-
=malloc(TBN):P
a odparowalnosc to ile oleju jest spalane?
Co ma wpływ na spalanie oleju ktory czynnik??
Co to l wskaźnik lepkośc oleju?
Trzeba sobie zadac pytanie czy jak gubi olej to TBN ma byc niski wysoki na tle konkurencji(parametry wzorcowego)???
Czyli opisac kazdy parametr od strony jego negatywnych/pozytywnych czynnikow na prace silnika.
Kto cos wie moze sie pochwalic wiedza... (kapitan planeta wzywa:P)
Tak bedziemy mogli swiadomie dobrac sobie olej do silnika, wzaleznosci od wymagan oraz ceny. Ja zrobie jakiegos exela program, gdzie bedzie np. znalesc olej: podobny do wzorcowego(po parametrach),w zaleznosci od ceny optymalny, stylu jazdy, klimatu, zucycia silniak itp
-
Jeżeli nie znamy zakresu (minimum i maksimum) podanych parametrów i rzeczywistego ich wpływu na pracę silnika to nic nam po znajomości nazw tych parametrów.
Np. lepkość w ujemnych temperaturach - Mówi o warunkach startu zimowego silnika
To znaczy w jakim zakresie ten parametr ma się zawierać, jeśli min. to na co wpływa w pracy silnika a jeśli max. to też jaki to ma wpływ?
-
Zawsze mozna sie wzorawac na parametrach wzorca tzn. Selena .
Ale mysle ze jakis inz . mechanik sie znajdzie
-
ehh z tymi olejami....
Kolega z pracy w swojej AR 145 wymienia olej co 15 tys.Wszystko ok:)
Z tym ze nigdy nie wiem na jakim oleju jeździ.
Zawsze chwyta z półki, czy to w markecie, czy w sklepie motoryzacyjnym co najtańsze.
Raz Mobil,Elf,Orlen,Castrol,Lotos, ogolnie co w danym momencie jest tańsze.
AR ma od nowości i 320tys bez remontu.
-
jak miałem zalane olejem MOTUL to silnik brał jakies 100-200ml oleju na 1000km odkad jezdze na SHEL HELIX to przez 3000km nic nie trzeba było dolewać. cały czas max
-
jaki motul bo ich jest duzo:D
-
Ja już się zamieszałem z tymi olejami. Mam teraz zalaną Selenię 20k for alfa romeo 10w40 czyli półsyntetyk. Na forum poczytałem i polecają lanie syntetyku 5W40. Mam TS'a 1.6 120km, przebieg 150tyś km. Co byście mi polecili zalać bo niedługo planuję wymianę? Co powiecie na Selenię K 5W-40?
-
Powiem tak roznicy pomiedzy 5w40 a 10w40 nie widac. Jedyna roznica to szybsze rozprowadzanie oleju w czasie zimowym. Czyli mniejsze tarcie , rowniejsza praca juz od samego poczatku dzialania silniaka. I trzeba zaznaczyc ze niekiedy 10W40 ma zgblizone parametry do olei 5W40. Radze ci sie kierowac parametrami olejow jego przerznaczeniem a nie firma. Ludzie pisza ze jak maja zalane 10W40 i zaleja 5W40 to silnik im sie rozszelni. To jest nie prawda. Niedlugo sam sie o tym przekonam ale narazie wiedza teoretyczna i doswiadczenie innych mnie do tego sklaniaja.
Teraz jezdze na 10w40, ale zamierzam przesiasc sie na 5w40 marki: shell ultra, albo jakis Lotos traffic mobile 1 ewentualnie motul x-8000. (bo maja najlepsze parametry lepsze nawet niz Selenia wr 5W40)
I Ludzie pisza aby kupowac oleje w baniakach 5 l . 4 litry sa ponoc rozlewnane w polce i nie sa tej samej klasy jakosciowej co 5 litrowki przywożone za granicy:). Ile w tym prawdy to nie wiem ...
-
ja mam takie pytanko, gdyz chcialbym przy nastepnej wymianie oleju zalac silnik motulem 5w-40 8100 x-cess, i po prostu wierzyc sie nie chce jak widze na allegro ceny 5l baniek wahajace sie od 110 do nawet 180zł za banke!!!
i jak tu byc madrym od kogo kupic? wiekszosc sprzedawcow oczywiscie zapewnie ze oleje sa w 100% oryginalne!!!
macie jakis sprawdzonych sprzedawcow olejow z allegro???
jesli tak prosze piszcie!!!
-
Ja z allegro wygralem sklep z mojej okolicy gdzie moge olej odebrac osobiscie
http://allegro.pl/gdansk-motul-8100-...421969296.html
A jak sie okazało kupowalem juz w tym sklepie filtry. Nie robie tu reklamy BTW