-
Po zakupie Alfy
Temat zacznę od tego, iż czytałem większość technicznych tematów, informacji jest masa a prawdę mówiąc laik taki jak ja nie ogarnie tyle informacji naraz :) ale wracając do sedna. Miesiąc temu kupiłem 159 1.9 jtdm rocznik 2007. Po przejechaniu około 2500 km nie stwierdziłem żadnych problemów z autem, jedynie po odpaleniu na zimnym przez pierwsze 30 sekund na biegu jałowym obroty delikatnie falują, są to skoki może o 100-200 obrotów. I tu nasuwa się moje pytanie i jednocześnie prośba do Was. Naczytałem się dużo o usuwaniu dpf, klap wirowych oraz zaślepieniu egr. Jeżeli auto spisuje się bardzo dobrze to i tak mimo to powinno się to zrobić? Mógłby ktoś mi na chłopski rozum wytłumaczyć co mi dadzą poszczególne rzeczy które wymieniłem tj. Dpf, egr i klapy? Wiem, ze i tak decyzja należy do mnie ale warto posłuchać opinii ludzi którzy maja dłużej Alfe i ogarniaja więcej. Z góry dziękuje za wszelkie porady i proszę bez linczu :)
-
egr to zawór recyrkulacji spalin, skoro na chcesz na chlopski rozum to będąc silnikiem wolalbyś oddychać czystym powietrzem, czy powietrzem z domieszką spalin, które zasyfią ci całe wnętrzności?
klapy lepiej usunąć bo jak wpadną "w tryby" to będzie masakra,
dpf'a bym się zastanawiał czy usuwać, zależy jak jezdzisz, jak jest z nim wszystko ok i powiedzmy raz w miesiącu robisz dłuższą trasę to bym nie ruszał.
a poza tym to już wszystko było milion razy;)
-
a poza tym to już wszystko było milion razy;)[/QUOTE]
skoro pisal, ze czytal i nie wiele zrozumial , to teraz pojmie,
przecież to oczywiste
-
cytując klasyka..nadzieja umiera ostatnia:P
-
I z tą nadzieją trzeba żyć :). Klapy usuwam na początku sierpnia, pytanko mam odnośnie EGR. W rozmowie mechanik mi powiedział, że jeżeli nic się złego nie dzieje to EGR można jedynie wyczyścić i go zostawiwć. Czy mimo to lepiej go całkowicie zaślepić/usunąć? Jeżeli w grę wchodzi zaślepienie, jaką zaślępkę trzeba kupić? Mógłby ktoś podać link do pasującej zaślepki? Mechanik nie ma możliwości programowego wyłączeniua egr, czy jeżdżąc z tym błędem coś się może spartolić? :) Będąc w Krakowie podjadę na usunięcie błędu, jednak chwile pewnie bym z nim pojeździł. DPF'a zostawiam, nie stwierdziłem z nim żadnych problemów. Dzięki za odpowiedzi i pomoc.
-
Oczywiście, że lepiej zaślepić. Nie jest do niczego potrzebny, a tylko powoduje gromadzenie się syfu w kolektorze.
Blaszka zależy od tego czy masz silnik 8V czy 16V.
-
Skoro będąc w Krakowei możesz podjechać na usunięcie błędu, to czemu nie możesz podjechać na wyłączenie EGR programowo ?
-
Bo z autem nie robię w Kaakowie, a obecnie nie mam zbytnio czasu na wycieczki do Krakowa, mimo iż mam 60km. Czyli muszę kupić zwykłą zaślepkę, taka http://allegro.pl/08-a-zaslepka-egr-...402979571.html będzie dobra? Mozna spokojnie jeździć bez wyłączenia programowo EGR?
-
Lepiej kup pełną zaślepkę... wyświetli się "check engine" i sobie przy okazji podjedziesz gdzieś żeby wyłączyć. Auto nie wpadnie w tryb awaryjny, więc nie ma strachu tak jeździć. Jedynie co, to jak zacznie się coś dziać z czymś innym to deska nie pokaże drugiego "check engine" i nie będziesz wiedział, że coś w trawie piszczy.
-
Dzięki za porady, pełna zaslepka czyli taka będzie dobra? http://allegro.pl/30-zaslepka-egr-fi...400938003.html