a już niedługo "usunięcie GPF" :-) he he he
Printable View
a już niedługo "usunięcie GPF" :-) he he he
Zwłaszcza, że cząstki są znacznie drobniejsze niż w dieslu, więc zatykanie będzie normą ;)
Panowie noszę się z planem usunięcia DPF bo mówiąc szczerze to jego zachowanie lekko mnie... irytuje. Jak to wygląda przy nowych przeglądach? Sprawdzają? Mierzą spaliny? Ja ostatni raz miałem może z 10 lat temu. Czy filtr można rozbebeszyć jak katalizator tak by została obudowa?
Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka
bede początkiem maja to dam znac;)
Takie pytanie techniczne, jaka minimalna temperatura silnika jest wymagana przez sterownik EDC16C39 do zainicjowania procesu wypalania aktywnego podczas jazdy?
Tak, głównie te z wtryskiem bezpośrednim. Cząstki stałe, które produkuje taki silnik benzynowy są na tyle małe, że potrafią przeniknąć nawet przez niektóre materiały stałe. Ale o tym się głośno nie mówi...
Podobnie jak, ze względu na lobby producentów samochodów z USA nie wiele się mówiło na temat złowrogiego wpływy dodatku związków ołowiu. Czy jak nie wiele jest mowy o wyjątkowo rakotwórczych składnikach jak butadien czy o benzen (stosowany jako tani substytut ołowiu jest szczególnie silnym czynnikiem powstawania raka płuc,czerniaka, wątroby ), który zanieczyszcza powietrze już w momencie tankowania. Zagrożenie wynikające z samych oparów benzyn jest o wiele ważniejsze niż te DPF-y w dieslach. Wiesz jaka jest tego skala ? W Niemczech bodajże w 1990 roku, gdy robiono badania wyparowało podczas transportu około 100000 ton paliwa, 50000 ton podczas przepompowywania, a jak dobrze pamiętam 30000 ze zbiorników samochodów osobowych (!) Podczas spalania powstało około 10 000 ton związków aromatycznych, a 750 ton to sam benzen (!). Jaka jest skala na dzień dzisiejszy, to danych nie znam ale raczej się nie zmniejszyła.
dzięki za info , to naprawdę są szokujące dane , a tak usilnie unia zabija diesle , a się okazuje że takie tsi sa bardziej szkodliwe , powiedzcie co to za ekologia , skoro stare mpi były bardziej przyjazne