w pracy się nudziłem i belle umyłem, ale radość ma była krótka bo nim do domu dojechałem znowu brudniutka
Printable View
w pracy się nudziłem i belle umyłem, ale radość ma była krótka bo nim do domu dojechałem znowu brudniutka
Zainstalowałem zestaw głośnomówiący (wykorzystałem zbędny transmiter) co by więcej mandatów nie płacić
Wyremontowałem silnik :/
Umyta :) jednak kolor jaki posiadam nie jest najlepszym w utrzymaniu czystości. Szybko i łatwo się brudzi ;]
Wymieniłem kompletny rozrzadzik ,spradzilem luzy na zawieszeniu,zamontowałem termostacik i pokasowalem błedy(radosc z kasoania byla chwilowa bo po chwili wyskoczyl od nowa blad zwiazany z podgrzewaczem paliwa i świec zarowych)
wymieniłam termostat...wkońcu nastała ciepłość :)
założyłem kółka zimowe i czekam na wahacze tylne poprzeczne
wymienię, zrobię zbieżność i mam nadzieję że dupka przestanie pływać ;)
Wystawiłem kolejny raz Audi na sprzedaż i zero odzewu jak narazie czyżby w Irlandii nikt nie kupował niemieckiej myśli technicznej? Albo to przez okres świateczny. Nawet o zamianie na 156 nie chcą ludziska słuchać choć w ogłoszeniach możliwy SWAP wisi. :(
Umyłem swoją Bellę
Jadę ją umyć :)
a ja przewiozlem moja Alficzke nowym kawalkiem autostrady :P z Torunia do Wąbrzeznia a dokladnie do zjazdu w Lisewie :P
udało ni się zamknąć problem z trybem awaryjnym czyli brak mocy.Czyszczony czujnik Egr i nic,sprawdzony zawór doładowania i nic dopiero czujnik doładowania znajdujący się na kolektorze ssącym i trafione!! Miałem cały czas błąd P 238 teraz jest Ok pedał w podłodze i autko ciągnie w pełnym zakresie bez zadyszki.Zaznaczam że wyczyszczony został kolektor ssący .Pozdrawiam.
powstawiałam moją bellą boki na osiedlu na 1 śniegu ... wow diesel też daje rade ! masakra ...rasowo było
Uf po wielkich trudach : zły rocznik pierwszej rejestracji w przeglądzie, brak współwłaściciela w akcyzie udało się dokonać rejestracji i można się lansować na legalu :D
No i blokujący się zamek w klamce naprawiony odrdzewiacz dobry na wszystko :D
No to też się pochwalę co zrobiłem dla nowej domowniczki.
No więc:
- rozrząd kompletny
- wahacze dół
- drążek
- wszystkie filtry z kabinowym łącznie
- sprzęgło kompletne
- uszczelnienie skrzyni
- uszczelnienie wałka sprzęgłowego
- łożysko tegoż wałka
- uszczelnienie półosi
- uszczelnienie czegostam przy rozrządzie
- jakieś uszczelnienie z tyłu silnika
- oleje
- płyn w selespeedzie
- regulacja tegoż
- termostat
- naprawiłem radio
trzymajcie proszę kciuki żeby choć z miesiąc pojeździła bez wizyty w warsztacie :)
Tak przeżywam bo to moja pierwsza AR ....
wymiana diod w podświetleniu przycisków regulacji jasności podświetlenia oraz km/*C
Do 156/147 polecam wymienić pokrowiec silniczka na gumową osłonę z Lancii Lybry. Bajka i koniec problemów. :)Cytat:
czyściłem silniczek od wycieraczek
Zamówiony Motul 6100 10W/40 i filtry Mann (wymieniam po 4 miesiącach), Julka zarejestrowana do chirurga na rozrząd, regulację zaworów i wymianę uszczelek.
alicja odebrana od lakiernika - zrobiony wtrysk na zderzaku z tyłu + delikatna polerka rysek :D, bo jakiś cep targał choinkę po moim tylnym zderzaku...
Z okazji naszej pierwszej rocznicy (:P) wypucowałem ją tak, by lśniła, jak Alfa lśnić powinna.
Zrobiłem ścieme trzech szyb. Jest czarno.
"Skarbonka" (name by Księgowa) :) dostała dwumas, nowe sprzęgło, przeguby, świeczki, łożyska i inne drobne.
Nie dzisiaj tylko wczoraj: wymiana kompletnego sprzęgła czyli łożysko, tarcza i docisk. Oczywiście oryginał Valeo.
Hehe, ja też, z zewnątrz i w środku, aż potem z żoną zeszliśmy na garaż, żeby obejrzeć efekt :) Sąsiad pakujący box dachowy w Stilo patrzył jak na idiotów, a to po prostu Alfaholicy (oboje!) :)
Poza tym naładowałem na prostowniku akumulator, bo ostatnio musiałem korzystać z pomocy baterii 2.0 TDI, którego sąsiad kręcił żeby więcej pałerki dawał :/ I na obrotach to brzmi jakby wrzucić garść gwoździ (mimo, że to CR a nie PD) :P Pewnie w superbie jest dobre wyciszenie, ale przy otwartej masce jest tragedia....
No i zapiąłem jeszcze oba cybanty przepływomierza:). Nie wiem, czy się same odpięły (i kiedy), ale Bella moc miała, tylko jak jeszcze wczoraj wieczorem zatankowałem i policzyłem spalanie to wyszło 12/100... ale w sumie to nie żałowałem Belli obrotów w ostatnim czasie, szczególnie po rozładowaniu aku,. jak przez 15 km jechałem nie schodząc poniżej 3krpm :P Doszedłem do wniosku, że przepływomierz to jakiś niepotrzebny szitex :P
Jeszcze dziś tylko sprawdzę poziom Oliwki i jutro już można będzie przepędzić Bellę kawałek po S7, o ile nie spadnie śnieg :)
A ja dziś dostałem kalendarz :D Poza tym przełożyłem CB radio na drugą stronę- od pasażera, posprawdzałem płyny, oliwę, wszystko ok ;)
147 dostała 4.4litra nowego świeżutkiego Motula 6100 Synergie
Wymyłem Białą i znów jest biała, dzięki czemu najcyzstszy wóz w okolicy ;)
Dzisiaj też robiłem wigilijne mycie i szybkie odkurzanie, które przerodziło się w kompletne odkurzanie, bo przecież musi być idealnie... :)
Czekałem aż ktoś napiszę... że z Alfą podzielił się opłatkiem...
najchętniej wziąłbym ją do pokoju w domu, taka paskudna pogoda na dworze... :)
Założone HIDy i nastała jasność:)
http://img706.imageshack.us/img706/5...2011382.th.jpg
Skręcona poducha przy skrzyni i skrzynia. Bo hmyy..... jakiś "specjalista":mad: kiedyś robiąc skrzynie dobrze nie poskręcał, i śruby po wykręcały się a niektórych nawet nie było. I ostatnimi czasy wykryłem to. A już w bagażniku czekają na wymianę 2 dolne wahacze i jeden górny może jutro się uda:rolleyes: i będę bardzo zadowolony a Alfa jak się cieszy :)
Dziś pierwszy raz podpiąłem swoją Belle pod FESSA...tak na próba za co mi się ładnie odwdzięczyła ,,,,Błędów brak szkoda tylko że nie mam pełnej wersji....
maikel84@interia.pl
A ja wraz z moją Alfą objechaliśmy Paska B6 :)
Równy start spod świateł lecz nie dał rady :)
U mnie 4 osoby u niego 2 :)
http://www.autocube.pl/img/foto/volk...t-b6-1-id8.jpg
nie dzisiaj ale wczoraj zalozone czujniki parkowania i oswietlenie ledowe nog u kierowcy i pasażera, jak bedzie mi sie chcialo to moze jeszcze z tylu zrobie:)
zatankowana vervą pod korek i po raz kolejny stwierdzam [na szczęście] że delikatnie mi komp zawyża spalanie :)
Alfa w końcu przestała falować - po wielu bojach :) Aaa i w końcu wiem dlaczego mimo wymiany wentylatora mój nawiew do niczego się nie nadawał - panowie specjaliści mechanicy wsadzili mi wentylator z anglika :lol: Ale już jest ok i alfa przywita nowy rok w pełni sprawna :)
Naprawiony mam nadzieje :D samoczynnie otwierający się schowek oraz zdemontowany filtr kabionowy jutro będzie nówka węglowy :D