Napisał
plxeper
U mnie w MY20 niestety też czasem go słyszę. Od czasu do czasu odezwie się jakiś plastik ale generalnie jest w miarę ok. Zauważyłem że przy nagrzanym od słońca samochodzie słychać coś częściej. Pewnie materiały się nieco rozszerzają.
Ja nie miałem okazji jechać jeszcze autem, w którym nic nie trzeszczało. Jak na moje doświadczenia to w Stelvio jest naprawdę dobrze.
Pytałeś o typowe usterki. Generalnie nie ma tego za dużo. Zazwyczaj jakieś pierdoły typu włączające się czujniki parkowania czy skrzypiące lusterka :D.
Początkowe problemy z elektroniką zostały ogarnięte. Wiesz tych samochodów nie jeździ zbyt wiele i przebiegi też raczej nie są jakieś duże ale z tego co można zaobserwować to jakichś większych problemów nie odnotowano.
Wiadomo moduł multiair może być nieco problematyczny dlatego zwróć uwagę w jakich interwałach były robione wymiany oleju. Te 15 tysi to jest takie absolutne max. Jeśli samochód ma pow. 60 tys. to dobrze by było wymienić olej w skrzyni ZF. Często samochody które długo stały u dealera miały problemy z aku. Blokowały się, nie odpalały itd. Także miej to na uwadze, szczególnie że ponoć oprogramowanie nigdy nie pozwoli naładować aku do pełna. Jeśli kupujesz od autoryzowanego to może poproś o nową baterię i tyle. Nie pamiętam, w którym roczniku dołożono filtr GPF ale u niektórych zdarzały się błędy, często również w autach z placu lub podemówkach. A i na koniec mi się przypomniało, że w niektórych egzemplarzach był problem pompą oleju. Coś tam było nie do końca przykręcone i po czasie mogło doprowadzić do poważnej usterki pompy oleju a co dalej to można sobie wyobrazić. Jak pogrzebiesz na forum to znajdziesz i ten temat.