Ciężkie odpalanie 2.0 T.S
Witam. Mam problem z moją Alfą 147. Mianowicie samochód bardzo ciężko odpala. Trzeba ponawiać próby po 4-5 razy, po czym samochód odpali wejdzie na chwile na ok. 500 obrotów i zdarza się, że zgaśnie, a zdarza się że chodzi normalnie. Nie ma znaczenia czy silnik jest ciepły czy zimny. Samochód jak już odpali, to pracuje równo, ma moc, wszystko jest okey problem tylko w odpalaniu. Wymieniłem już świece oraz czujnik temperatury(4-pinowy) na nowe, ponieważ po jego odłączeniu samochód odpala o wiele lepiej niż jak jest podłączony. Jednak wymiana nic nie pomogła. Na początku samochód odpalał za drugim razem, teraz jest zdecydowanie gorzej. Po podłączeniu do komputera nie ma żadnych błędów. Przeglądając forum znalazłem informację, że przyczyną może być czujnik położenia wału korbowego, proszę pomóżcie i potwierdźcie tą diagnozę, lub podajcie co może być ewentualną przyczyną takiego niedomagania alfy. Dodam tylko, że samochód ma instalację gazową, i "awaryjne odpalanie na gazie" wykluczyło moją diagnozę o niedomaganiu pompy paliwa. Z góry dzięki za pomoc.