-
sprzęgło i inne 1.9TD
witajcie
potrzebuje trochę pomocy.
Mam ciekawego swap`a - tzn Ducato 1 z silnikiem od Alfy - 1.9TD
trochę muszę przy nim porobić stąd też pytania. NIe wiem czy był on orginalnie montowany w 145/146 (tyle się doczytałem)
Przeglądałem inne wątki o sprzęgłach ale nie do końca odpowiadają one na moje pytania.
czy to taki sam 1.9td jak był w Ritmo/ Regata ?? czy sprzęgła są takie same ??
szukam, jakiś najtańszych rozwiązać i znalazłem komplet za 350pln - ale nadal nie mam pewności czy to ten sam silnik.
gdzie na nim mam szukać jakiś oznaczeń ??
w zasadzie myślę o sprzęgle, ale problem jest taki że przy redukcji na "2" jest zgrzyt - a może to nie sprzęgło tylko skrzynie szlak trafił ??
Podkręcenie naciągu linki i podniesienie pedału - nic nie zmienia, czy skrzynia też ma jakąś inną regulacje na docisku ?
Do tej pory z włoszczyzną miałem mało doczynienia.
Dzięki z wyrozumiałość i podpowiedzi.
-
To raczej synchronizator 2 biegu jest do wymiany
-
to też przez głowę mi przechodzi, ale sprzęgło pod obciążeniem też się mam wrażenie ślizga.
Nie chce mi się dwa razy roboty robić. - Czy często synchronizatory lecą w tych skrzyniach z tymi silnikami ? spotkał się ktoś z tym ?
-
Gdyby miał wykończone sprzęgło zgrzyt występował by przy każdym biegu. Stare skrzynie miały problem z synchronizacją 2 biegu w benzynie to na pewno w dislu nie wiem
-
dzieki
w zasadzie przy redukcji z 4 na 3 tez potrafi zgrzytnąć.
Zaobserwowałem, ze najgorzej jest jak wrzucam na 2 i silnik jeszcze jest na obrotach- jak poczekam sekundke aż spadną do jałowych to czasami 2 wchodzi be zgrzytu. Łudziłem, się że to sprzęgło ale widzę że pewno synchronizator. Jak to jest z tymi skrzyniami, to jest ta stara na linkę - od czego szukać
?
-
Myślę że skrzynie są takie same w fiacie i Alfie sterowanie sprzęgłem linka czy hydraulika to jedyna różnica która może być. Sprzęgło pewnie jest na linkę oglądam teraz skrzynię w Temprze i jest taka sama(Ksiązka naprawiam sam FIAT UNO TEMPRA)
-
dziękuję za podpowiedzi, skrzynia na linkę.
chyba skupie się na znalezieniu takiej skrzynki i od razu zrobię sprzęgło - nie ma na co czekać.
Najważniejsza jest podpowiedź że są takie same.
A gdzie oznaczeń fabrycznych szukać na silniku i skrzyni ??
-
Sprzegło w AR 145 1,9 TD ma 215 mm średnicy , tak też było w Ritmo/Regacie,
Zdaje się ze sprzegła przynajmniej w pewnym zakresie roczników były nawet identyczne jak w Alfie.
Ducato powinno mieć sprzęgło na 230 mm, takie samo jak stary model 2,5 D.
Poza tym ma inne półosie, dlatego wątpię żeby skrzynia pasowała z Alfy/Tempry/Ritmo itd
Tak na marginesie to chyba nie swap tylko po prostu dinozaur :)
-
hehe
po wielkości to faktycznie dinozaur ;-)
no właśnie nie wiem czy to skrzynia od alfy czy już od fiata ducato bo były też 1.9td
wydaje mi sie ze skrzynia od 2.5 D ducato była inna i nie podeszła by do silnika 1.9td AR a takowy przecież u mnie siedzi.
wyglądem od góry tak samo jest jak ta:
http://allegro.pl/alfa-romeo-145-146...645424285.html
-
Jedną rzecz ustalmy , wiesz że to przeszczep silnika czy przypuszczasz ?
To Ducato to który rok ? przed 90-tym ?
Napisałem że sprzęgła były od 2,5 D , skrzynie biegów mogły być jakieś - powiedzmy - mniejsze gabarytowo.
Ale wydaje mi się że poza półosiami jest też zupełnie inaczej taka skrzynia sterowana , w sensie zmiany biegów.
W Ducacie była jedna linka i jakiś system dźwigni.
Nie mam dokumentacji do roku 90-ego. A pamięć jak wiadomo zawodną jest :)