-
Blad P0191
Witam dzis podpialem alfe pod program Multiecusan i wywalilo mi blad P0191 czyli czujnik cisnienia paliwa. Szukalem troche po necie jak go wyczyscic ale nie znalazlem opisu od A do Z. Mozecie opicac jak go wyjac jak czyscic co w nim czycsic,moze przydaly by sie jakies nowe uszczelnienie, czy uklad sie zapowietrzy jak go wyjme i wyczyszcze za wszelkie info dziekuje. Jeszcze jedno dzis sprawdzilem ile moja alfa potrzebuje zeby rozpedzic sie do 100km/h i wyszlo 13s wiec chyba troche za duzo jak sie nie myle , co moze byc przyczyna?
-
Uzupełnij profil, bo nie wiadomo do czego porównać osiągi Twojej Alfy. Rocznik, przebieg. Wg. danych z wiki albo 9.9 s powinna mieć do 100km/h. Jeśli przebieg masz już spory to na pewno kilka - kilkanaście kucy z silnika uciekło, no i pamiętaj że nawet 9.9 s osiąga samochód w warunkach testowych z kierowcą testowym w 100% ogarniającym to auto. Cywilny kierowca ma małe szanse wykręcić taki czas.
-
Czujnik raczej tylko wykazał jakąś nieprawidlłowość. Ja bardziej bym się przyjrzał ciśnieniu paliwa, mierzonemu i oczekiwanemu. Bo raczej tu coś może być nie tak i stąd ten błąd.
-
No tak musze bardziej przyjzec sie temu programowi co od czego co do czego jak powinny wygladac parametry itd. W zakladce testy wcisnolem cos od pompy chyba tes i silnik zgasl :)Rafal 0717 wiesz moze gdzie w multi ecuscan sprawdzic cisnienie oczekiwane i mierzone? Cisnienie na listwie mam 300 bar waha sie do 320 na biegu jalowym. Skasowalem blad i auto zaczelo rowno pracowac blad sie nie pojawil ponownie nawet podczas wiekszych obrotow. Np po zapaleniu silnika egr byl otwarty w 24% na biegu jalowym. Musze jeszcze przyjzec sie przeplywce tylko narazie nie wiem gdzie:)
-
Na jałowym powinno być właśnie 300bar. Sprawdź sobie jeszcze pod obciążeniem podczas przyspieszania. Wydaje mi się tylko że nie powinno być takich skoków o 20bar powinno być równe. Możesz profilaktycznie wyjąć i przeczyscic regulatora ciśnienia paliwa.
-
Witam, Podzielę się swoimi uwagami na temat Błędu P0191, Posiadam Alfę 156, rocznik 2002 , 2.4 JTD 150KM, Auto mi gaśnie przy raptownym depnięciu pod obciążeniem, na biegu jałowym nie. Po chwili można go odpalić i jechać dalej. Wymienione rzeczy: Czujnik na listwie Common Rail (nowy), zero poprawy gaśnie dalej, podmieniony czujnik ciśnienia paliwa na pompie , gaśnie dalej, wczoraj kupiłem listwę wtryskową tak mi zasugerował mechanik , zero poprawy, ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Pod kompem ciśnienie mam prawidłowe na jałowym 300bar żądane i mierzone. Mam błąd cały czas P0191 za duże ciśnienie! Mam jeszcze pomysł żeby kupic nowy czujnik położenia wału ale w daslszym ciągu kupuje która tam część i dalej gaśnie!
-
Regulator bądź pompa.
Nie wiem czy nie nazwałeś regulatora czujnikiem w pompie.
-
Regulator cisnienia paliwa kupiłem używany, możliwe że trafiłem uszkodzony kupiłem go razem z pompą. Mówisz że pompa wtryskowa może podawać za duże ciśnienie w układ paliwowy
-
A jak zachowuje się ciśnienie podczas przyspieszania, czy oczekiwane i mierzone się pokrywa? Tak jak kolega wyżej pisze albo pompa albo regulatora ciśnienia na niej.
-
Logi mogą pomóc.
Jak najmniej parametrów i jaknajwyższy bieg żeby zapewnić długie rozpędzanie.
Obroty, oczekiwane i docelowe ciśnienie oraz otwarcie regulatora.