Mialem na mysli mijanke - wtedy mozesz mnie oslepic
Bywam glupi ale nie az tak :p
Printable View
Mialem na mysli mijanke - wtedy mozesz mnie oslepic
Bywam glupi ale nie az tak :p
Przykro mi bardzo Andrzeju, ale nie widziałem jeszcze HIDów które by nie oślepiały, najgorzej jak wali w lusterko :/
Seryjne kseony mają układ samopoziomowania itp.
Inną kwestią są samochody z rozregulowanym układem samopoziomowania, popularne np. w Insigniach
Z ciekawostek, ostatnio czytałem artykuł w którym opisywano przypadek podobny do tego co mówi Bocian. Ktoś potrącił pieszego, ale zdeklarował, że został oślepiony z naprzeciwka. Doszli kto to po kamerach monitoringu i okazało się, że ma HIDy - cała wina poszła na niego ;) Ubezpieczenie wtedy nie płaci...
Ta te artukuły to czysta bajka i już widzę że każdy kto rozjedzie przechodnia na pasach bedzie sie tłumaczył że go ktos oslepił hidami, bzdura jakich mało wyssana z palca dla potrzeb zwalczania hidów. Wiecaj razy zdarza się osobnik z normalnymi żarówami ustawionymi w niebo a co lepsze bardziej oslepiają auta z tymi ksenonami ori 8000K które dają ostro po oczach z niby to samopoziomowaniem
Dobra... sam się zastanawiam nad tymi HID'ami. Ogólnie stockowe oświetlenie w 164, zostawiam bez komentarza. Na długich dopiero czuje, że tak być powinno na krótkich. Mam reflektory soczewkowe + regulacje wysokości. Czy są jakieś przeciwwskazania? Nad barwą się zastanawiałem i myślę nad 6000k.
Chodzi mi o to, żeby w nocy jakoś w końcu normalnie jeździć, a nie wytężać wzrok żeby cokolwiek zobaczyć... Nie wspomnę już, jak do tego coś jedzie z naprzeciwka i zmieniam na krótkie... Nie dość że moje na krótkich słabo świecą, to jeszcze ten z naprzeciwka daje po ślepiach :(
Tak wiec pora na HID'y :)
A ja myślę (albo nawet wiem) że wam nie sa potrzebne hidy tylko regeneracja odbłysników. Przynajmniej w ar 156. Wypalają się odbłysniki i nawet jak się hidy założy to talej do d..py świeci. Efekt jest taki że ciemno i świeci przed samym samochodem - więc kazdy podkręca reflektor do góry żeby na krótkich swiecił na przyzwoitą odległość - a długie wtedy świecą po wierzchołkach drzew. Po regeneracji (napylaniu) odbłysników to nawet na halogenie tak świeci że nawet ślepy by zauważył różnicę.
Mam jeszcze parę różnych kompletów soczewek i tam też są powypalane odbłyśniki - bez regeneracji to nawet nie ma co wkładać.
pozdr.