Dzisiaj zostawiając auto w serwisie usłyszałem, że nawet ASO oferuje dodanie trybu Race. Nie pytałem o szczegóły, ale brzmi interesująco. Spotkał się ktoś z taką opcją?
PS. Choć oferują Race to np. pakietu podniesienia mocy nie oferują. Szkoda :D
Printable View
Dzisiaj zostawiając auto w serwisie usłyszałem, że nawet ASO oferuje dodanie trybu Race. Nie pytałem o szczegóły, ale brzmi interesująco. Spotkał się ktoś z taką opcją?
PS. Choć oferują Race to np. pakietu podniesienia mocy nie oferują. Szkoda :D
Mi też oferowali Race w Krakowie, ale u mnie to droższa zabawa bo mam jeszcze dodatkowo usztywniane zawieszenie z pakietu Performance co powoduje komplikacje przy działaniu w zwykłym Veloce
Dokładnie, czy to jest oficjalna oferta ASO, czy ktoś coś gdzieś za garażem? ;) No i czy wszystko cacy działa? szifter, usztywanianie zawieszenia, itp? I jaki koszt?
Jak oficjalnie to biorę w ceimno bo jak na razie nie znam nikogo w PL kto przestroi komputer od przełączalnego zawieszenia.
Opcja https://alfissimo.com/home/1759-adap...race-mode.html
Alfissimo bierze od Squadra Tunning przeprogramowane sterowniki z wsadem z Q o ile wiem. Można też wsadzać sam moduł CSCM z Q podobno, coś jednak widziałem o jakiś 2 rodzajach - nie wiem jakie tu zasady panują doboru właściwego, trzebaby pogrzebać w temacie jak kogoś interesuje.
też tak myślę.
Wkładanie sterownika z Q jest z mojej perspektywy głupie i ryzykowne, sterownik zawiera mapy sterowania zaworami amortyzatorów vs inne parametry auta. Zawory w amortyzatorach różnią się między wersjami silnikowymi itp wiec wymaga to na pewno większej ingerencji. Kłopot jest taki że sterownik jest MagnettiMarelli, gdyby był Sachsa jak amory, łatwiej byłoby o kontakt .
Mój wniosek jest taki że Alfissimo/Squadra Tuning robią rzeźbę ale pewnie nikt się nie połapał. Zastanawiam sie jak to zweryfikować, potrzebny ktoś kto zakupił nich taki zmodyfikowany sterownik.
wg wersji którą słyszałem od Alfissimo Squadra Tunning przeprogramowywuje wsadem z Q, ale czy tak mu tylko powiedzieli a jest inaczej to nie odpowiem. Wg innych źródeł jakie mi się kołacza po głowie po prostu wkłada się odpowiedni sterownik z Q. Ja tylko podpowiadam - pewności nie ma - wiadomo robi się poza specyfikacją i bez dokumentacji, grzebcie sami głębiej. Sądzę że ST troche to potestowała skoro są pewni rozwiązania, a tez na FB Alfa Owners North AMerica nie widziałem żeby ktoś skarżył się że sterownik od Alfissimo/ST nie robi roboty.