-
Głowica
Witam, krótkie pytanie
czy głowica od wersji 1.6 120 będzie pasowała do wersji 105?
Szukam takowej juz po splanowaniu i jedyną jaką znalazłem gotową na alledrogo to od wersji z wariatem.znajduje sie zagranicą a tu koszty zrobienia mojej od podstaw razem z zaworami itp jest masakryczna, niestety ten silnik jest za słaby na alpy i nie ma sensu jej trzymac.Chce sciaganac tu głowice wymienic uszczelke plus komplet rozrząd po smigac max rok.Czy jesli nie pasuje ta od 120 to ma ktoś na sprzedaż takową?
Pozdrawiam.
-
Nie, bo 120KM ma wariator.
A co się stało z twoją ?
-
szkoda wielka, co do alfy to pekł pasek rozrzadu i sie masakra stała:( nie powinien był 50 tys po wymianie.Mechanik twierdzi ,ze moga zrobic planowanie glowicy itp plus reszta ale nie ma pewnosci czy to bedzie chodzic.
Sam nie wiem, niestety nie znam sie na tym.. ;/
-
Dużo ludzi naprawia silniki po peknięciu paska i nic się nie dzieje.
Grunt byście zobaczyli też na panewki, bo po pęknięciu lubią też one dostać.
Zróbcie kompletną regenerację głowicy z wymianą wszystkich zaworów, do tego nowe uszczelki, uszczelniacze, rozrząd i zobaczcie na te panewki. Jak zrobicie to porządnie to wszystko normalnie będzie chodziło.Dużo użytkowników z forum ma silniki po pęknięciu paska, naprawili i śmigają dalej bez problemów (dużo w sensie ci którym kiedyś tam strzelił i nie wymieniali silnika tylko go remontowali).
-
2 załącznik(i)
Ja posiadam glowice z silnika 1.6 TS ale z wersji 120 KM. Nie wiem w koncu jakiej szukasz tej czy z wersji 105 KM. Jak cos to pisz.
Załącznik 119190Załącznik 119191
-
Dziekuje bardzo , ale niestety szukam tej 105 :(
-
Ja mam głowice do 115 1,9 JTD 8V, ale to też nie pasuje chyba.
-
No z diesla to na pewno nie będzie pasowało xD
Naprawiaj swój silnik i będziesz chociaż pewny co masz.
-
jak da rade to splanujcie głowicę i po sprawie - używkę też musisz splanować więc koszta wyższe będziesz miał. Do tego sprawdzić zawory plus prowadnice, dotrzeć zawory wymienić uszczelniacze zaworowe i jak nówka będzie. Jak wyżej kolega pisał - sprawdzić panewki a do tego tłoki i korbowody czy nie są krzywe lub pęknięte po kolizji z zaworami ( jeśli była kolizja )
-
Dzieki za odpowiedzi, koszty robienia tego w de sa ogromne, jak sprawdzic czy doszło do kolizji??