-
Nie wiem. Oddałem kiedyś wtryski do sprawdzenia, w jednym została wymieniona końcówka. Potem test na maszynie, ale nowe kody nie zostały przypisane (gość w Boschu stwierdził, że przy pewnym stopniu zużycia nowe kody nie są nadawane, tj. nieistotne). Ale w to nie wierzę, bo powkładałem je potem w innej kolejności i do momentu wpisania poprawnych kodów auto chodziło jak traktor, bardzo ciężko odpalało.
Skoro u Ciebie jest w porządku to znaczy, że w warsztacie włożyli je w takiej kolejności jak poprzednio. Ale ciekawi mnie, czy będzie jakaś różnica w pracy silnika.
-
Patrząc na kody w ECU to 1 i 2 włożyli tak jak było a 3 i 4 wymieni miejscami.
e: na jednym wtryskiwaczu mam nadrukowane Y a w ECU jest wpisany X w IMA...
e: tak sobie myślę czy możliwe żeby w Boshu nadrukowali nowe kody na wtryskiwacze?
-
raczej nie, przy regeneracji nadają nowe kody i dają kartkę z nimi.
-
Podepnę się po temat, wymieniłem wtryskiwacz ponieważ wymiana samej końcówki nie dała zadowalająca efektu. Pozostało tylko wklepać nowy kod ima ale....
Czy ktoś ma sposób na zmianę kodów IMA wtryskiwaczy, mam ELM327 i KKL z przełącznikiem od Viakena + MES 1.9 zarejestrowaną. Kabel łączy się z wszystkimi modułami. Ale przy próbie zmiany kodów wtryskiwaczy zawsze wynik taki sam NIEPOWODZENIE. Z drugiej strony kiedy tą samą procedurę robiłem na ELM bluetooth pokazywał się komunikat ze zakończono pomyślnie, ale po sprawdzeniu parametrów IMA jednak pozostało bez zmian...
-
Właśnie, to zależy od kabla. Ja mam cztery ELM-y i KKL-a ale tylko jeden ELM wprowadza kody poprawnie. Dla czego tak jest, to nie wiem. Kiedyś podobne problemy były z osiowaniem. Sprawdź w AlfaOBD.
-
Wydawaje mi się, że kod IMA rozpoznaje sterownik sam i go nie zmienisz. Chyba, że wtryskiwacz będzie miał zmienioną kalibrację.
Wymiziane S3 mini!
-
Oczywiście, że zmienisz. ECU przyjmuje kody, a sam nie może ich rozpoznać (EDC jeszcze nie umieją czytać ;)).
-
Jest dokładnie tak jak pisze @SDERO, ECU przyjmuje tylko wpisane kody, sam ich nie tworzy i nie odczytuje. Tylko jest problem z zamiana, na pewno da się to zrobić bo jeden wtryskiwacz zmieniałem jakiś czas temu i na oprogramowaniu BOSCHA Alfa zapamiętała nową klasyfikację od razu...
Jutro spróbuje z ALFAOBD na moim zestawie i dam znać o efektach, ale coś czuje że trzeba będzie poszukać kolejnego interfejsu i chyba zostanę kolejnym kolekcjonerem ELMów :)
A żeby było ciekawiej to osiowanie przebiega bez problemów, komputer nauczył się dołożonego tempomatu i zapala kontrolkę oraz informacje na wyświetlaczu.
-
Z tym wpisywaniem kodów dziwna sprawa. Też mam kilka kabli, ale zmienić IMA w moim samochodzie jest w stanie tylko "zwykły" KKL.
-
To fakt, że KKL u mnie też robi to bez problemu.