Czy ma jaki kol wiek sens zakupu sprzęgła bez koła dwu-masowego na dodatek używanego.
Wydatki mnie ostatnio zjadły i dlatego takie pytanie.
Ponoć dwu-mas ok ale jak to sprawdzić przed oddaniem do mechanika ?
Printable View
Czy ma jaki kol wiek sens zakupu sprzęgła bez koła dwu-masowego na dodatek używanego.
Wydatki mnie ostatnio zjadły i dlatego takie pytanie.
Ponoć dwu-mas ok ale jak to sprawdzić przed oddaniem do mechanika ?
Tarcze i docisk mimo wszystko przydało by się mieć nową ;)
Najlepiej wszystko mieć nowe :) Mówisz o sprawdzeniu używanego przez zakupem czy tego które jest teraz w aucie ?
Mówisz o sprawdzeniu używanego przez zakupem czy tego które jest teraz w aucie ?[/QUOTE]
które jest obecnie w moim
Tak naprawdę zużyte koło koło dwumasowe można poznać po takim metalicznym dzwonieniu przy gaszeniu lub odpalaniu, możesz czuć przenoszące się drgania lub szarpanie przy zmianie biegów ? Jeżeli tego nie czujesz to zaciąg ręczny i gwałtownie puszczaj sprzęgło...zobaczysz czy będzie jakiś niepokojący dźwięk...tylko pamietaj ,że to nie jest dla niego zdrowe :D
Ja ostatnio chciałem zaoszczędzić i dałem sprzęgło i dwumas do regeneracji. Przez tydzień było nawet dobrze :) Teraz mam już nowy komplet sprzęgło + dwumas i czekam na wymianę.
Jeśli masz zamiar dalej jeździć tym autem to trochę się przemęcz, uzbieraj kasy i kup wszystko nowe(sprzegło, dwumas i wysprzęglik).
Każde inne rozwiązanie jest chwilowe a sama robocizna to ~500zł.
Też zwróć uwagę aby był to zestaw NOWY a nie regenerowany i sprzedawany jako nowy ;) Na allegro różnie to bywa!
a w jakich wypadkach należy wymienić tylko sprzęgło
Oszczędny 2 razy płaci, gdyby to było chwila zmienić to moim zdaniem można się bawić, ale akurat wymiana sprzęgła/dwumasy to poważniejsza operacja i ja bym się nie bawił w półśrodki.