-
https://www.youtube.com/watch?v=PhP7YhdnpDQ
Specol wypadł najgorzej ze wszystkich testowanych olejów. W opisie zestawienie...
Wiadomo że ta miarka nie jest miarodajna ale widać bez mierzenia że sporo ubyło materiału.
Uważam że te testy są nie miarodajne i nie odzwierciedlaja warunków w silniku no ale jak inne oleje dosyć podobnie to ten specol słabiutko
-
ciekawe jak w tym teście wypadłby Specol z którymś z AR-ów
-
Porównywalnie słabo wypadł Castrol 10W-60 ;-)
Pomiar pomiarem ale głównie temperatura testu jest problemem bo zddp nawet w tej temperaturze nie działa.
Dobrze wypadł np półsyntetyk z MoS2 a i baza i dodatek prymitywne ale MoS2 jako zawiesina już działa na zimno.
W odpowiednich temperaturach testu oleju silnikowego wyniki tych olejów mogą być diametralnie inne. ;-)
-
Ten test jest zupełnie niemiarodajny z przyczyn o których pisze Kolega wlyszkow ale jak widać po większości komentarzy ludzie już wyciągnęli "odpowiednie" wnioski. Niestety ale mało profesjonalnie przeprowadzone testy mogą zamiast pomagać prowadzić do fałszywych wniosków i teorii.
-
Co do tych temperatur pracy, ja dziś pierwszą przejażdżkę uliczną zrobiłem ze wsk temp oleju. W TS 2.0 156tka.
Temp otoczenia 2st C. Olej miał 90st dopiero po 17-20 km. Woda miała 90 po okolo 5-10 km.
Jazda uliczna prawie przepisowa pierwsze 5-7 km później s-ka. Obroty do 4-5 tys do tych 90 stopni oleju. Raczej do 4.
Przy tych 90 oleju ciśnienie na jałowych 2 bary. Przy 3-4 tys Obr ciśnienie 5 to mój koniec zegara, ale wtedy i tak juz puszcza zawór w pompie.
Olej liquy moly 10W60, start z garażu z temp 15st C.
Jazdy tak ponad pól godziny w sumie i jałowe 2 bary.
W lecie po lojeniu na torze 1 i ciut bara na jałowych z tym samym olejem.
Taka obserwacja co do sensu 10w60 na codzien.
Aha, czujniki temp i ciśnienia w podstawce filtra oleju.
-
proponuję używać olejów jako żel analny a skuteczność ich działania korelować z poziomem bólu :P
To będzie tak samo kompetentny test jak ten na filmie....
-
Ten Gość chce robić test Ar9300 co uważam że na wstępie wynik będzie beznadziejny i ludzie napiszą że produkt beznadziejny, za nim ta ceramika osiądzie na tym kawałku testowanego metalu to test się zakończy. Proces ceramizacji wymaga czasu i pewnie tempetatury.
Btw. Co sądzicie o tym oleju https://www.oem-oil.com/media/wisybb/1487566871.jpeg według mnie całkiem ok
-
1 załącznik(i)
Pamiętajcie że np zddp tworzy film smarny po rozgrzaniu a kolejny zimny rozruch jest już przez niego chroniony. Tak to działa a kiedy badamy zupełnie na zimno to raczej jakby zddp nie było. ;-)
Prezes Specola ma materiały, których nie mogę opublikować, z których wynika, że w 90C w testach laboratoryjnych taka tabelka wyglądałoby zgoła inaczej ;-)
P.s. A propos Fuchsa C3 pao/ester to taki olej może mieć parametry jak poniżej ;-)
Załącznik 222425
-
Witam,
Po przewertowaniu ostatnich ok 50 stron wątku mam chyba więcej wątpliwości niż wcześniej.
Pacjent to Alfa Romeo GT z 2004 r z silnikiem 1.9 JTD 150KM bez DPF.
Przebieg na liczniku "teoretycznie" 215 tys. km.
Nie mam pojęcia co było lane wcześniej bo auto przyjechało z Holandii i nie ma żadnej informacji nt. oleju zalanego aktualnie.
Mam dwa swoje typy oleju które rozważam: Valvoline 5w40 All Climate oraz Elf Evolution 5w40.
Który z tych dwóch będzie lepszy do mojego silnika?
-
Żaden z w.w wlej meguina super 5w40. Polecany średnio co kilka stron.