Moja 1.4 T-Jet w mieście zaraz po zakupie, przy kręceniu mocnym od świateł do świateł itp, w ogóle nie żałowałem, spaliła 13 litrów LPG...czyli benzyny byłoby koło 10-11.
Printable View
Moja 1.4 T-Jet w mieście zaraz po zakupie, przy kręceniu mocnym od świateł do świateł itp, w ogóle nie żałowałem, spaliła 13 litrów LPG...czyli benzyny byłoby koło 10-11.
Poznań - Koszalin 250km spokojnym tempem (+20 do +30 ;) ) wyprzedzanie na pół gazu bo koleżanka z którą jechałem robi mi awantury jak ją gniecie w fotel przy wyprzedzaniu :D i wyszło spalanie 7,9 litra.
Ok dzięki za informację.
W trasie spokojna (plynna) jazda 90-110km/h wychodzi 7L. Tylko to miasto takie jakieś nieciekawe.
To też zależy od odcinków jakie pokonujesz, moja julka średnio spala 7.5l/100km jeżdżona w trybie mieszanym na odcinkach max 20km, robię dłużysz wyjazd i nawet po autostradzie i splanie spada do 6.7/100km.
Ewidentnie krótkie trasy i ciągłe przyspieszanie to jest to co generuje w tych silnikach spore spalanie, natomiast w trasie spalanie spada.
Trasa 600km Szczecin - Drawsko Pom - Poznań i z powrotem, drogi krajowe i niższych kategorii - spalanie 8,0l/100km
450km, 100km po drodze ekspresowej, pozostałe miasto i drogi lokalne, sr. prędkość 65km/h, średnie spalanie 7,1l
Podziękowania dla kolegi [MENTION=6219]skopek[/MENTION] za fachową pomoc.
Często latam trasę Wrocław - Poznań gdzie zahaczam o 36km wspaniałej trasy S5, a tam ładnie gonię swoją Julkę.
Spalanie na takiej trasie wychodzi mi średnio 6.8l także myślę, że przyzwoicie (tempomat średnio na 75km/h, na S5 czasem i do 2 z przodu).
Miasto (Poznań/ Wrocław), średnio mam 11,6l :)