-
rura ic-dolot problem
Witam!
Mam mały problem z moją alfą 156 1.9jtd 16v 140km z 2004r, otóż zauważyłem ostatnio że moja alfa startując z niskich obrotów delikatnie przydymia na czarno, szukałem przyczyn i tu rodzi się pytanie: czy pęknięcie w rurze łączącej IC i kolektor może mieć na to wpływ? Czy jest możliwe że auto przez to więcej pali? bo wychodzi mi około 0,5 do 1 litra za dużo.
Pozdrawiam!
Wojtek
-
Jak najbardziej jest to możliwe.
-
Dzieki za szybką odpowiedź, rura jest pęknieta w takim miejscu że niestety nie mam jak jej zreperować, wstawienie kawałka kwasówy czy innej rury niestety nie wchodzi w gre. Pytanie gdzie można kupić taką rure, bo jak pytałem u mechaników to niestety nie mają jej w dostępności i nie byli w stanie mi podać nawet ceny.
-
Na szybko możesz to zalepic np. taśma plandekowa albo czymś podobnym. Jeżeli dziura nie jest spora to spokojnie na tym pojeździsz.
Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalka
-
no właśnie pęknięcie jest na samym zgięciu przy silniku, pęknięcie jest dość spore, nie jest to dziura.
-
Próbuj kleic ;) nic nie stracisz a może pomoże, rury powinne być dostępne na allegro. Do mnie np, 100zl nowe o ile dobrze pamiętam.
-
A kwasówke całą kompletną dostaniesz gdzieś na forum u jakiegoś użytkownika :D ale to musisz szukać bo nie pamiętam nazwy :D
Dodano po 7 minutes:
UPDATE
użytkownik to misiu7911 a temat o tej kwasówie tu : http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...asowka-84.html
-
Dzięki wielkie Pany! :D napisałem o tą z kwasówy, póki co spróbuje pokleic, bandaż do chłodnic nada się?
-
Od siebie mogę napisać ze również polecam kwasówke, już kilka miesięcy jeżdżę na góra + dół od misiu7911i jest ok :)
Nada się wszystko czym będziesz miał możliwość kilkakrotnie owinąć rurę :)
-
Mam taki sam problem jak Ty tylko w 2.4 150km do której tego dolotu praktycznie nie ma (z wyjątkiem ASO za 560zł). Zamówiłem u misia kwasówke
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka