-
Obd2 + torque pro
Nabyłem dziś adapter obd2 z bluetooth do mojej Alfy. Chciałem go wykorzystać razem z programem Torque na moim smartphonie. Niestety program ten ani żaden inny nie widzi lub po prostu nie czyta protokołów mojej Alfy. Program łączy się z adapterem lecz nie może połączyć się z ECU.
Czego może być to przyczyna, adaptera czy elektroniki samochodu ?
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
-
Jaki adapter kupiłeś?
Polecam AlfaOBD. Torque jest mniej intuicyjny w obsłudze - jest uniwersalny. Dużo lepiej sprawdza się dedykowane oprogramowanie.
Próbowałeś połączyć się przez ten interfejs z laptopem?
-
Mieszkam w Belgii wiec kupiłem coś na holenderskim rynku.
http://autowolf.nl/en/home/291-obd2-bluetooth-mini.html
Teoretycznie jest kompatybilne lecz nie działa. Próbowałem alfaobd, telefon się łączy lecz dalej nie mogę już nic zrobić. W torque jestem podłączony z modułem lecz ECU jest niedostępne.
Nie posiadam laptopa z bt także jeszcze nie próbowałem.
-
Tak pytam, bo kiedyś też kupiłem taki interfejs (mój był taki biały, chyba Vgate), telefon się z nim łączył, ale nie chciało mi się z ECU Alfy połączyć. U kumpla z kolei z Audi elegancko gadało. Sprzedawca wysłuchał moich argumentów i zwrócił pieniądze.
A spróbuj z innym autem jak masz możliwość.
-
Ciekawi mnie co jest tego przyczyną. Zobaczę w innym aucie czy działa.
-
Spróbowałem z BMW 550d F10 i adapter działa na dotyk. Wszystko się łączy i nie ma nawet opóźnienia.
Ma ktoś jakieś rozwiązanie na to? Żeby w boje belli zadziałało ?
-
Jak się nie łączy z autem, a jest widoczne na smartfonie i w aplikacji to może jest kwestia usunięcia rezystora (terminatora sieci). Było o tym na forum w temacie o interfejsach.
-
Mógłbym poprosić o dokładny link do usunięcia tego zanim coś jeszcze popsuje :
-
To jeszcze zależy jak długo czekasz na to połączenie. Mam dwa adaptery na BT i jeden łączy się z moją 147 szybko i bez problemu współpracuje z Torque Pro. Sprawdzałem go z innym autem i tam za pierwszym razem połączenie chwilę trwało. W przypadku drugiego adaptera na połączenie (za pierwszym razem) w drugim z testowanych aut czekałem prawie 15 min. Kolejne połączenia były bezproblemowe.
-
W ustawieniach programu jestem połączony z adapterem lecz nie z ECU. W pasku zadań sprawdza jakieś protokoly lecz po jakimś czasie wyskakuje błąd że nie może się połączyć z ECU, wtedy zaczyna od nowa się łączyć i znów ten sam błąd. Samochód mam odpalony bo myślałem ze w tym tkwi problem lecz to nic nie pomogło. W innych programach typu Torque mam ten sam problem. Sprawdza protokoly i na tym się kończy.