145 boxer - wymiana poduszek skrzyni biegów
Hej,
Odczuwam ostatnio nieprzyjemne stuki oraz szarpnięcia nadwoziem przy zmianie biegów. Jak robię to delikatnie to objaw nie występuje, lecz jak trzeba szybciej zmienić biegi to następuje nieprzyjemne szarpnięcie. Poprzedni właściciel wymienił kompletne sprzęgło, a przy okazji urwał śrubę mocująca poduszke boczną skrzyni do sanek i przez to poduszka jest nie przykręcona. Teraz mam problem, bo z tego co widze to ową poduche (lewa strona skrzyni) jest zasłonięta drążkiem stabilizatora oraz układem wydechowym, co praktycznie bez demontażu owych cześć się nie obejdzie.
Pytanie zasadnicze.
1. Czy ktoś wymieniał boczne poduszki skrzyni biegów bez demontażu skrzyni? Jakim sposobem? O ile z prawą pójdzie gładko (dużo miejsca), to z felerną lewą będzie więcej problemu?
2. Jak zdemontować cały tylni ogon skrzyni biegów bez demontażu samej skrzyni? Z tego co zaobserwowałem to problemem będzie górna tulejka, która jest dokręcona od góry skrzyni (praktycznie nie da rady włożyć ręki). Potrzebuje ją zrzucić, bo owe gumu są też pozrywane i poprostu rozpadają się, co widać.
Najwazniejsze pytanie. Czy jest szansa dostać owe poduchy do starego boxera w 145? Szukałem już wszędzie i jedynie znalazłem jedną do ogona - tą dolnią. Swoją drogą wygląda jak tuleja gumowa stabilizatora tylko dłuższa.
Polityka Fiata jest tak, że do 20 letniego auta powoli nie ma szans dostać już części. Zostają już tylko chyba włochy i jakies stare zapasy.