Niestety zakochałem się w 159... Pytania ogólne, i kilka specjalnych
Witam,
Ostatnimi czasy poruszając się moim VW Bora 1.9 wypatrzyłem czarną 159 na ulicy, od pierwszego wejrzenia się zakochałem, bo VW się nie da kochać, jego się tylko toleruje. No i tak zboczenie narastało. Teraz, jako że trochę środków uzbierałem ( łącznie 26-27 tys), postanowiłem porozglądać się za Alfą, na popularnym allegro jest ich tona w tej kwocie, chciałbym spytać się Was drodzy Alfaholicy, czy w tym przedziale znajdę moją wymarzoną 159? Wiem że nie kupię jakieś super wyposażonej wersji, ale ja to auto kupuje głównie po to, aby była bezawaryjna, i móc czasami usiąść przed domem i sobie popatrzeć na to piękne auto ;) Jestem z Wrocławia, więc wyjazd na zachód to nie jest problem.
Iii mam kilka pytań, mianowicie:
-zależy mi na skrzyni 6-biegowej, takową mam w VW i cholernie się przydaje, bo często jeżdżę autostradami, czy w 159 1.9 150KM była ona w standardzie?
-czujnik deszczu, kurcze, mam to w VW i jest cholernie przydatne, jak jest z tym w Alfie?
-czy warto przy zakupie przejechać się do ASO Fiata żeby zerkneli na auto? I czy są wmiare wiarygodni? Czy może jakaś zewnętrzna stacja obsługi?
-co z tym JTD, na co uważać? Sam mam diesla i na mechanice trochę sie znam, lecz czy są jakieś wyjątkowe rzeczy? Wyczytałem o tych klapkach, myślę ze zaraz po zakupie założę ten "poprawiony" kolektor
Najabrdziej martwi mnie przedział cenowy, nie chce kupić rupcia, bo tak zrobiłem z VW, i musiałem wepchać w niego 5 tys żeby sprawnie jeździł. Także proszę Was o pomoc.