[156] podswietlenie prędkościomierza
Witam
Spotkała mnie ostatnio przykra historia mianowicie połowa prędkościomierza oraz ekran kilometrów przestały świecić. Pojechałem z tym do serwisu w Ktowicach na co po 30 minutowej olewce Pan serwisant zapytał co sie stało gdy wyjaśniłem powód mojego przybycja oznajmił mi że teraz tego nie zrobią bo potrzebny jest ELEKTRYK i zaproponował inny termin.Na co ja prawie sie zgodziłem ale.....zapytałem jeszce o orientacyny koszt naprawy na co Pan serwisant poinformował mnie,że to są nietypowe żarówki koszt jednej to około 30zł i nie opłaca się wymieniac jednej tylko wszystkie bo jest to grubsza sprawa a mianowicie wiąże się ze ściągnięciem kokpitu i rozebranie pół samochodu koszt około 200 zł czyli suma sumarum 300 zł za wymianę żarówek w podświetleniu prędkościomierza.
Na co ja powiedziałem że chyba sobie żartują i czy nie można tego wymienić bez rozbierania samochodu a jedynie od strony kierowcy wyciągnąć tunel i dobrac się do zegara na co Pan z serwisu powiedział że jest to niemożliwe.
Powiedzcie mi prosze czy żarówki są jakieś specjalne czy standardzik wkładana 1,2Wi czy wymian (rozebranie zegara jest trudna) i czy do podświetlania cyfrowego wyświetlacza też jest ta sama żarówka co do podświetlania podziałki prędkościomierza.Dzięki za podpowiedzi i OMIJAJCIE SERWISY.
Re: podswietlenie prędkościomierza
przykra jest taka TOTALNA ignorancja tematu w ASO - zwłaszcza w tak prozaicznych rzeczach jak wymiana małej żarówki.Spora większość tych panów pseudo mechaników zwana jest "wymieniaczami części" ale w tym przypadku nawet na to miano pan "mechanik" nie zasłużył.Za 300 zł na alledrogo to sobie mozna oryginalny nowy licznik zakupić...ehh gdyby głupota latać potrafiła...