Twierdzisz ze sam nie jestes w stanie określić czy dana opona jest gorsza/lepsza w danym aspekcie od poprzednio używanej/posiadanej?
Czy powodem jest brak doświadczenia?
Printable View
Twierdzisz ze sam nie jestes w stanie określić czy dana opona jest gorsza/lepsza w danym aspekcie od poprzednio używanej/posiadanej?
Czy powodem jest brak doświadczenia?
No na to wychodzi. A o rzetelności testów producentów nie będę się wypowiadał.
Bylo duzo krytyki po wprowadzeniu unijnych etykiet. Okazalo sie, po zrobieniu ankiety, ze sporo kierowcow nie potrafilo wskazac co i dlaczego i jak jest sprawdzane. Ty sie do nich zaliczasz niestety.
Wyjasnie Ci, ze testy sa prowadzone przez zewnetrzne laboratoria a podczas testow sa na testach rowniez, delegaci z zainteresowanych producentow opon. Testuja te opony i nadaja te literki do osiagniec opon.
Takze warto im ufac bo sa wlasnie po to aby ulatwic wybranie opony, bo moze sie okazac, ze placac troszke wiecej za opone mozemy np zaoszczedzic paliwo albo uratowac sobie zycie.
Dodano po 4 minutes:
Nie jestem w stanie stwierdzic, ze po zmianie opon na inne moja droga hamowania zmniejszyla lub zwiekszyla sie o na przyklad dwa metry. Tez nie jestem w stanie stwierdzic zuzycia paliwa przy roznicy np o 0.2 litra.
Rozumiem, ze Ty zanim sciagniesz opony jedziesz na dana droge miezysz hamowanie potem zmieniasz szybko opony na nowe, aby warunki sie nie zmienily, i mierzysz hamowanie na nowych.
Lub masz mega doswiadczenie bo testujesz codziennie nowe opony i metrowke w oczach.
Miał ktoś przyjemność jeździć na którymś z poniższych modeli opon? Jakie wrażenia?
1. Hankook Ventus S-1 Evo2 K-117 235/40 R19 96 Y
2. Vredestein Ultrac Vorti 235/40 R19 96 Y
3. Pirelli P Zero Nero GT 235/40 R19 96 Y
Szaq co mają do tego delegaci z firm i zewnętrzne firmy robiące te testy? W jaki sposób te etykiety dadzą Ci gwarancję że np. po przebiegu 20 kkm ta opona zachowa takie same właściwości i parametry? Prawda jest taka że koncerny oponiarskie będą robić teraz opony pod etykiety. Tak samo zresztą jak się produkuje samochody pod testy NCAP. Oczywiście etykiety są pomocne w wyborze opon. Jednak tylko na ich podstawie nigdy bym nie kupił opon.
Żadna opona nie utrzyma Ci tych samych parametrow co na starcie po 20kkm bo to jest polowa zycia opony, wtedy juz ma powiedzmy polowe mniej bieznika.
Oprocz tych etykiet sa wiadomo testy firm jak TUV czy ADAC i nimi tez jak ktos ma ochote moze sie podpierac. Dodatkowo czasami sie zdazalo, ze testowane opony przez te firmy, osiagaly delikatnie lepsze parametry niz te podane na etykietce. Wiadomo tam testuja jz na samochodach a pod etykietki jest na maszynach w warunkach idealnych ale miarodajnych.
Uwazam jednak, ze subiektywne odczucie uzytkownika opony moze dac jedynie 10% do mojej decyzji o zakupie opony. Kazdy decyduje jak chce, ja tylko podpowiedzialem koledze jakie ma parametry z etykietki bo ja sie tym sugeruje, Ty oczywiscie nie musisz, on tez nie musi ale moze akurat zwroci na to uwage.
Dla mnie EOT pozdro
Kiedy najlepiej dokonać zakupu opon letnich? Śledzę w miarę na bieżąco ceny i na tą chwilę trudno zaobserwować jakis stały trend (rosnący/malający). Jakieś rady?:)
Ja jeżdzę obecnie na Vredestein Ultrac Sessanta (235/45/17).
Na cichszych nigdy nie jeździłem. Szczerze polecam. Odprowadzenie wody również idealne.