W ogóle z tymi prześwitami to jest zabawnie, bo gdzie nie spojrzysz, to co innego. GLA ma pakiet "offroad", czy jak tam zwał i ze 2cm więcej to dodaje. Giulii nie mogę znaleźć, znalazłem 10 cm dla QV, na stronie AR nie znalazłem tych danych, a jak przełączam między QV a cywilną wersją, to na oko nie widzę różnicy, poza bodykitem.
Dla X1 na przykład prześwit jest w ogóle podawany z 19 cm, ale jak na to auto patrzę, to ni cholery tam więcej niż 15 nie widzę. Może nowa wersja ma więcej...
Suma summarum, opieram się w takim razie na ocenie wizualnej...
A co do tego czy w miejskiej dżungli to czy tamto. No 15 to powiedzmy że minimum. 3 cm więcej robi naprawdę dużą różnicę, bo CW udało mi się w takie miejsca wjechać że robiłem wielkie oczy :)
Generalnie to ja nawet nie szukam SUV-a, kompaktowe kombi z ciut większym prześwitem było by ok, ale to nie występuje praktycznie w przyrodzie.
- - - Updated - - -
Andrzej, nie wiem jak bym musiał jeździć po drogach publicznych, żeby uznać że CW się podpiera lusterkami i stoi za wysoko. Nie umiem sobie tego wyobrazić po prostu, za cienki w uszach chyba jestem. Mimo że żona mnie opieprza za zbyt szybkie jeżdżenie po zakrętach od momentu jak zacząłem się z crosswagonem lepiej dogadywać.