Napisał
marek230482
Po tym co tu wypisujesz jestem pewien że nie masz o tym pojęcia. To w jaki sposób jest realizowane odcięcie odpowiada przysłona. Nie żarówka, led, hid czy świeczka. Zrozum to wreszcie..... problem o który może ci chodzić to złe ogniskowanie. A dokładniej o złą geometrię źródła światła co powoduje nie umieszczanie go w ogniskowej odbłyśnika. Ale to akurat właśnie ledy bardziej skreśla bo diody led z natury nie mają geometrii i rozpraszania nawet zbliżonego do żarówki czyli źródła do którego jest dopasowana budowa optyczna lampy. Ale to i tak nie ma wpływu na odcięcie a po prostu na rozłożenie światła. Lepiej właśnie wypada hid bo on przynajmniej jest kopią źródła jakie fabrycznie jest przewidziane do tej optyki. Oczywiście z hidami jak i ze wszystkimi śmieciami bywa różnie. Bywają i złe. Ale mnogość i dopracowanie tej technologi od lat powoduje ze prawdopodobieństwo trafienia na badziew jest znikome. Więc jeżeli nawet miałeś z tym problem to był jednostkowy przypadek. Przy ledach jest odwrotnie. Trudno kupić coś co ma w ogóle sens i rację bytu. W zasadzie od niedawna dopiero się zaczynają pojawiać pojedyncze produkty mogące choć nadążyć za starszymi technologiami. A wybrać ten odpowiedni nie jest łatwo.
Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę że wiele wypowiedzi jest stronniczych na zasadzie "ale jestem kozak bo mam led i ratuję życie" a brak takim ludziom w ogóle podstaw wiedzy do rzetelnej oceny sytuacji..... wkłada bo na wsi moda. Większość z nich jak mijam to lepiej mi świecą moje zwykłe H7 nawet bez soczewki. Ale "jemu świeci niebiesko" więc jest dumny z siebie i nie dopuszcza nawet do mózgu informacji że wcale lepiej nie jest a często i gorzej.
Cała ta sytuacja nie oznacz że nie można. Pomijając fakt że jest to karalne to trzeba to z głową dobrać i użytkować. A niestety świadomość społeczeństwa jest nikła. Co można niestety stwierdzić czytając co ludzie w internecie wypisują i patrząc na drogach. A przecież teraz dzień jest jeden z najkrótszych.
Odnośnie odprowadzenia ciepła to słuszna uwaga. Sam jestem ciekaw. Co prawda to nie jest tak że nic ciepła z przodu się nie wydziela ale ciekawy jestem czy wystarczająco dużo aby na bieżąco podgrzać klosz. Bo z odmrożeniem lamp na pewno będzie ciężko :)
Ma to też jednak plusy. Nie niszczeją lampy :)