To nie może być przeładowanie. W takim przypadku kontrolka nie zachowywała by się w taki sposób. Gasła by dopiero po kilku odpaleniach.
Printable View
W moim przypadku przy przeładowaniu kontrolka zapalała się powyżej 3k obrotów i po zwolnieniu pedała przyspieszania gasła, natomiast jeśli nie zwolniłem tylko dalej przyspieszałem to kontrolka świeciła się cały czas i wtedy gasła po kilku odpaleniach. Po wymianie overboost'a usterka znikła i Bella śmiga :)
Jak koledzy mówią bez diagnostyki trudno stwierdzić co boli Twoją Bellę, a jak chcesz to możesz robić wszystko po kolei...
Przeładowanie, czyli przekroczenie limitera powoduje ciągłe świecenie kontrolki, a nie świecenie zależnie od dodawania czy ujmowania gazu. I nie ma tutaj "w moim przypadku". Jeśli masz inaczej, to albo miałeś inny błąd albo coś ci się pomyliło albo masz coś zwalone.
- - - Updated - - -
Co innego napisałem, a co innego myślałem - gaśnie po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu.
Witam
Dzięki za zainteresowanie...
Odczytałem dziś błędy z komputera:
Fiatecuscan pokazał:
P0235
...i za co teraz Koledzy się zabrać najpierw?
Pozdrawiam,
Michał
Zajmij się czujnikiem ciśnienia doładowania (P0235) - wykręć go i wyczyść.
Nie lubie sie spierac...., ale:
1. Proszę o 'Tobie' z dużej litery....
2. Niedokładność przy takim przeliczaniu może i jest - ale pomijalna ilościowo - a na pewno nie 10%.
3. Jak byś poczytał na 'googlach' - to byś wiedział, że w 147 już nie ma takiego problemu (przekłamuje zdecydowanie mniej) - stojąc w korku - wartość średniego spalania jest co określony czas zwiększana o 0,1L. Czyżby wielkość litra uległa zmianie?
4. Przekłamanie w 156 jest większe w ruchu miejskim. Jeśli stanę w korku i spokojnie ruszę - to wskazane średnie spalanie będę miał mniejsze od pokazanego bezpośrednio przed zatrzymaniem - a tego nie można już wytłumaczyć kiepskim przeliczaniem jednostek. Oczywiście - ciut wcześniej trzeba zresetować kompa by to zauważyć (i nie jest to wina zepsutego przepływomierza).
Dziś pierwszy raz zaświeciła mi się kontrolka Motor Control System Failure na IC a po chwili coś tam coś tam OIL. Po czym silnik zgasł i przez 15 minut niedało rady go odpalić. Po czym odpalił bez jakichkolwiek problemów. Były to pierwsze 2 km. Dodam że dość wolno jechałem i obroty były niskie. Co to mogło być?
Czujnik położenia kątowego wału korbowego pewnie się kończy
Witam.
Z uwagi na to że alfa mi czasami...hmm nie wiem czy przykopca czy "przykurza" a EGR był baaardzo dawno nie czyszczony [bez zaślepki] postanowiłem sobie go dzisiaj wyczyścić. Jednak deszcz pokrzyżował mi plany więc stwierdziłem że chociaż zrobię test w FES... niestety nie robiłem tego nigdy i nie wiem czy jest to zrobione prawidłowo. Proszę o zerknięcie na parametry i stwierdzenie czy są w miarę w normie czy trzeba gdzieś dłubać...dodam że mam wrażenie że czasami alfa traci kopa a czasami go odzyskuje...ale to może moje subiektywne wrażenie... Podejrzewałem EGR ale chyba pracuje dobrze wg parametrów [zakładając że 1% to pełne otwarcie :D]. Z góry dzięki i i pozdrawiam
http://przeklej.net/file_details/100116.html