-
Kraków - Florencja - prędkości maksymalne dozwolone - 7,7, co ciekawe po zatankowaniu w Grazu i wyzerowaniu komputera przy tym samym tempie jazdy spalanie spadło do 7,4 - czyżby lepsze paliwo w Austrii ?? Ogólnie z całego wyjazdu po przejechaniu ok 4000 km spalanie średnie wyniosło 7,6 l.
-
Trasa Kraków Brno Praga Wrocław Krakow. Około 1300 km, średnia prędkość 93 kmh. Wyszło 7.9 na 100.
-
1 załącznik(i)
To i ja opowiem o swojej wakacyjnej przygodzie.
Trasa: Warszawa - Ljubljana (przez Brno, Wiedeń, Graz), dużo po Słowenii (mam takie 2 dni, że wyłącznie po górskich drogach, po odliczeniu autostrad, zrobiłem 400 km), a potem powrót z Portorożu do Strbskiego Plesa na Słowacji (via Bratysława) i wreszcie do domu zakopianką, i drogą przez Częstochowę. Łącznie 3447 km.
W Polsce w zależności od drogi starałem się utrzymywać 170-180, z wyjątkiem zakopianki, gdzie sznurek. W AT/CZ/SK ok. 140 na autobanach, w Słowenii ok. 180 na autobahnach. Na górskich drogach, dzida na prostej, hamowanie, zakręt i dzida znowu.
Przy mojej cięzkiej nodze średnie spalanie ledwo 9.0 l/100km. Jak dla mnie ekstra.
Teraz tylko muszę zdjąć wszystkie winiety z szyby...
Załącznik 232596
-
Warszawa - Gdańsk - Warszawa
1.4 170KM TCT
Większość autostradą, z 50km po mieście.
Tempo dość szybkie.http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2017/08/91.jpg
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
-
Częstochowa - Liptovski Mikulas - Wisła - Częstochowa, łącznie prawie 700Km. Spalanie LPG - droga na Słowację, średnia z komputera 103km/h, miejscami 180-200 z racji małego natężenia ruchu - spalanie 10 litrów LPG na 100km. Jazda po Słowacji i powrót do Wisły - średnia 49km/h, górskie drogi - spalanie 7.7 LPG. Wisła - Częstochowa, śr. prędkość 89km, znów wyszło niecałe 10 litrów. Średnia cena tankowanego paliwa 1.85, nic tylko planować kolejny wypad :)
-
Dziś trasa Jaworzno -Kotlice - Jaworzno 260km po wioskach, średnia 64 km/h 3 osoby na pokładzie 1.4 MA 170km, średnie spalanie 5.2 l ( w jedną stronę tryb normal 5.4l powrót na dynamic wyszło 5.2l )
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Skierniewice-Praga-Skierniewice, 1200 km, praktycznie większość to trasa szybka, trochę krętych dróg przed granicą i za. Po Pradze nie jeżdżone. Tyle co dojazd od hotelu i wyjazd z hotelu. Spalanie średnie według komputera to 8,0 L. Podejrzewam, że realne to 8,5 ale nie sprawdzałem. Średnia prędkość według komputera to 83 km/h. 4 osoby na pokładzie. Czas jazdy ponad 15 godzin. Samochód to Giulietta QV
-
Kolejna wycieczka:
Kraków-Budapeszt-Kraków (przez Banska Bystrice) w sumie 800km, 4 osoby z torbami. Spalanie wyszło 7.4/100 przy sredniej predkosci 55 km/h.
-
1 załącznik(i)
Trasa Słowenia /Jezioro Bled/ - Tarnowskie Góry, standardowo przez Austrię i Czechy. Prędkości autostradowe, raczej przepisowe, w Austrii i Czechach dość dużo ograniczeń do 110 km/h. Korek na wysokości Wiednia przytrzymał nas ok. 45 minut. Załoga - 3 osoby + pełny bagażnik :)
Załącznik 234776
-
1100km Katowice -piła - Katowice - 12h - średnia 89kmh 7,8 średnie spalanie ale...
Bydgoszcz -Częstochowa - tempomat i ziuuu - odkryłem że w baku jest generator czarnej dziury - przy 210kmh :crazy_pilot: z sporadycznym 90-tiry kończą zawody ślimaków- OOOOGIEEEEŃ! ;) - spalanie chwilowe przez 190km pokazywało non stop nie mniej niż 16L :afraid:
aha w trybie Sport max prędkość jest w ....połowie drogi pedału gazu - potem nic się nie dzieje - 4k na obrotomierzu więc da się szybciej jeśliby zdjąć kaganiec
zwykle na trasach typu z Bielska czy Częstochowy do Katowic (drogi naćkane znakami 70kmh) nastawiam tempomat na tyle i się toczę - wtedy na 5biegu spalanie spokojnie spada poniżej 4,5 - ale trzeba uważać coby nie zasnąć z nudów :)