-
[166] pobór prądu
Witam i prosze o pomoc.
Gdzie moge odszukac dane na temat poboru pradu z akumulatora w stanie spoczynku samochodu?
Z zalaczonym alarmem, bez zalaczonego alarmu. (alarm oryginalny)
Oraz ile (srednio) na nowym (2 mieisace) akumulatorze 760ah moze wytrzymac bez odpalania samochodu.
Pytam poniewaz ostatnio nie odpalalem samochodu przez 2 tygodnie i dzis nie chcial ruszyc... aku byl padniety na amen.
A i co moze jeszcze rozladowywac akumulator (sprawdzalem schowek, i bagaznik - tam swiatelko sie gasi, nie wiem jak sprawdzic swiatelka w drzwiach od spodu czy sie wylaczaja po zamknieciu drzwi)
Jesli moge prosic o wasza pomoc bede wdzieczny...
pozdrawiam, walaczacy Alfista;)
-
witam
raczej nie znajdziesz takich danych w instrukcji obsługi nie ma tego
masz jakies dodatkowe urządzenia pobierajace prąd ?
a oświetlenie drzwi mozesz sprawdzic gdy jest ciemniej siedząc w srodku zobaczysz czy miedzy drzwiami a progiem sie coś świeci powinno gasnać razem z oświetleniem wewnętrznym (chyba że masz je wyłączone)
-
Akumulator to masz 76 Ah . U mnie kiedys stał samochód 3 tygodnie z ty że podłączyłem do akumulatora taki mały zasilacz do gnizdka sieciowego i on mi dawał 0,5 A ładowania. Tak że jak wróciłem z podróży akumulator był jak nowonaładowany.
-
Podobny temat już był!!! Poszukaj na forum .
-
Te dane masz w instrukcji obsługi samochodu.
Jak dobrze pamiętam to dla akumulatora 70Ah dopuszczalny pobór prądu wynosi 42mA
a ile lat ma twój akumulator?
-
Prosta sprawa . masz zwarcie o prądzie zwarciowym co najmniej 4 A i petla ta nie jest chroniona przez , zaden bezpiecznik . lub bezpiecznik ten jest większy niż te 4 A.
Prąd rozładowania aku 76 A w czasie 2 tyg to ok. 4,5 A. Nie ma takich urzadzeń , które by pobirały taki prąd na postoju, chyba że sostawisz światla drogowe , bo z moich obliczeń to urz adzenie mysiało by byc o mocy ok 54 W
-
W alfie nie ma zadnych dodatkowych uzadzen, wyszystkie oryginalne montowane seryjnie.
Dzis sprawdze miernikiem ile wynosi pobor.
ps. akumulator jest nowy ma 2mieisiace.
ps2. w ktorym miejscu w instrukcji jest to podane? Bo jakos czytalem ja i nie pamietam.
dziekoweczka
-
Maxsymalny pobór prądu wszystkich urzadzeń po wyjęciu kluczyka nie może przekroczyć
0,6 mA*76 Ah= 46 mA
jak masz większy akumulator niż 76 Ah to i prad może być większy.
-
-