-
Problem z mocą w 2.4
Od pewnego czasu mam problem z mocą, wygląda to tak, jak cisnę auto mocno to wskazówka opada auto traci moc.
Zauważyłem że jest dolot nieszczelny, zostało to naprawione, jednak nadal jest problem, wskazówka skacze/faluje, i czuć że auto
przyspiesza, przestaje, itd wyczuwalne to jest bardzo.
Czasem np podczas wyjazdu z ronda, 2 bieg i auto jedzie nagle przestaje wskazówka turbo opada/faluje, po chwili czuć jak dostaje kopa i wskazówka wraca.
Najgorzej to czuć na 2,3 biegu. Natomiast jak dość szybko przepinam biegi, to po wrzuceniu 6 auto dostaje drgawek i zakopci na czarno i kompletnie nie ma mocy. Z DPFem nie ma problemu, wypala co się 900-1100km.
Spalanie również w normie, auto bez EGRa oraz bez klap w kolektorze.
Co może być przyczyną?
Zawsze po mocniejszej jeździe wyskakiwał błąd P0238 - ciśnienie turbo.
Aktualnie błędu nie ma,zostało zrobione obejście pompy vacum. Jednak auto nadal nie jedzie i czuć hopki.
Gdzie szukać przyczyny? Czujnik na przednim pasie overboost został zmieniony na nowy, nic nie pomogło.
Również mapsensor był czyszczony nadal to samo. Ręce mi już opadają...
-
Panowie nikt nie ma pomysłów?
-
Logi. Trzeba ocenić wysokość przebicia. Większość 159 ma z tym problem.
-
Proszę o to logi, robione jeszcze przed ominięciem vacum, ale nie pamiętam czy był już dolot uszczelniony.
http://przeklej.org/file/yvaSil/log.7z
-
Przepustnice masz walniętą. Ale to wpływu nie ma na objawy.
Z logów wynika, że przebicie masz dosyć wysoko powyżej 3000 obrotów.
Zacząłbym od czujnia ciśnienia doładowania.
Zrób logi: obroty, ciśnienie doładowania mierzone i docelowe oraz overboost. Te 4 rzeczy tylko. Może to być też geometria.
-
Czyli przepustnica do wymiany?
Czujnik ciśnienia to na pasie przednim, czy ten który wskaźnikiem steruje?
Logi dopiero w poniedziałek, dziś mam wesele kuzyna i nie mam czasu.
-
Na pasie przednim jest zawór overboost, który steruje podciśnieniowo zmienną geometrią turbiny. Czujnik doładowania jest z kolektorze dolotowym, z tyłu silnika, dość łatwo dostępny po zdjęciu pokrywy silnika. Można próbować przeczyścić.
-
Rozumiem że mam szukać po lewej od mapsensora?
-
MAP = czujnik ciśnienia doładowania.
-
mi to wyglada na przycinającą sie zmienną geometrię turbiny. Sprawdz węże od podsićnienia. od overbostu itd itp.