-
JTS, a JTS !
Jestem na etapie szukania kolejnego znowu samochodu, można to nawet potraktować jako zabawke.
Tak sobie przeglądam i tak mamy w alfie
156 przed 2004 JTS
156 po 2004 JTS
GT JTS
159/Brera JTS
Szukam od godziny i nie wiem, czym te JTS każdy z osobna w tych modelach się różni ?
-
-
Czyli co, do modelu 159, był one na pasku, bez wariatorów ? Więc to za nic w świecie nie są te same JTS. Więc który lepszy ? Kupie brere z JTS, to wyjde na tym lepiej jak kupie GT z JTS ?
@@edit
Po za tym w 156 czytałem, ze ludzie odradzaja JTS bo coś się zapycha, a w GT zero sprzeciwów, więc też czymś musi się różnic
-
Ponoć w JTS'ach z samego początku produkcji nagar się zbiera w modelu 156.
-
Panewki też są słabym punktem.
-
Panewki są te same co TS, nic sie nie nauczyli ? Ale konkretniej nikt mi nie potrafi odpowiedzieć dokladnie, w 156 przed FL zbierał się nagar bo.... poprawili to po FL, czyli (co zrobili).... a w 159/brere rozni sie tym... a tym... tanszy w eksploatacji i pewniejszy jest silnik z.... poniewaz.... ;d
Juz 2h szukałem info to non stop tylko pojawiał się nagar, ale tak konkretnie co z czym się je nie potrafie znalezc, albo jestem slepy. Z TS'a jestem zadowolony, ale nie potrafie znalezc info jak sprawuje się JTS w kazdych z tych modeli, czym sie roznia, jak pracuja
-
W JTS zbiera się nagar bo tam jest wtrysk bezpośredni. Taka uroda rozwiązania technicznego, dokładnie to samo dolega silnikom np. FSI ze stajni VW, które weszły do Golfa5. Można z tym żyć płucząc co jakiś czas silnik...
-
W jaki sposob ? Dodaje coś do benzyny, plukanka z olejem, czy musze rozbierać pół silnika i ręcznie ?
-
Z tego co kojarzę, to wypinasz przewody paliwowe od benzyny i wpinasz tam płukankę, po czym silnik chodzi na tym jakiś czas i przepinasz z powrotem jak było. Bez rozbierania silnika. Ale mogę się mylić.. zapytaj użytkowników, np. Karmelitos ma GT 2.0 JTS.
-
JTS w wersji 2.0 bazował na TS. I raczej nie było różnych wersji dla 156/GT/Spidera z okresu używania tych silników w AR.
1.9/2.2 jest na bloku GM, 3.2 na bloku GM Holden. Wszystkie trzy na łańcuchu, zmienne fazy rozrządu. Lądowały w 159/Brerach/Spiderach (z drobnymi wariacjami, bo na przykład 1.9 było montowane tylko w 159).