-
jeszcze jedna prosba ... na kabel czekam juz leci :)
jakie testy mam robic w pozycji "mar" i kiedy mam przekrecic kluczyk aby zapalic alfe, i jakie wtedy testy zrobic. Prosze naprawde dopiero co bede robil. tak wiec prosze bez smiechow panie i panowie. prosze powiedzcie.Bubu napisales mi w dwoch zdaniach i tak nie rozumiem. Czy nie latwiej napisac . I pozycja mar i tu testy takie i takie .. potem itd ... please kazdemu nowemu sie przyda. jeszcze raz dziekuje za wyrozumialosc i pomoc. I co wrzucic na forum abyscie sprawdzili czy ales ok czy co do wymiany
klaniam sie grzecznie KUNIU
-
- trudno jest opisać wszystko i tak aby zadowolić wszystkich.
- poniżej próba, odwołania i zrzuty dotyczą ECU M1.5.5
1.
- zawsze diagnostykę robimy na biegu jałowym,
- podczas biegu jałowego ECU kontroluje wszystkie czujniki.
- włączam alfadiaga , uruchamiam silnik od zimnego i zbieram dane .
- co kilka sekund przełączam program na inne plansze.
- plansze możesz sobie wczesniej przygotować , to chyba było jakoś tak CTRL F3 i wybierasz co masz mieć na kolejnej planszy pomiarowej.
- jedynie pomiar "spadochronu" robimy podczas jazdy , po uruchomieniu zimnego silnika.
- jeśli masz zamiar zrobić diagnostykę silnika czyli wszystko robimy na biegu jałowym, bez pomiaru efektu "spadochronu" oraz bez gazowania silnikiem aby sie szybciej zagrzał.
- silnik dostaje temperaturę + 98 st C dopiero po 15 - 20 minutach, tak że jest czas aby to wszystko pomierzyć, sondę lambda, TRA, FRA, powietrze.
- na końcu , po nagrzaniu silnika robisz test dynamiczny przepływomierza, ostro do odcięcia.
- czas pomiaru powinien być taki aby wykres zajął cały ekran programu Alfadiag.
- zrzuty robimy tylko z programu Alfadiag, nie dodająć naszego pulpitu do zrzutów.
- załaczamy zrzuty tak jak pokazałem na poniższych zrzutach.
2.
- co mierzymy podczas rozgrzewania sie slinika
- z menu ECU Identification podajemy zrzut z parametrami ECU.
--
http://img3.imageshack.us/img3/4760/ecuinfo.th.jpg
A. w pierwszej kolejności ja bym zrobił testy czujników: wtryskiwacze, pompy paliwa, wentylatory , BEZ RESETU SILNIKA KROKOWEGO i PARAMETRÓW w ECU.
- jak przesuniesz suwakiem to bedziesz miał czujniki do testowania, jeden za drugim.
- napisz jak chodzą bo tu nie ma logów, potem po testowaniu odczyt bledów ,
- testy wtryskiwaczy tez robimy, benzyna nie poleci.
- podczas testów wsłuchujemy się w odgłosy pompy paliwa, patrzymy czy lampka temperatury maksymalnej mruga na konsoli.
--
http://img372.imageshack.us/img372/2...esty004.th.jpg
B.
potem brakujące parametry wg. poniższego tylko na biegu jałowym, po nagrzaniu silnika i na postoju, bez jazdy samochodem i bez gazowania.
- proszę zwrócić uwagę, ze jeden z pomiarów sondy lambda powinien być po tzw. ticku temperartury, czyli wtedy jak jest spadek temperatury z tych 98 na 80 stopni C, zwykle to działanie wentylatora powoduje ten spadek temperatury.
--
http://img706.imageshack.us/img706/1871/injtime.th.jpg
--
http://img532.imageshack.us/img532/5822/airflow.th.jpg
--
http://img532.imageshack.us/img532/3...bdatick.th.jpg
C.
parametry adaptacyjne.
--
http://img690.imageshack.us/img690/4645/trafra.th.jpg
D.
- i na koncu pomiar , test przepływomierza MAF-a, test do odcięcia obrotów przez ECU.
- kto się boi o samochód, ma słabe serce lub też ma wątpliwości co do stanu technicznego swego pojazdu , nie wykonywać tego punktu.
--
http://img716.imageshack.us/img716/7052/lambdat.th.jpg
--
- może być ?
- pamietaj nie zadawaj pytań na początkum, zrób kilka pomiarów, nic nie zepsujesz.
- a potem odpowiedz na pytanie : jakie powinny być dobre parametry uzyskane z diagnostyki, z czym porównywać moje parametry.
-
-
Witam
Nie mogę uruchomić Alfadiaga, wyświetla mi się coś takiego:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...010/03/108.jpg
Macie jakieś pomysły?
Dzięki pomocy Bubu udało mi się uruchomić AD, ale ze stabilnością mam mega-problemy.
Raz na 10 prób udaje się połączyć, jak chce ustawić jakiś sensor lub przetestować przekaźnik zrywa połączenie... próbowałem różnych sterowników, ustawień portu i nic. FiatECUscan chodzi mi gładko, nie rozumiem dlaczego AD tak się szarpie...
-
@bolec_scmn
- a jak masz ustawiony bufor, Unidiag, alfadiag zle znosza bufor większy niż 256 / 1 msek.
- poniżej mała uwaga w przypadku otrzymania od mechanika takiej informacji, dotyczy M1.5.5 !!.
Sonda i przepływka jest sprawna bo na komputerze żadnych błędów nie wykryło.
- klasyczny błąd przy tym typie ECU , motronic M1.5.5
- bład jest wtedy jak czujnik jest zepsuty, niesprawny lub nie ma połączenia, jest zwarty.
- to jest bład i to wskazuje swoimi kodami ECU.
- w tym przypadku producenta nie interesuje czy i ile płaci za eksploatację użytkownik.
- dla użytkownika i jego kieszeni są parametry adaptacyjne, one mówia kumatemu mechanikowi czy przepływomierz jest sprawny, jak tam sonda lambda daje sinusoide, czy nie ma skoku do zera, masy.
- takie sprawy jak zabity katalizator , dziurawy łącznik elastyczny też można pomierzyć ale o wiele trudniej.
- czyli rada: interfejs do reki, program alfadiag dedykowany do alfy romeo i zabawa w małego diagnostę.
- co to daje : jedziesz do mechanika i mówisz panie Miecio, sonda lambda jest dobra, to łącznik elastyczny do wymiany oraz rura przed przepływomierzem.
- i oddaj pan ten przepływomierz , który wymienilismy nie potrzebnie w zeszły czwartek, bo jest dobry !!
-
Mam ustawione na 256/1 tylko winda trochę zawalona, muszę zrobić formata tylko nie wiem jak się za to zabrać w kompie bez napędu!?
-
- o to chyba inne forum, ale google i poszukaj " instalacja XP bez napedu", chyba z pendriva.
- ale mam inne pytanie, który opis błędów dla ABS 5.3 jest poprawny ?
- może ktoś miał podobne blędy to sprawdzimy je z tymi opisami.
According to my information the (german/english) list below is not the correct
one for diagnostics via the kwp71 protocol (it might be correct for blinking
codes).
Correct DTCs for ABS5.3 are:
X=0x05 Valve relay
X=0x06 Incorrect number of teeth on phonic wheel
X=0x08 Front LH speed sensor not feasible.
X=0x09 Front LH speed sensor in O.C.
X=0x0A Front RH speed sensor not feasible.
X=0x0B Front RH speed sensor in O.C.
X=0x0C Rear LH speed sensor not feasible.
X=0x0D Rear LH speed sensor in O.C.
X=0x0E Rear RH speed sensor not feasible.
X=0x0F Rear RH speed sensor in O.C.
X=0x10 Battery voltage
-- czy ten ?
adress ECU is 0x 20
------------------------------------------------------------------
Error codes for the ABS control unit Bosch "ABS 5.3" and "ABS 2E":
LH = Left Hand/Linke Seite
LH = Left Hand / Left Side
RH = Right-handed / right side
================================================== ================
Error codes for the ABS control unit Bosch "ABS 5.3" and "ABS 2E":
12-diagnosis - Start / End (Starts / Ends with the diagnosis)
16-valve defect magnetic front LH /
17-valve defect magnetic front RH /
18-magnetic valve defect behind
19-defective safety valve relay
25-False Übetragungstaktung-gear wheel defektr
26-magnetic valve defect behind LH
27-magnetic valve defect behind RH
28-defect discharge valve Magne front RH
29-defect discharge valve Magne front LH
31-defect discharge valve Magne rear LH
32-defect discharge valve Magne rear RH
35-pump defects Rückforderpumpe Relaikreis
37-Broken Bremslichtschalter
39-Broken Vordersensor LH
41-Vordersensor not connected LH
42-Broken Vordersensor RH
43-Vordersensor not connected RH
44-Broken rear sensor LH
45-Behind sensor is not connected LH
46-Broken rear sensor RH
47-back sensor is not connected RH
48-battery voltage is not okay
55-defect control unit
56-reading with "ausblinken" failed
74-lot impact on warning in the instrument block
-
A więc zrobiłem formata, windows xp czyściutki. Alfadiag to samo - czasem się połączy i pokazuje informacje o sterowniku, ale przy próbie zrobienia czegokolwiek gubi transmisje...
FiatEcuEcarer śmiga bez problemu.
Nie wiem w czym problem.
Jakeś pomysły?
-
- mozna tak cos spawdzić:
Alfadiag | Configure | Interface | opcja Test | test connection.
- program tworzy loga z tej sesji, załacz go na forum, popatrzymy co go boli.
-