. Nie popadajmy w paranoję.
Skoro inni ludzie myślą o podnoszeniu to najwyraźniej jednak czują taką potrzebę.
Więc ja też podnosiłem bo na standardowym rozmiarze zbyt często przycierałem dołem i to wcale nie zimą.
Hesus - wydaje mi się że taki rozmiar jest za duży. Ja 1 sezon przejeździłem na 225/55/17 i to już było dużo. U mnie na zczipowanym silniku z przebiegiem 200tys. problemem stało się sprzęgło które z takim dużym kołem nie dawało. Auto też straciło na przyspieszeniu bo generalnie im mniejsze koło tym bardziej zrywne będziesz mieć auto a z większym kołem odwrotnie. Polecam 215/55/17 - to moim skromnym zdaniem najlepszy kompromis.
teraz jeżdżę na 205/55/16 wersja zimowa i jest tragedia! co chwile o coś zahaczam.Na jesien mialem 235/45/17 ale zrobilem na nich moze ze trzy/cztery trasy bo chwile wczesniej 159 kupiłem wiec nie mialem okazji ich tak naprawdę sprawdzić.225/55/17 chiałbym kupić ponieważ boje sie ze 235/45 badz 225/50 beda za niskie jednak. mowisz, ze miales problemy ze sprzęgłem wtedy? czym się one objawialy ?
Hesus88 - u mnie 225/50/17 i skończyło się przycieranie spodu (łącznie z tym, że teraz droga do roboty jest remontowana, a panowie budowlańcy mają w duszy robienie najazdów i zjazdów z wyższej warstwy asfaltu). Wcześniej na 215/55/16 i potrafilem albo przyhaczyć osłoną albo czasem nawet
Plus u mnie komplet 4 sprężyn nowych, wymienionych już jakiś czas temu (poprzednie popękały z wieku i przebiegu), więc auto nawet na tym delikatnie "odżyło".
no u mnie sprężyny nie są spękane więc nie będę na siłę wymieniał, choć na pewno autko też trochę siadło ze względu na wiek. Dlatego właśnie jako, że mam siedmioletnie sprężyny i 210 tys. km przelatane myślę nad zakupem 225/55/17. Zastanawiam się jak może to wpłynąć na sprzęgło ?