-
Tarcie pedału sprzęgła
Siemka, powiedzcie mi bo strasznie mnie to irytuje, a konkretnie co może być przyczyną ani by tarcia, oporu na pedale sprzęgła. Czuć to podczas wciskania i puszczania ale tak jakby na końcowym odcinku. Z góry chodzi płynnie. Na wyłączonym silniku chodzi idealnie, na pracującym czy to na luzie czy podczas zmiany biegów tak jakby miało jakiś lekki opór. Sprzęgło mam nowe Valeo, przejechane może zaledwie 4 tyś. Na zewnątrz nic nie słychać podejrzanego, w środku również.
-
sprzęgło wymieniałes kompletne? Z łozyskiem oporowym?
Może to być tez wina wysprzeglika
-
Pewnie, sprzęgło całe nowe, tarcza, docisk, łożysko.
-
Jak na wyłączonym chodzi idealnie to pewnie wina wysprzęglika jak mówił tomSRT. Wymiana jest prosta, wystarczy wyciągnąć akumulator, podstawę i masz jak na tacy. Jest też opcja z nieszczęśliwą tulejką na skrzyni ale wtedy przy wyłączonym silniku również byłby problem.
-
Czyli mówisz, że z wymianą sobie poradzę bez większych kłopotów? Z TRW są dobre wysprzęgliki czy macie jakieś inne sprawdzone?
-
Ja w 145 wymieniałem wysprzęglik, jakiś zamiennik kupiłem i też było ok.
Sama wymiana to nic trudnego, gorzej jeżeli Ci przyjdzie wymienić pompkę...
Ogólnie zasada jest taka, że części lecą po kolei, ja zacząłem od pompki, potem wysprzęglik, skończyło się na sprzęgle i sprzedaży auta. :P
-
Ach ani mnie już nie strasz... Z kanału też można do tego wysprzęglika dojść? Nie będzie łatwiejszy dostęp?
-
Teoretycznie powinieneś sobie poradzić. Od dołu nie dojdziesz. Tylko od góry. Wyciągnij aku to zobaczysz. U mnie był tak pordzewiały jak by całą wojnę przejeździł w T-34. Tylko trzeba wymontować skrzynkę bezpieczników. Wymieniałem tuleję na skrzyni (czego finalnie nie udało się zrobić) i trochę się bałem, że coś uszkodzę ale obyło się bez problemów. Może to coś pomoże:
https://www.youtube.com/watch?v=ZmyCF6kw9kc
Polecam oryginalne części u "tanifiat" na allegro. Przy zakupie sprzęgła i dwumasy nabyłem oryginalny wysprzęglik za 209zł. Paczka przyszła po 24h od zamówienia. TRW pewnie dostaniesz za ~180zł i też będzie działał. Wybór należy do Ciebie :).
-
Okej, to dzięki za pomoc ;)
-
Pierwsze co zrób to nie bierz się za wymianę tylko weź dobrze penetrujący smar najlepiej w spray-u ze słomką i zalej tą tuleje. Najlepiej jakbyś to rozebrał i do środka też po trzpieniu wpuścił trochę smaru nie polecam WD-40 nie poszalejesz na tym. Przerobiłem ten temat zaraz po zakupie :)
P.S. Poszukaj na forum tematu o ciężko chodzącym sprzęgle (ktoś polecał dobry smar do tego) ja też się wystraszyłem bo (sory ludzie) jest tu wielu wróżbitów co by Ci pół auta wymienili na dzień dobry. Rozbierz przesmaruj daj mu z 30min niech odparują badziewia rozrzedzające poskładaj i sprawdź jak nie pomoże to się wtedy będziesz zastanawiał nad wymiana części. Mnie też ciężko chodziło po tej operacji jak ręką odjął :).